R 90/2024 3.21

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
R 90/2024
25.04.2024. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branka Stanića, predsednika veća, Tatjane Miljuš i Tatjane Matković Stefanović, članova veća, u parnici po tužbi tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Marko Srećković, advokat u ..., protiv tužene Republike Srbije – Visoki savet sudstva, Viši sud u Kragujevcu, koju zastupa Državno pravobranilaštvo iz Beograda, odlučujući o zahtevu Višeg suda u Kragujevcu za određivanje drugog nadležnog suda, u sednici veća održanoj dana 25.04.2024. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODREĐUJE SE Viši sud u Kraljevu za postupanje u predmetu Višeg suda u Kragujevcu GŽ rr 67/24.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je dana 11.09.2023. godine podneo tužbu Osnovnom sudu u Kragujevcu protiv tužene Republike Srbije – Visoki savet sudstva – Viši sud u Kragujevcu, radi novčanog obeštećenja zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Osnovni sud u Kragujevcu doneo je presudu Prr 145/23 od 15.01.2024. godine i spise predmeta dostavio Višem sudu u Kragujevcu radi odlučivanja o žalbama stranaka.

Viši sud u Kragujevcu je dopisom od 09.04.2024. godine predložio da Vrhovni sud odredi drugi nadležan sud da odlučuje o žalbama stranaka imajući u vidu da je u predmetu tuženi upravo Viši sud u Kragujevcu.

Odredbom člana 62. stav 1. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 72/11 ... 10/23) propisano je da nadležni sud prvog stepena može sam ili na predlog stranke da podnese zahtev najvišem sudu određene vrste da odredi da u pojedinom predmetu postupa drugi stvarno nadležni sud, ako je očigledno da će tako lakše da se sprovede postupak ili ako za to postoje drugi opravdani razlozi. Prema stavu 7. istog člana, o zahtevu nadležnog suda prvog stepena iz stava 1. ovog člana odlučuje veće najvišeg suda određene vrste.

Imajući u vidu da je u podnetoj tužbi kao organ Republike Srbije u čijem radu je došlo do povrede prava tužioca, označen Viši sud u Kragujevcu koji bi trebalo da odlučuje o žalbama parničnih stranaka protiv prvostepene presude, po oceni Vrhovnog suda postoje opravdani i osnovani razlozi za određivanje drugog nadležnog suda za postupanje, u cilju očuvanja prava stranaka na nezavisan i nepristrasan sud i pravično suđenje, garantovanih članom 32. Ustava Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, br. 98/2006) i članom 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda („Službeni list Srbije i Crne Gore“ - Međunarodni ugovori broj 9/03 od 26.12.2003. godine ... „Službeni glasnik RS“ - Međunarodni ugovori broj 10/15 od 11.05.2015. godine).

Iz navedenih razloga, Vrhovni sud je na osnovu ovlašćenja iz člana 62. Zakona o parničnom postupku odlučio kao u izreci.

Predsednik veća - sudija

Branko Stanić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić