Prev 989/2022 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Prev 989/2022
01.09.2022. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branka Stanića, predsednika veća, Tatjane Matković Stefanović, Tatjane Miljuš, Jasmine Stamenković i dr Ilije Zindovića, članova veća, u parnici po tužbi tužioca Uslužno-prometno preduzeće MITEHNA AA DOO ..., čiji je punomoćnik Mirko Zarić, advokat u ..., protiv tuženog BANCA INTESA AD Beograd, čiji je punomoćnik dr Nemanja Aleksić, advokat u ..., radi utvrđenja ništavosti i isplate stečenog bez osnova, vrednost predmeta spora 44.813,54 dinara, odlučujući o reviziji tuženog izjavljenoj protiv presude Privrednog apelacionog suda 6Pž 10928/21 od 02.02.2022. godine, u sednici veća održanoj dana 01. septembra 2022. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE DOZVOLJAVA SE odlučivanje o reviziji tuženog izjavljenoj protiv presude Privrednog apelacionog suda 6Pž 10928/21 od 02.02.2022. godine, kao izuzetno dozvoljenoj.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija tuženog, izjavljena protiv presude Privrednog apelacionog suda 6Pž 10928/21 od 02.02.2022. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Privrednog suda u Valjevu P 439/2021 od 27.09.2021. godine, u stavu prvom izreke, utvrđeno je da je stav jedan člana 8. Ugovora o kreditu broj ...-...-... od 13.07.2017. godine, koji je zaključen u ... između tužioca i tuženog, a koja glasi: „Naknada za obradu zahteva za korišćenje sredstava kredita. Korisnik kredita je obavezan da odmah po prijemu obračuna plati banci naknadu predviđenu Tarifom naknada za usluge banke u visini od 1,00% od iznosa iskorišćenog kredita određenog u članu 1. ovog ugovora, uvećano za pripadajuće javne dažbine (ukoliko je primenljivo) u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan obračuna predmetne provizije, s tim da će se zaduženje po osnovu naknade za usluge banke vršiti sukcesivno, u skladu sa puštenim iznosima tranši odobrenog kredita“ ništav i da ne proizvodi pravno dejstvo što je tuženi dužan da prizna i trpi. U stavu drugom izreke obavezan je tuženi da tužiocu na ime sticanja bez osnova isplati iznos od 30.064,63 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 12.07.2017. godine, pa sve do konačne isplate. U stavu trećem izreke, utvrđeno je da je stav 1. člana 8. Ugovora o kreditu broj ...-...-... od 15.04.2019. godine, koji je zaključen u ... između tužioca i tuženog, a koji glasi: „Naknada za obradu zahteva za korišćenje sredstava kredita. Korisnik kredita je obavezan da odmah po prijemu obračuna plati banci naknadu prediđenu Tarifom naknada za usluge banke u visini od 0,50% od iznosa kredita određenog u članu 1. ovog ugovora, što ukupno iznosi 125 EUR u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja predmetne provizije“ ništav i da ne proizvodi pravno dejstvo što je tuženi dužan da prizna i trpi. U stavu četvrtom izreke obavezan je tuženi da tužiocu na ime sticanja bez osnova isplati iznos od 14.748,91 dinar, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 15.04.2019. godine, pa sve do konačne isplate. U stavu petom izreke obavezan je tuženi da tužiocu na ime troškova parničnog postupka isplati iznos od 30.686,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana izvršnosti presude do isplate.

Presudom Privrednog apelacionog suda 6Pž 10928/21 od 02.02.2022. godine, odbijena je kao neosnovana žalba tuženog pa je potvrđena je prvostepena presuda.

Protiv drugostepene presude tuženi izjavljuje reviziju, zbog pogrešne primene materijalnog prava, pozivajući se na odredbu člana 404. Zakona o parničnom postupku.

Ocenjujući ispunjenost uslova za dozvoljenost revizije tuženog, izjavljene na osnovu člana 404. ZPP (''Službeni glasnik RS'' br. 72/11...18/20), Vrhovni kasacioni sud je našao da u ovoj vrsti spora ne postoji potreba za ujednačavanjem sudske prakse. Pobijanom presudom nije odstupljeno od sudske prakse. Izraženo stanovište drugostepenog suda u skladu je sa pravnim stavom usvojenim na sednici Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda održanoj 22.05.2018. godine i njegovom dopunom usvojenom na sednici Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, održanoj 16.09.2021. godine. Navedenim pravnim stavom izrečeno je da banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, pa odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništava pod uslovom da je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita. Troškovi koje banka obračunava prilikom odobravanja kredita, mogu biti posebno iskazani u ugovoru o kreditu kao obaveza korisnika kredita, bilo u procentualnom iznosu ili u apsolutnoj vrednosti, ali uslov je da moraju biti navedeni u ponudi banke tako jasno i nedvosmisleno da korisnik kredita nijednog trenutka ne bude doveden u zabludu o kojim troškovima je reč i izraženi kroz efektivnu kamatnu stopu. U situaciji u kojoj nema dokaza da je tuženi postupio na opisani način i da je tužiocu kao korisniku kredita dostavio ponudu sa propisanom sadržinom, koja prethodi zaključenju ugovora, to predstavlja njegovu nesavesnost koja vodi ništavosti imovinskog prava ugovorenog takvim postupanjem u sopstvenu korist. Pogrešna primena materijalnog prava na koju u vezi sa tim ukazuje, nije osnov za izuzetnu dozvoljenost revizije. Takođe, u konkretnom slučaju nema potrebe za razmatranjem pravnog pitanja od opšteg intresa ili pravnog pitanja u interesu ravnopravnosti građana, kao ni potrebe za novim tumačenjem prava.

Na osnovu člana 404. stav 2. Zakona o parničnom postupku odlučeno je kao u stavu prvom izreke.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao dozvoljenost izjavljene revizije primenom odredbe člana 410. Zakona o parničnom postupku i našao da revizija tuženog nije dozvoljena.

Tužilac je podneo tužbu 18.06.2021. godine radi utvrđenja ništavosti ugovornih odredbi dva ugovora o kreditu zaključena između tužioca i tuženog. Vrednost predmeta spora je 44.813,54 dinara, što prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe iznosi 381,16 evra.

Odredbom člana 487. stav 1. Zakona o parničnom postupku, propisano je da u postupku u privrednim sporovima, sporovi male vrednosti su sporovi u kojima se tužbeni zahtev odnosi na potraživanje u novcu koje ne prelazi dinarsku protivvrednost od 30.000 evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe. Kao sporovi male vrednosti smatraju se i sporovi u kojima predmet tužbenog zahteva nije novčani iznos, a vrednost predmeta spora koju je tužilac naveo u tužbi ne prelazi iznos iz stava 1. istog člana (stav 3.). Odredbom člana 479. stav 6. istog zakona, propisano je da u sporovima male vrednosti, protiv odluke drugostepenog suda nije dozvoljena revizija.

U konkretnom slučaju radi se o privrednom sporu male vrednosti iz odredbe člana 487. Zakona o parničnom postupku. Zato izjavljena revizija shodno odredbi člana 479. stav 6. istog zakona nije dozvoljena.

Iz navedenih razloga na osnovu člana 413. Zakona o parničnom postupku odlučeno je kao u stavu drugom izreke rešenja.

Predsednik veća – sudija

Branko Stanić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić