R1 280/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
R1 280/07
11.12.2007. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Branislave Apostolović, predsednika veća, Slobodana Spasića i Nadežde Radević, članova veća, u pravnoj stvari predlagača AA, BB, VV, GG, DD, ĐĐ i EE, protiv protivnika predlagača \"ŽŽ", u stečaju, koga zastupa Agencija za privatizaciju, Centar za stečaj u Beogradu, radi određivanja novčane naknade, u sednici veća održanoj dana 11.12.2007. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za suđenje u ovoj pravnoj stvari stvarno je nadležan Opštinski sud u Koceljevi.

O b r a z l o ž e nj e

Opštinski sud u Koceljevi, rešenjem 1.R-14/2007 od 7.9.2007. godine, u stavu prvom izreke konstatovao je da se nastavlja postupak u toj pravnoj stvari u kojoj je određen prekid postupka po rešenju toga suda 1.R-15/2006 dana 25.9.2006. godine. Stavom drugim izreke Opštinski sud u Koceljevi oglasio se stvarno i mesno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari, te stavom trećim izreke konstatovano je da se po pravosnažnosti tog rešenja spisi ustupe Trgovinskom sudu u Valjevu kao stvarno i mesno nadležnom za postupanje u ovoj pravnoj stvari.

Trgovinski sud u Valjevu, nije prihvatio stvarnu nadležnost, te je predmet dostavio Vrhovnom sudu radi rešavanja sukoba nadležnosti.

Rešavajući nastali sukob stvarne nadležnosti na osnovu odredbi člana 23. stav 2. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 125/2004 od 22.11.2004. godine, stupio na snagu 22.2.2005. godine), Vrhovni sud Srbije je našao da je za suđenje u ovoj pravnoj stvari stvarno nadležan Opštinski sud u Koceljevi.

Odredbama člana 8. Zakona o sudovima Republike Srbije, propisano je da se sudovi obrazuju kao sudovi opšte nadležnosti i privredni sudovi, dok je odredbama člana 12, 14, 15, 16. i 17. određena stvarna nadležnost sudova. Odredbe Zakona o sudovima kojima je utvrđena njihova stvarna nadležnost su imperativne prirode i samo u zakonom propisanom slučaju može doći do promene njihove stvarne nadležnosti. Jedan od tih slučajeva predviđenih odredbom člana 15. stav 2. tačka b) Zakona o sudovima, je da privredni sudovi sprovode postupak prinudnog poravnanja i stečaja i postupak likvidacije i sude sve sporove koji su u toku ili nastanu povodom sprovođenja tih postupaka, bez obzira na svojstvo druge strane i bez obzira na vreme pokretanja spora. Saglasno navedenoj zakonskoj odredbi samo u ovim slučajevima dolazi do atrakcije nadležnosti trgovinskih sudova, pa trgovinski sudovi u slučaju otvaranja postupka stečaja i likvidacije nad jednom od strana u sporu sude sporove koji ne spadaju u njihovu stvarnu nadležnost prema članu 15. Zakona o sudovima.

U konkretnom slučaju ne radi se o sporu koji je u toku ili je nastao povodom sprovođenja postupka stečaja, u kojem slučaju je u skladu sa napred navedenom zakonskom odredbom, po principu atrakcije nadležnosti, za suđenje u takvim sporovima nadležan trgovinski sud, već o vanparničnom postupku po predlogu podnetom dana 1.7.1992. godine Opštinskom sudu u Koceljevi za određivanje naknade za oduzeto zemljište, u korist predlagača kao zakonskih naslednika iza pokojnog PP. Odredbama člana 12. stav 1. tačka 4. pod a) Zakona o sudovima propisano je da je opštinski sud nadležan da u prvom stepenu rešava vanparnične stvari. Polazeći od činjenice da se u konkretnom slučaju ne radi o sporu koji je u toku ili je nastao povodom sprovođenja postupka stečaja, već u vanparničnom postupku, to u konkretnom slučaju nema mesta atrakciji nadležnosti propisanoj navedenom odredbom člana 15. stav 2-b) Zakona o sudovima. Stoga je za suđenje u ovoj pravnoj stvari, shodno odredbi člana 12. stav 1. tačka 4. pod a) Zakona o sudovima Republike Srbije, nadležan Opštinski sud u Koceljevi, a ne Trgovinski sud u Valjevu.

Sa izloženog, a na osnovu odredbi člana 23. stav 2. Zakona o parničnom postupku, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Branislava Apostolović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

SM