R 175/2024 3.21

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
R 175/2024
22.08.2024. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija Dragane Marinković, predsednika veća, Zorice Bulajić i Irene Vuković, članova veća, u parničnom postupku tužilje AA iz ..., ..., čiji je punomoćnik Slaviša Stanimirović, advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije, Visoki savet sudstva, Prvi osnovni sud u Beogradu, koju zastupa Državno pravobranilaštvo iz Beograda, radi duga, odlučujući o zahtevu za određivanje drugog stvarno nadležnog suda, u sednici održanoj 22.08.2024. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODREĐUJE SE Drugi osnovni sud u Beogradu za postupanje u predmetu Prvog osnovnog suda u Beogradu P 6473/24.

O b r a z l o ž e nj e

Prvi osnovni sud u Beogradu se dopisom od 10.07.2024. godine obratio Vrhovnom sudu zahtevom za delegaciju nadležnosti u parničnom postupku P 6473/24. Zahtev je zasnovao na tvrdnji da je predmet parničnog postupka zahtev za isplatu troškova veštačenja koje je tužilja obavila u predmetima Prvog osnovnog suda u Beogradu P 6110/19 i P 611370/17 a koji joj nisu plaćeni.

Odlučujući o zahtevu za određivanje drugog stvarno nadležnog suda na osnovu odredbe člana 62. stav 7. u vezi stava 1. ZPP, Vrhovni sud sud je ocenio da je zahtev osnovan.

Članom 62. stav 1. ZPP propisano je da nadležni sud prvog stepena može sam ili na predlog stranke da podnese zahtev najvišem sudu određene vrste da odredi da u pojedinom predmetu postupa drugi stvarno nadležni sud, ako je očigledno da će tako lakše da se sprovede postupak ili ako za to postoje drugi opravdani razlozi, dok je stavom 7. istog člana propisano da o zahtevu nadležnog suda prvog stepena iz stava 1. ovog člana odlučuje veće najvišeg suda određene vrste.

Imajući u vidu da je tužba radi naplate troškova veštačenja podneta sudu pred kojim su se vodile parnice u kojima je tužilja obavila veštačenje to su po, oceni Vrhovnog suda ispunjeni uslovi za traženu delegaciju iz člana 62. stav 1. ZPP budući da je postupajući sud organ Republike Srbije koji je stranka u parnici (tužena) zbog čega postoje opravdani razlozi da u ovom predmetu postupa drugi stvarno nadležni sud, u konkretnom Drugi osnovni sud u Beogradu.

Iz navedenih razloga na osnovu člana 62. ZPP, u vezi člana 92. Zakona o uređenju sudova („Službeni glasnik RS“, br. 10/23) odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Dragana Marinković,s.r.

Za tačnost otpravka

Zamenik upravitelja pisarnice

Milanka Ranković