R1 207/2022 3.19.1.2

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 207/2022
14.04.2022. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše B. Slijepčevića, predsednika veća, Jasmine Stamenković i dr Ilije Zindovića, članova veća, u pravnoj stvari tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Nikola Đorđević, advokat iz ..., protiv tuženog Jugometal d.o.o. za spoljnu i unutrašnju trgovinu, sa sedištem na Novom Beogradu, čiji je punomoćnik Vladan Jovičić, advokat iz ... i Železare Smederevo d.o.o. u stečaju, sa sedištem u Smederevu, koju zastupa Agencija za licenciranje stečajnih upravnika preko poverenika Željka Mijuškovića, radi utvrđenja, rešavajući sukob nadležnosti Privrednog suda u Požarevcu i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, u sednici veća održanoj dana 14.04.2022. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovoj pravnoj stvari stvarno i mesno nadležan je Treći osnovni sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je dana 28.11.2018. godine podneo tužbu Trećem osnovnom sudu u Beogradu, protiv tuženih, radi utvrđenja prava svojine. U toku parničnog postupka pokrenut je postupak stečaja prema drugotuženom, pa se iz tog razloga Treći osnovni sud u Beogradu rešenjem P 9657/18 od 17.12.2019. godine, oglasio stvarno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari i spise predmeta dostavio Privrednom sudu u Požarevcu – Sudskoj jedinici u Smederevu, kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

Dopisom P 71/2022 od 01.04.2022. godine Privredni sud u Požarevcu nije prihvatio svoju stvarnu nadležnost, pa je spise dostavio Vrhovnom kasacionom sudu, radi rešavanja sukoba stvarne nadležnosti. Stanovište privrednog suda je da se u konkretnom slučaju ne radi o sporu koji je nastao u toku i povodom stečajnog postupka.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti na osnovu člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova („Sl. glasnik RS“, br. 116/08...88/18“) i člana 22. Zakona o parničnom postupku („Sl. glasnik RS“, br. 72/11..18/20), Vrhovni kasacioni sud nalazi da je za postupanje u ovoj pravnoj stvari stvarno i mesno nadležan Treći osnovni sud u Beogradu.

Prema stanju u spisima, u toku trajanja parničnog postupka po tužbi za utvrđenje prava svojine, prema tuženom Železare Smederevo d.o.o. u stečaju je pokrenut postupak stečaja.

Članom 25. stav 1. tačka 4. Zakona o uređenju sudova, propisano je da privredni sud u prvom stepenu sudi, između ostalog, i o sporovima povodom reorganizacije, sudske i dobrovoljne likvidacije i stečaja osim sporova za utvrđenje postojanja zasnivanja i prestanka radnog odnosa koji su pokrenuti pre otvaranja stečaja.

U konkretnom slučaju radi se o sporu između tužioca fizičkog lica i tuženih pravnih lica, gde je nad drugotuženim u toku trajanja postupka otvoren stečaj. Spor nije nastao u vezi sa postupkom stečaja, niti se tužbom osporava odluka o stečaju, odnosno nepravilnosti u vezi sa postupkom stečaja. U predmetnom slučaju reč je o građanskopravnom sporu. Činjenica da je nad drugotuženim pokrenut postupak stečaja nije od pravnog značaja za promenu nadležnosti postupajućeg Trećeg osnovnog suda u Beogradu i za zasnivanje nadležnosti privrednog suda, budući da spor nije nastao u vezi sa postupkom stečaja.

Stoga je revizijski sud, na osnovu člana 22. stav 2. Zakona o parničnom postupku („Sl. glasnik RS“, br. 72/11..18/20), odlučio kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

dr Dragiša B. Slijepčević,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić