Prev 157/2013, Pzz1 48/2013

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Prev 157/2013
Pzz1 48/2013
29.05.2014. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudije: Stojana Jokića, kao predsednika veća, sudije Branka Stanića i sudije Nadežde Radević, kao članova veća, u parnici tužioca – protivtuženog Agencija za privatizaciju Republike Srbije iz Beograda koju zastupa V.M. advokat iz B., protiv tuženog – protivtužioca K.f.l. po Ugovoru o konzorcijumu Ov broj III 1717/2007 overenog u Opštinskom sudu u Novom Sadu – Odeljenje u Žablju dana 17.05.2007. godine a koji čine 1) V.J. iz N.S., 2) M.J. iz K., 3) D.R. iz L., čiji je punomoćnik advokat B.U. iz S., radi duga i utvrđenja ništavosti, vrednost predmeta spora po tužbi 48.000.000,000 a po protivtužbi 48.000.000,00 dinara, odlučujući o reviziji tužioca koja je izjavljena protiv presude Privrednog apelacionog suda Pž br. 100/13 od 18.04.2013. godine, doneo je u sednici veća održanoj dana 29.05.2014. godine, sledeću

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovana revizija tužioca-protivtuženog Agencije za privatizaciju iz Beograda izjavljena protiv presude Privrednog apelacionog suda Pž br. 100/13 od 18.04.2013. godine.

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti tužioca- protivtuženog Agencije za privatizaciju iz Beograda izjavljen protiv presude Privrednog apelacionog suda Pž br. 100/13 od 18.04.2013. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Privrednog suda u Beogradu P broj 842/2011 od 08.11.2012. godine odbijen je kao neosnovan tužbeni zahtev tužioca – protivtuženog, kojim je tražio da se obaveže tuženi – protivtužilac da isplati iznos od 48.000.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od 28.05.2010. godine pa do isplate. Stavom 2. izreke navedene presude, Privredni sud u Beogradu se oglasio nenadležnim za odlučivanje o protivtužbenom zahtevu u delu u kome je tuženi kao protivtužilac tražio da se utvrdi da je delimično ništavo i da ne proizvodi pravno dejstvo rešenje Agencije za privatizaciju broj 10-384/09-967-55 yan /02 od 09.02.2009. godine u stavu 1. tačka 3. dispozitiva rešenja, pa se protivtužba u ovom delu odbacuje. Stavom 3. izreke presude, odbijen je kao neosnovan protivtužbeni zahtev tuženog – protivtužioca u delu u kome je tražio da se utvrdi da su ništave i da ne proizvode pravno dejstvo odredbe člana 5. tačka 2. i člana 6. tačka 1. Aneksa 2. ugovora o prodaji društvenog kapitala metodom javne aukcije overeno kod Prvog opštinskog suda u Beogradu Ov broj II - 236/2009 od 24.02.2009. godine. Stavom 4. izreke odlučeno da svaka stranka snosi svoje troškove.

Presudom Privrednog apelacionog suda Pž broj 100/13 od 18.04.2013. godine odbijene su žalba tužioca – protivtuženog i žalba tuženog – protivtužioca, kao neosnovane i potvrđena presuda Privrednog suda u Beogradu P broj 842/11 od 08.11.2012. godine.

Protiv drugostepene presude tužilac – protivtuženi Agencija za privatizaciju Republike Srbije je blagovremeno izjavila reviziju u odnosu na prvi stav izreke, kojim je odbijena njena-žalba, zbog pogrešne primene materijalnog prava i zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka, pozivajući se na bitnu povredu iz člana 361. stav 2. tačka 12. Zakona o parničnom postupku. Vrhovni kasacioni sud je ispitao pobijanu presudu u granicama propisanim odredbom člana 399. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ broj 125/04 i 111/09) koji se primenjuje na osnovu člana 506. stav 1. važećeg Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ broj 72/11) i odlučio da revizija tužioca nije osnovana.

