R1 266/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
R1 266/07
14.02.2008. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija Snežane Andrejević, predsednika veća, Sonje Brkić i Slađane Nakić-Momirović, članova veća, u izvršnom predmetu poverioca AA, protiv izvršnog dužnika BB, radi isplate, odlučujući o sukobu stvarne i mesne nadležnosti između Opštinskog suda u Smederevu, Trgovinskog suda u Požarevcu i Trgovinskog suda u Beogradu, u sednici veća od 14.2.2008. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovom predmetu stvarno i mesno JE NADLEŽAN Opštinski sud u Smederevu.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem I. br. 378/2007 od 4.5.2007. godine, Opštinski sud u Smederevu oglasio se stvarno nenadležnim za postupanje u ovom predmetu i po pravnosnažnosti rešenja predmet dostavio Trgovinskom sudu u Požarevcu kao stvarno i mesno nadležnom.

Rešenjem I. br. 275/07 od 30.8.2007. godine, Trgovinski sud u Požarevcu oglasio se mesno nenadležnim za odlučivanje u ovom predmetu i po pravnosnažnosti rešenja spise dostavio Trgovinskom sudu u Beogradu kao stvarno i mesno nadležnom.

Trgovinski sud u Beogradu nije prihvatio stvarnu nadležnost i predmet je dostavio Vrhovnom sudu Srbije radi rešavanja sukoba nadležnosti.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti u smislu člana 23. ZPP, Vrhovni sud je našao da je za postupanje u ovom predmetu stvarno i mesno nadležan Opštinski sud u Smederevu.

Poverilac je Opštinskom sudu u Smederevu podneo predlog za izvršenje po osnovu pravnosnažnog sudskog poravnanja naplatom duga od izvršnog dužnika plenidbom, procenom i prodajom njegovog udela u društvu sa ograničenom odgovornošću. Opštinski sud u Smederevu oglasio se stvarno nenadležnim sa pozivom na član 245. Zakona o izvršnom postupku, koji predviđa da je za dozvolu izvršenja i sprovođenje izvršenja na akcijama Akcionarskog društva i udelima u društvu sa ograničenom odgovornošću nadležan trgovinski sud na čijem se području vodi javni registar društava u kome je upisano društvo na čijim se akcijama, odnosno udelima izvršenje predlaže. Trgovinski sud u Požarevcu nije prihvatio mesnu nadležnost za postupanje u ovom predmetu, iz razloga što se sedište Agencije za privredne registre, koja je organ nadležan za vođenje javnog registra društava, nalazi na području za koje je nadležan Trgovinski sud u Beogradu.

Trgovinski sud u Beogradu nije prihvatio stvarnu nadležnost, budući da su izvršni poverilac i dužnik fizička lica, pa se ne može zasnovati stvarna nadležnost Trgovinskog suda u smislu člana 15. Zakona o sudovima.

S obzirom na navedeno, po oceni Vrhovnog suda, iako je sredstvo izvršenja udeo u društvu sa ograničenom odgovornošću, za sprovođenje izvršenja stvarno je nadležan Opštinski sud u Smederevu, u smislu člana 12. stav 1. tačka 4b. Zakona o sudovima. Naime, odredba člana 245. Zakona o izvršnom postupku odnosi se na mesnu nadležnost kada je reč o izvršenju u trgovinskim stvarima i sa trgovinski povezanim stvarima, a na osnovu odluka Trgovinskog suda. Budući da su izvršni poverilac i dužnik fizička lica, nije ispunjen subjektivni kriterijum za zasnivanje nadležnosti trgovinskog suda propisan odredbom člana 15. stav 1. tačka a. Zakona o sudovima, pa je za postupanje u ovom predmetu stvarno i mesno nadležan Opštinski sud u Smederevu.

Iz navedenih razloga, Vrhovni sud je odlučio kao u izreci, na osnovu člana 23. ZPP.

Predsednik veća-sudija

Snežana Andrejević, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice,

Mirjana Vojvodić

ljm