R 75/2024 3.21

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
R 75/2024
18.04.2024. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branislava Bosiljkovića, predsednika veća, Branke Dražić i Dragane Boljević, članova veća, u izvršnom postupku izvršnog poverioca Fonda za razvoj Republike Srbije, čiji je punomoćnik Aleksandar Đorđević advokat iz ..., protiv izvršnog dužnika AA iz ..., čiji je punomoćnik Slavica Ćirović advokat iz ..., radi izvršenja na osnovu verodostojne isprave, odlučujući o zahtevu Osnovnog suda u Mionici za određivanje drugog stvarno nadležnog suda, u sednici veća održanoj dana 18.04.2024. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBIJA SE zahtev Osnovnog suda u Mionici za određivanje drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u predmetu tog suda IPV.IV. 13/23.

O b r a z l o ž e nj e

Osnovni sud u Mionici je 21.12.2013. godine podneo Apelacionom sudu u Beogradu zahtev za određivanje drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u predmetu IPV. IV. 13/23. Zahtev je obrazložen nemogućnošću formiranja tročlanog veća koje bi odlučivalo o prigovoru izvršnog dužnika, jer u tom sudu postupa troje sudija, a sudija koji je doneo pobijano rešenje o izvršenju morao bi biti isključen od daljeg postupanja, u smislu člana 61. stav 1. tačka 6. ZPP u vezi člana 39. Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Apelacioni sud u Beogradu je, uz dopis R 165/23 od 26.03.2024. godine, označeni predmet Osnovnog suda u Mionici prosledio Vrhovnom sudu koji je stvarno nadležan da odlučuje o zahtevu tog suda za delegaciju nadležnosti, u smislu člana 62. stav 7. ZPP.

Po nalaženju Vrhovnog suda, zahtev za delegaciju nadležnosti nije osnovan.

Izmenom Godišnjeg rasporeda poslova u Osnovnom sudu u Mionici za 2024. godinu, SU I-1 44/24 od 06.02.2024. godine, objavljenom na sajtu tog suda, formirano je veće po prigovorima u izvršnim predmetima od troje sudija koje imaju svoje zamenike. Na taj način otklonjena je smetnja za postupanje tog suda u ovom predmetu, jer sudiju koji je doneo rešenje o izvršenju i koji je, po izmenjenom Godišnjem rasporedu određen za predsednika veća, može zamenjivati drugi sudija koji je određen za njegovog zamenika.

Iz tog razloga, na osnovu člana 62. stav 7. ZPP u vezi člana 39. Zakona o izvršenju i obezbeđenju, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća - sudija

Branislav Bosiljković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić