Dr Dijana Janković

Dr Dijana Janković

Dr Dijana Janković, rođena je 14.12.1968. godine i diplomirala na Pravnom fakuletu u Nišu 21.04.1993. godine. Započela je sa radom kao advokatski pripravnik, a nakon toga i kao sudski pripravnik. Nakon položenog pravosudnog ispita radila je kao stručni saradnik vanraspravnog veća i odeljenja za izvršenje krivičnih sankcija do izbora za sudiju.  

Za sudiju Opštinskog suda u Nišu izabrana je 01.12.1999. godine, od kada postupa kao sudija na krivičnoj materiji. U Opštinskom sudu u Nišu je, pored redovnog obavljanja sudijske funkcije, bila predsednik krivičnog odeljenja, predsednik krivičnog vanraspravnog veća i predsednik odeljenja sudske prakse. Takođe je bila i član redakcijskog odbora u „Biltenu sudske prakse“ koji je uređivao Okružni sud u Nišu i autor radova i sentenci iz oblasti krivičnog prava, objavljenih u Biltenima sudske prakse. Decembra meseca 2009. godine izabrana je za sudiju Višeg suda u Nišu. U Višem sudu u Nišu je bila raspoređena u krivično odeljenje gde je postupala kao prvostepeni sudija i predsednik veća u krivičnoj materiji. U Višem sudu u Nišu je bila predsednik krivičnog odeljenja, predsednik odeljenja sudske prakse i redovan član vanraspravnog krivičnog veća. Za sudiju Apelacionog suda u Nišu izabrana je 23.10.2013. godine gde je raspoređena u Krivično odeljenje i počev od novembra meseca 2013. godine, je postupala kao krivični sudija Apelacionog suda u Nišu, Takođe je postupala kao predsednik veća u Krivičnom odeljenju Apelacionog suda u Nišu, kao sudija u predmetima za suđenje u razumnom roku i predsednik krivičnog odeljenja Apelacionog suda u Nišu.

Na listi je nacionalnih mentora i predavača Saveta Evrope kao predstavnik Republike Srbije, mentor, predavač i trener na Pravosudnoj akademiji. Kao nacionalni mentor Saveta Evrope za Republiku Srbiju i sertifikovani predavač programa  HELP  - Human Rights Education for Legal Professionals (Obuka pravnih stručnjaka o ljudskim pravima), učestvovala je u obuci sudija i javnih tužioca. U toku 2017. godine je vodila obuku za 30 sudija i javnih tužioca Projekta HELP na temu „Vanzavodske sankcije i alternativne mere pritvoru kao jedan od odgovora na prenaseljenost zatvora”, koji je uspešno završilo 20 sudija i javnih tužilaca. Obuka je trajala 6 nedelja u periodu od 03. jula do 25. avgusta 2017. godine. U toku 2018. godine je vodila još jednu obuku sudija u okviru HELP projekta pod nazivom „Obrazloženje krivičnih presuda“, u trajanju od sedam nedelja, sertifikate programa HELP i Saveta Evrope dobilo je 20 krivičnih sudija Viših i Osnovnih sudova iz nadležnosti Apelacionog suda u Nišu i Apelacionog suda u Novom Sadu i 6 polaznika Pravosudne akdemije.

Kao medijator učestvovala je u alternativnom rešavanju sporova i predmetima medijacije, kao medijator u Opštinskom sudu u Nišu do 2009. godine i počev od 11.05.2018. godine kao medijator Ministarstva pravde Republike Srbije. Učesnik je brojnih seminara iz oblasti pravosuđa u zemlji i inostranstvu, bila je učesnik javnih rasprava radnog teksta Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku, autor je više radova objavljenih naučnim časopisima i u pravosudnim biltenima.

Proširivala je i svoja stručna znanja i učestvovala u programima stručnog usavršavanja sudija. O navedenom poseduje sertifikate o dodatnim stečenim znanjima i veštinama. Pored redovnog vršenja sudijske funkcije je novembra meseca 2009. godine na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Univerziteta u Novom Sadu, odbranila magistarski rad na temu: „Individualizacija kazne u krivičnom pravu” i stekla zvanje magistra pravnih nauka. Zatim je dana 11.03.2014. godine, takođe na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Univerziteta u Novom Sadu, odbranila doktorsku disertaciju, pod nazivom „Povrat u krivičnom pravu“ i na taj način stekla naučni stepen doktora pravnih nauka.

Bila je nominovana od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i kao sudija Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama učestvovala u projektu International Visitor Leadership Program "Protection of intellectual property rights („Zaštita prava intelektualne svojine), u periodu od 13. avgusta do 03. septembra 2011. godine. U Holandiji, u Hagu, u toku 2017. godine i 2018. godine je bila učesnik programa obuke za sudije iz deset evropskih zemalja, projekta Matra Rule of Law Training Programme, i to programa  „THE ADMINISTRATION OF JUSTICE“ ( „Sprovođenje prade“), u periodu od 07. juna do 16. juna 2017. godine i programa Detention and Alternative Sanctions („Pritvor i alternativne sankcije“) u periodu od 04.10.2018. godine do 11.10.2018. godine.

U toku 2017. godine završila je obuku za predavače u okviru projekta Pravosudne akdemije “Podrška Evropske unije Pravosudnoj akademiji” i dobila Uverenje - o pohađanoj obuci za predavače na temu “Pravosudne veštine”. Takođe je 2018. godine u organizaciji Pravosudne akdemije završila drugi deo obuke za predavače i trenere u okviru projekta Podrška Evropske unije Pravosudnoj akademiji i projekta Pravo evropske unije – 2, pod nazivom „Saradnja u krivičnim stvarima u Evropi“ - obuka trenera, u periodu od  9. do 10. maja 2018. godine.  U toku 2019. godine, Evropska mreža za pravosudnu obuku (EJTN -European Judicial Training Network), je, nakon apliciranja preko Pravosudne akademije u Beogradu, izabrala za učesnika i predstavnika iz Republike Srbije, u okviru projekta “Legal language training in cooperation in criminal mattersm“ ( „Lingvistička obuka u krivičnoj materiji“), u kome je učestvovala u Francuskoj, u Bordou, od 13. do 17. maja 2019. godine. Oktobra meseca 2021. godine završila obuku za predavača Pavosudne akademije u Programu obuke predavača u oblasti sprečavanja neprimerenih uticaja na pravosuđe, u organizaciji Pavosudne akademije. Februara meseca 2023. godine, učestvovla u naprednoj i praktičnoj obuci u kojoj je kroz rad u udarnoj grupi analizirana studija slučaja u okviru simulacije istrage iz oblasti borbe protiv pranja novca. Obuku je organizovala, Američka ambasada u Beogradu, Kancelarija za međunarodnu pomoć, razvoj i obuku u pravosuđu (OPDAT) u saradnji sa misijom OEBS-a u Srbiji i Pravosudnom akademijom.

Autor je naučnih i stručnih članaka i referata, objavljenih sudskim biltenima i pravnim časopisima. Učestvovala je na domaćim i međunarodnim stručnim skupovima iz različitih oblasti krivičnog prava, a posebno iz oblasti zaštite ljudskih prava, zaštite maloletnih lica u toku krivičnog postupka, medijacije, postupanju sa žrtavama nasilja, pitanjima koruptivnih krivičnih dela, zaštite prava intelektualne svojine, borbe protiv visokotehnološkog kriminala. Takođe je na javnim tribinama, stručnim savetovanjima i konferencijama bila izlagač o brojnim pitanjima iz različitih krivičnopravnih oblasti.

Na funkciji sudije Vrhovnog suda je od 18. jula 2024. godine.

Sudija je u krivičnoj materiji.