U sprovedenom postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 361. stav 2. tačka 9. Zakona o parničnom postupku na koju se u revizijskom postupku pazi po službenoj dužnosti, kao ni bitna povreda iz tačke 12. ovog člana na koju se revident neosnovano poziva. Pobijana presuda nema nedostataka zbog kojih se ne bi mogla ispitati njena zakonitost i pravilnost, sadrži razloge o bitnim činjenicama, koji nisu u suprotnosti sa stanjem u spisima predmeta i izvedenim dokazima.

Prema utvrđenom stanju tuženi K.f.l., osnovan Ugovorom o konzorcijumu od 15.05.2007. godine, preko ovlašćenog predstavnika zaključio je dana 01.06.2007. godine sa tužiocem Ugovor o prodaji društvenog kapitala metodom javne aukcije, na osnovu koga je kupio 70 % kapitala društvenog preduzeća M. B. Između tužioca, tuženog kao jemca i Đ.Đ. kao kupca dana 02.12.2008. godine zaključen je Aneks 2 ugovora o prodaji društvenog kapitala u skladu sa kojim je Đ.Đ. stupio na mesto kupca iz osnovnog ugovora, preuzeo sva njegova prava i obaveze i navedenim aneksom tuženi se saglasio da kao jemac odgovara za obaveze kupca utvrđene aneksom i osnovnim ugovorom, te se obavezao da u slučaju povrede obaveza određenih osnovnim ugovorom, plati ugovornu kaznu u iznosu od 30 % od kupoporodajne cene. Kako kupac društvenog kapitala nije izvršio ugovorenu obavezu iz člana 5. tačka 3. tačak 2. koja se odnosi na obezbeđenje kontinuiteta poslovanja u pretežnoj delatnosti subjekta privatizacije ni u naknadno ostavljenom roku, tužilac-protivtuženi je dopisom od 28.05.2010. godine obavestio kupca Đ.Đ., V.J., predstavnika konzorcijuma kao i subjekta privatizacije, da je ugovor raskinut zbog neispunjenja ugovornih obaveza od strane kupca. Dopisom od 22.09.2010. godine upućenim V.J. kao predstavniku konzorcijuma, pozvan je tuženi – protivtužilac da u roku od 15 dana izvrši plaćanje ugovorene kazne.

Nižestepeni sudovi su odbili kao neosnovan zahtev tužioca- protivtuženog kojim je tražio isplatu ugovorene kazne u iznosu od 48.000.000,00 dinara, jer su zaključili da iz ugovornih odredbi proizilazi da je između stranaka ugovorena kazna predviđena za slučaj neispunjenja obaveze, pa u tom slučaju tužilac kao poverilac ima pravo izbora između dve mogućnosti: ili da traži isplatu ugovorene kazne ili da zahteva ispunjenje obaveze, s tim da o izvršenom izboru obavesti dužnika u razumnom roku računajući od trenutka dužnikove docnje. U konkretnom slučaju tužilac-protivtuženi je raskinuo ugovor. Kako je tužilac-protivtuženi, zahtevao isplatu ugovorene kazne nakon raskida ugovora, on u tom slučaju nema pravo da traži isplatu ugovorene kazne ni od kupca društvenog kapitala a ni od jemca, zbog čega su nižestepeni sudovi odbili tužbeni zahtev za isplatu ugovorene kazne pozivajući, se na odredbu člana 270, 273. i 997. Zakona o obligacionim odnosima.

Revizijski sud na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja je zaključio da su nižestepeni sudovi pravilno odlučili kada su odbili tužbeni zahtev tužioca-protivtuženog i za takvo odlučivanje dali valjane pravne i činjenične razloge, koje prihvata i revizijski sud.

Neosnovani su navodi revidenta da su nižestepeni sudovi pogrešno primenili materijalno pravo kada su odbili tužbeni zahtev i neosnovani su navodi da je u konkretnom slučaju trebalo primeniti odredbe člana 41-a i 41-ž Zakona o privatizaciji kao i odredbu člana 20. Zakona o obligacionim odnosima i odredbe ugovora, iz kojih nesumnjivo proizilazi pravo tužioca-protivtuženog da naplati ugovorenu kaznu. Odredbom člana 270. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima je propisano da poverilac i dužnik mogu ugovoriti da će dužnik platiti poveriocu određeni novčani iznos ili pribaviti neku drugu materijalnu korist ako ne ispuni svoju obavezu ili ako zadocni sa njenim ispunjenjem (ugovorna kazna). Odredbom člana 272. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima je propisano da sporazum o ugovornoj kazni deli pravnu sudbinu obaveze na čije se obezbeđenje on odnosi. Odredbom člana 273. Zakona o obligacionim odnosima je propisano, kad je kazna ugovorena za slučaj neispunjenja obaveze, poverilac može zahtevati ili ispunjenje obaveze ili ugovornu kaznu.

