R1 38/2024 3.20.1

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
R1 38/2024
08.02.2024. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zvezdana Lutovac, predsednika veća, Ivane Rađenović i Vladislave Milićević, članova veća, u pravnoj stvari izvršnog poverioca Republike Srbije – Nacionalne službe za zapošljavanje – Radne jedinice Beograd, protiv izvršnog dužnika d.o.o. „Boiv“ iz Velike Plane, odlučujući o sukobu nadležnosti između Osnovnog suda u Velikoj Plani i Privrednog suda u Beogradu, u sednici održanoj 08.02.2024. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovoj pravnoj stvari, NADLEŽAN JE Privredni sud u Požarevcu.

O b r a z l o ž e nj e

Izvršni poverilac Republika Srbija – Nacionalna služba za zapošljavanje je Osnovnom sudu u Velikoj Plani podnela predlog za izvršenje protiv izvršnog dužnika d.o.o. „Boiv“ iz Velike Plane, radi novčanog potraživanja na osnovu izvršne isprave.

Osnovni sud u Velikoj Plani se rešenjem II 639/23 od 29.11.2023. godine oglasio stvarno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari i po pravnosnažnosti rešenja spise dostavio Privrednom sudu u Beogradu kao stvarno i mesno nadležnom, nalazeći da je predloženo izvršenje radi novčanog potraživanja po osnovu presude Privrednog suda u Beogradu P 4444/2016 od 20.10.2016. godine, kao izvršne isprave i da je izvršni dužnik pravno lice, odnosno društvo sa ograničenom odgovornošću.

Privredni sud u Beogradu nije prihvatio nadležnost, već je predmet dostavio Vrhovnom sudu radi rešavanja nastalog sukoba nadležnosti.

Odlučujući o sukobu nadležnosti, na osnovu člana 32. stav 2. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS", broj 116/08, 113/17 i 10/23) i člana 22. stav 2. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, broj 72/11... 10/23), Vrhovni sud je našao da je za postupanje u ovoj pravnoj stvari nadležan Privredni sud u Požarevcu.

Članom 6. ZIO predviđeno je da u predlogu za izvršenje ili obezbeđenje odlučuje u prvom stepenu osnovni ili privredni sud, a član 39. ZIO propisuje da se u izvršnom postupku i postupku obezbeđenja shodno primenjuje zakon kojim se uređuje parnični postupak, ako ovim ili drugim zakonom nije drugačije određeno.

Članom 39. stav 1. Zakona o parničnom postupku (ZPP), za suđenje je opšte mesno nadležan sud na čijem području tuženi ima prebivalište. Prema članu 7. Zakona o izvršenju i obezbeđenju, za odlučivanje o predlogu za izvršenje ili obezbeđenje, opšte mesno nadležan je sud na čijem području izvršni dužnik ima prebivalište ili boravište.

Prema članu 27. stav 1. tačka 1. Zakona o sudovima propisano je da privredni sud u prvom stepenu sudi u sporovima između domaćih i stranih privrednih društava, preduzeća, zadruga i preduzetnika i njihovih asocijacija (privredni subjekti), u sporovima koji nastanu između privrednih subjekata i drugih pravnih lica u obavljanju delatnosti privrednih subjekata, kao i kad je u navedenim sporovima jedna od stranaka fizičko lice ako je sa strankom u odnosu materijalnog suparničarstva; u sporovima povodom izvršenja i obezbeđenja iz nadležnosti sudova (tačka 2); u sporovima povodom reorganizacije, sudske i dobrovoljne likvidacije i stečaja (tačka 4). Po stavu 2. istog člana privredni sud u prvom stepenu vodi postupak stečaja, određuje i sprovodi izvršenje na osnovu izvršnih i verodostojnih isprava kada se odnose na lice iz stava 1. tačka 1. ovog člana, određuje i sprovodi izvršenje i obezbeđenje odluka privrednih sudova, a odluka izabranih sudova samo kada su donete u sporovima iz stava 1. tačka 1. ovog člana.

Dakle, privredni sudovi su nadležni da određuju i sprovode izvršenja, između ostalog, na osnovu izvršnih i verodostojnih isprava kada se odnose na privredne subjekte (domaća i strana privredna društava, preduzeća, zadruge i preduzetnike i njihove asocijacije). Imajući u vidu da se ovaj izvršni postupak vodi između lica iz člana 27. stav 1. tačka 1. Zakona o uređenju sudova jer je izvršni poverilac pravno lice i spada u kategoriju privrednih subjekata, a izvršna isprava na osnovu koje je doneto rešenje o izvršenju predstavlja odluku privrednog suda, pa imajući u vidu da je izvršni dužnik iz Velike Plane, ispunjeni su uslovi za zasnivanje mesne nadležnosti Privrednog suda u Požarevcu, jer je odredbom člana 5. stav 1. tačka 11. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, propisano je da je Privredni sud u Požarevcu nadležan za Opštinu Velika Plana.

Kako je u konkretnom slučaju sedište izvršnog dužnika na području Opštine Velika Plana i na teritoriji mesne nadležnosti Privrednog suda u Požarevcu, to primenom člana 7. ZIO, i člana 5. stav 1. tačka 11. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava postoji mesna nadležnost Privrednog suda u Požarevcu za postupanje o podnetom predlogu za izvršenje. Okolnost da predlog za izvršenje od 09.10.2023. godine zasnovan na izvršnoj ispravi – presudi Privrednog suda u Beogradu od 20.10.2016. godine utiče na zasnivanje stvarne nadležnosti privrednog suda za određivanje izvršenja iz člana 27. stav 2. Zakona o uređenju sudova, ali mesna nadležnost se za odlučivanje o predlogu za izvršenje se određuje primenom pravila izvršnog postupka, odnosno prema mestu prebivališta ili boravišta, odnosno sedišta izvršnog dužnika.

Na osnovu iznetog Vrhovni sud nalazi da je za suđenje u ovoj pravnoj stvari, primenom člana 27. stav 2. Zakona o uređenju sudova i člana 5. stav 1. tačka 11. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava,, stvarno i mesno nadležan Privredni sud u Požarevcu.

Na osnovu člana 22. stav 2. ZPP, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća-sudija

Zvezdana Lutovac, s.r.

Za tačnost otpravka

Zamenik upravitelja pisarnice

Milanka Ranković