R 92/2024 3.21

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
R 92/2024
09.05.2024. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Ivane Rađenović i Vladislave Milićević, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Lazar Arađanski, iz ..., protiv tužene Republike Srbije, Osnovnog suda u Bečeju, koju zastupa Državno pravobranilaštvo - Beograd, radi sticanja bez osnova, odlučujući o zahtevu Osnovnog suda u Bečeju za određivanje drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u ovoj pravnoj stvari, u sednici održanoj 09.05.2024. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODREĐUJE SE Osnovni sud u Kikindi za odlučivanje u ovoj pravnoj stvari.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac AA, podneo je tužbu 05.03.2024. godine, Osnovnom sudu u Bečeju, radi sticanja bez osnova, u kojoj je kao tužena označena Republika Srbija, Osnovni sud u Bečeju.

Osnovni sud u Bečeju je u prilogu akta Su VIII 43-1/2024 od 04.04.2024. godine, Vrhovnom sudu podneo zahtev za određivanje drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u ovom postupku. U zahtevu je naveo da je tom sudu podneta tužba protiv tužene Republike Srbije, Osnovnog suda u Bečeju, radi sticanja bez osnova, koja je zavedena pod posl brojem P 80/2024 i dodeljena u rad sudiji Gordani Vlaškalin, te s obzirom na to da je pored Republike Srbije kao tuženi označen Osnovni sud u Bečeju, i da je i sam stranka u postupku, nalazi da su se time stekli uslovi iz člana 62. ZPP za određivanje drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u ovom predmetu.

Odlučujući o zahtevu suda za određivanje drugog stvarno nadležnog suda, na osnovu člana 62. stav 7. Zakona o parničnom postupku – ZPP („Službeni glasnik RS“ broj 72/11... 18/20 i 10/23 – drugi zakon), Vrhovni sud je našao da je zahtev osnovan.

Odredbom člana 62. stav 1. ZPP propisano je da nadležni sud prvog stepena može sam ili na predlog stranke da podnese zahtev najvišem sudu određene vrste da odredi da u pojedinom predmetu postupa drugi stvarno nadležan sud, ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak ili ako za to postoje drugi opravdani razlozi.

Dakle, na osnovu ove odredbe može biti određeno postupanje drugog suda, ali koji je stvarno nadležan za postupanje u predmetu, pod uslovom da sud koji je po zakonu mesno nadležan, nije u mogućnosti da postupa u konkretnom predmetu (nužna delegacija) ili ako njegovo postupanje nije svrsishodno (svrsishodna delegacija).

Po nalaženju Vrhovnog suda u konkretnom slučaju su ispunjeni uslovi iz člana 62. ZPP, odnosno postoje opravdani razlozi za određivanje drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u ovoj pravnoj stvari, s obzirom da razlozi izneti u zahtevu ukazuju da postoje važni razlozi za postupanje pred drugim stvarno nadležnim sudom, zbog čega je i odlučeno kao u izreci.

Na osnovu člana 62. Zakona o parničnom postupku, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Zvezdana Lutovac,s.r.

Za tačnost otpravka

Zamenik upravitelja pisarnice

Milanka Ranković