U konkretnom slučaju pravilno su nižestepeni sudovi zaključili da je ugovorom stranaka, ugovorena kazna predviđena za slučaj neispunjenja ugovorenih obaveza. Kako tužilac nije tražio izvršenje ugovora, već je ugovor raskinuo u tom slučaju imajući u vidu akcesornost ugovorene kazne, odnosno, da sporazum o ugovornoj kazni deli sudbinu obaveze na čije se obezbeđenje odnosi, proizilazi da se ugovorna kazna ne može aktivirati, odnosno ne može tražiti njena isplata nakon raskida ugovora. To dalje znači da za razrešenje ovog spornog odnosa a saglasno ugovoru stranaka se primenjuju citirane odredbe člana 270-273 Zakona o obligacionim odnosima i nema mesta primeni odredbi člana 41 Zakona o privatizaciji ni primeni odredbe člana 20 Zakona o obligacionim odnosima.

Navodi revidenta da je odredbom člana 132. Zakona o obligacionim odnosima propisano, da su nakon raskida ugovora, obe strane oslobođene svojih obaveza, osim obaveze na naknadu štete i da se u konkretnom slučaju radi o šteti koju je tužilac pretrpeo a drugostepeni sud, uskratio mu pravo da istu naplati, se ne mogu prihvatiti kao osnovani. U konkretnom slučaju potraživanje tužioca-protivtuženog koje je predmet spora, kao što je prethodno i navedeno, zasnovano je na osnovu sporazuma o ugovornoj kazni i tako je i opredeljena visina i postavljen tužbeni zahtev. Dakle, ne radi se o zahtevu za naknadu stvarne štete koju je eventualno pretrpeo tužilac krivicom tuženog- Pravo na naknadu štete koja može nastati kao jedna od posledica raskida ugovora, po članu 132. Zakona o obligacionim odnosima, pripada uvek oštećenoj ugovornoj strani, ako je šteta nastala krivicom druge ugovorne strane a usled neizvršenja ugovora. Takva šteta se ne može unapred utvrđivati, jer se radi o stvarno pretrpljenoj šteti koja se mora dokazati i po osnovu a i po visini. U konkretnom slučaju takav zahtev nije ni postavljen niti je o tome raspravljano.

Na osnovu izloženog, revizijski sud je na osnovu procesnog ovlašćenja iz člana 405. stav 1. Zakona o parničnom postupku, odlučio kao u stavu 1. revizijske presude.

Vrhovni kasacioni sud je odlučivao i o izjavljenom zahtevu za zaštitu zakonitosti, koji je tužilac izjavio na osnovu odredbe člana 418. Zakona o parničnom postupku.

Zahtev je ispitan na način propisan članom 421. stav 1. Zakona o parničnom postupku i odlučeno da je isti neosnovan.

Zahtev nije osnovan iz razloga što za njegovo usvajanje nisu ispunjeni procesni uslovi. Tužilac se formalno poziva da je pobijana presuda Privrednog apelacionog suda zahvaćena bitnom povredom odredaba parničnog postupka iz člana 361. stav 2. tačka 5. Zakona o parničnom postupku a u suštini zahtev zasniva na pogrešnoj primeni materijalnog prava. Pogrešna primena materijalnog prava ne može biti razlog za izjavljivanje zahteva za zaštitu zakonitosti, zbog čega isti ne može ni biti usvojen. Sa navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud, na osnovu procesnih ovlašćenja iz člana 405. stav 1. a u vezi sa članom 421. stav 2. Zakona o parničnom postupku je odlučio kao u stavu 2. izreke.

Predsednik veća-sudija

Stojan Jokić,s.r.