R 107/2024 3.2.1

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
R 107/2024
29.05.2024. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Gordane Komnenić, predsednika veća, dr Ilije Zindovića i Marije Terzić, članova veća, u parnici tužioca AA PR, sudski veštak za ekonomsko-finansijsku oblast „BB“ ..., čiji je punomoćnik advokat Aleksandra Raičević iz ..., protiv tužene Republike Srbije – Prvi osnovni sud u Beogradu, koju zastupa Državno pravobranilaštvo, Beograd, radi duga, odlučujući o zahtevu Prvog osnovnog suda u Beogradu za delegaciju nadležnosti, na sednici održanoj 29.05.2024. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODREĐUJE SE Drugi osnovni sud u Beogradu za postupanje u predmetu Prvog osnovnog suda u Beogradu P 3841/24.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je 26.04.2024. godine podneo tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv tužene Republike Srbije – Prvi osnovni sud u Beogradu, radi duga.

Prvi osnovni sud u Beogradu je aktom P 3841/2024 od 08.05.2024. godine podneo zahtev Vrhovnom sudu da se za postupanje u ovoj parnici odredi drugi stvarno nadležni sud, sa obrazloženjem da u konkretnom slučaju tužilac tužbenim zahtevom traži da se obaveže tužena Republika Srbija – Prvi osnovni sud u Beogradu na isplatu duga sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

Odlučujući o zahtevu za određivanje stvarno nadležnog suda na osnovu člana 62. stav 7. u vezi stava 1. i 2. Zakona o parničnom postupku (''Službeni glasnik RS'' br. 72/11...18/20), u vezi člana 92. Zakona o uređenju sudova („Službeni glasnik RS“, br. 10/23), Vrhovni sud je našao da je zahtev osnovan.

Odredbom člana 62. stav 1. ZPP propisano je da nadležni sud prvog stepena može sam ili na predlog stranke da podnese zahtev najvišem sudu određene vrste da odredi da u pojedinom predmetu postupa drugi stvarno nadležni sud, ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak ili ako za to postoje drugi opravdani razlozi. Prema stavu 7. istog člana, o zahtevu nadležnog suda prvog stepena iz stava 1. ovog člana, odlučuje veće najvišeg suda određene vrste.

Imajući u vidu navedenu zakonsku odredbu, navode iz zahteva za delegaciju nadležnosti, te okolnost da je tužilac sudski veštak koji od tužene Republike Srbije zahteva isplatu duga na ime izvršenog veštačenja, a da je za organ tužene označen Prvi osnovni sud u Beogradu, po oceni Vrhovnog suda postoje opravdani razlozi da se odredi drugi stvarno nadležan sud je su ispunjeni uslovi za delegaciju, propisani članom 62. stav 1. ZPP.

Iz navedenih razloga, Vrhovni sud je odlučio kao u izreci, na osnovu člana 62. stav 7. ZPP.

Predsednik veća - sudija

Gordana Komnenić, s.r.

Za tačnost otpravka

Zamenik upravitelja pisarnice

Milanka Ranković