Prev 433/2019 3.19.1.5; 3.19.1.6

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Prev 433/2019
19.09.2019. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Dragiše B. Slijepčevića, predsednika veća, Branka Stanića i Tatjane Matković Stefanović, članova veća, u postupku izvršnog poverioca JP “ Elektroprivreda Srbije” iz Beograda protiv izvršnog dužnika Opštinska uprava Opštine Bosilegrad, odlučujući o reviziji tuženog izjavljenoj preko advokata Dragana Davitkova, iz ..., protiv rešenja Privrednog apelacionog suda Iž br.941/19 od 13.06.2019. godine, u sednici veća održanoj dana 19.09.2019. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija tuženog izjavljena preko advokata Dragana Davitkova, iz ..., protiv rešenja Privrednog apelacionog suda Iž br. 941/19 od 13.06.2019. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Privrednog apelacionog suda Iž br. 941/19 od 13.06.2019. godine odbačena je žalba izvršnog dužnika izjavljena protiv rešenja Privrednog suda u Leskovcu Ipv (iv) 86/19 od 20.03.2019.godine kojim je odbačen prigovor izvršnog dužnika na rešenje javnog izvršitelja kao neblagovremen.

Protiv navedenog drugostepenog rešenja u ime tuženog reviziju je izjavio advokat Dragan Davitkov, iz ..., zbog pogrešne primene materijalnog prava. Pozvao se na odredbu člana 404. ZPP.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao dozvoljenost revizije primenom čl. 410. st. 2. u vezi sa čl. 420. stav 6. ZPP („Službeni glasnik RS“ br. 72/11 i 55/14) i čl. 10. ZIO i odlučio da revizija nije dozvoljena jer je izjavljena od lica koje nije zakonom ovlašćeno da zastupa jedinicu lokalne samouprave.

Po čl. 85 st. 6. ZPP zastupanje Republike Srbije i njenih organa, jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave uređuje se posebnim zakonom. Članom 51. Zakona o pravobranilaštvu propisano je da poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa jedinice lokalne samouprave obavlja pravobranilaštvo jedinice lokalne samouprave. To pravobranilaštvo u postupcima pred sudovima, upravnim i drugim organima zastupa jedinicu lokalne samouprave radi zaštite njenih imovinskih prava i interesa i kada je u određenim postupcima propisano obavezno zastupanje stranke od advokata (čl. 52. Zakona). Ukoliko za određenu jedinicu lokalne samouprave nije doneta odluka o obrazovanju javnog pravobranilaštva na zahtev te jedinice istu može zastupati Državno pravobranilaštvo. Predsednik opštine po Zakonu o lokalnoj samoupravi u okviru svoje nadležnosti propisane odredbom člana 44. predstavlja i zastupa opštinu. On nije ovlašćen da bude pravni zastupnik opštine tako da nema ovlašćenje da angažuje advokata za njeno zastupanje pred sudom.

Po čl. 410. st. 2. t. 1. ZPP revizija nije dozvoljena ako je izjavljena od lica koje nije ovlašćeno na podnošenje revizije.U konkretnom slučaju reviziju je u ime tužene opštine izjavio advokat, pa je ista izjavljena od neovlašćenog lica bez obzira što je advokat imao punomoćje potpisano od strane predsednika opštine. Sa izloženog revizija nije ni razmatrana kao posebna revizija.

Na osnovu izloženog Vrhovni kasacioni sud je reviziju odbacio primenom čl. 413. ZPP i odlučio kao u izreci.

Predsednik veća-sudija,

dr Dragiša B. Slijepčević,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić