R1 270/2022 3.19.1.2

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 270/2022
19.05.2022. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Dragiše B. Slijepčevića, predsednika veća, dr Ilije Zindovića i Tatjane Matković Stefanović članova veća, u izvršnom predmetu izvršnog poverioca Eurobank Direktna AD Beograd, čiji je punomoćnik Nebojša Radović, advokat iz ..., protiv izvršnog dužnika AA iz ..., odlučujući o sukobu nadležnosti između Drugog osnovnog suda u Beogradu i Osnovnog suda u Novom Sadu, na sednici veća od 19.05.2022. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za odlučivanje o predlogu za izvršenje i sprovođenje izvršenja mesno je NADLEŽAN Osnovni sud u Novom Sadu.

O b r a z l o ž e nj e

Drugi osnovni sud u Beogradu se rešenjem Iiv 199/22 od 07.03.2022. godine, oglasio mesno nenadležnim za odlučivanje o predlogu za izvršenje i sprovođenje izvršenja i predmet ustupio Osnovnom sudu u Novom Sadu, kao mesno nadležnom.

Osnovni sud u Novom Sadu nije prihvatio nadležnost, već je dopisom Iiv 403/22 od 21.04.2022. godine predmet dostavio Vrhovnom kasacionom sudu radi rešavanja sukoba nadležnosti.

Rešavajući negativni sukob nadležnosti na osnovu člana 22. Zakona o parničnom postupku (''Službeni glasnik RS'' br. 72/11... 18/20), Vrhovni kasacioni sud nalazi da je za postupanje u ovoj pravnoj stvari mesno nadležan Osnovni sud u Novom Sadu.

Prema stanju u spisima proizilazi da je dana 25.02.2022. godine izvršni poverilac podneo predlog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave Drugom osnovom sudu u Beogradu. Drugi osnovni sud u Beogradu je uvidom u pravosudno – informacioni sistem utvrdio da se prebivalište izvršnog dužnika počev od 18.11.2021. godine nalazi u Novom Sadu, ul. ...

Odredbom člana 7. Zakona o izvršenju i obezbeđenju propisano je da a odlučivanje o predlogu za izvršenje ili obezbeđenje opšte mesno nadležan je sud na čijem području izvršni dužnik ima prebivalište ili boravište, odnosno sedište.

U konkretnom slučaju ne postoji osnov za isključivu mesnu nadležnost Drugog osnovnog suda u Beogradu. Predlog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave podnosi se prema pravilima o mesnoj nadležnosti izvršnog postupka iz člana 7. ZIO. Kako je prebivalište izvršnog dužnika u Novom Sadu to je za odlučivanje o predlogu za izvršenje i sprovođenje izvršenja mesno nadležan Osnovni sud u Novom Sadu.

Shodno navedenom Vrhovni kasacioni sud je, na osnovu člana 22. Zakona o parničnom postupku, odlučio kao u izreci.

Predsednik veća sudija

dr Dragiša B. Slijepčević, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić