R1 281/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
R1 281/07
19.12.2007. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Vladimira Tamaša, predsednika veća, Jovanke Kažić i Sofije Vagner-Ličenoski, članova veća, u izvršnom postupku poverioca \"AA", protiv dužnika BB, radi naplate novčanog potraživanja, rešavajući sukob stvarne nadležnosti između Opštinskog suda u Novom Pazaru i Trgovinskog suda u Užicu, u sednici održanoj 19.12.2007. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovom izvršnom postupku stvarno je nadležan Opštinski sud u Novom Pazaru.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem I. 30/97 od 07.08.2007. godine Opštinski sud u Novom Pazaru oglasio se stvarno nenadležnim za postupanje po predlogu izvršnog poverioca i po pravnosnažnosti rešenja spise dostavio Trgovinskom sudu u Užicu kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

Trgovinski sud u Užicu, nije prihvatio stvarnu nadležnost i spise dostavio Vrhovnom sudu Srbije radi rešavanja sukoba nadležnosti.

Rešavajući sukob stvarne nadležnosti, Vrhovni sud je našao da je za postupanje u ovom izvršnom postupku stvarno nadležan Opštinski sud u Novom Pazaru.

Odredbom člana 12. stav 1. tačka 4. pod b.) Zakona o sudovima propisano je da je opštinski sud nadležan da u prvom stepenu rešava izvršne stvari i sprovodi sporove koji nastanu u toku ili povodom izvršnog postupka ukoliko ovim zakonom nije drukčije određeno.

U konkretnom slučaju radi se o postupku izvršenja na osnovu izvršne isprave – rešenja Opštinskog suda u Novom Pazaru, P. 146/96 od 21.11.1996. godine, kojom je dužnik obavezan da poveriocu preda 870 kilograma __ mesa ili isplati dinarsku protivvrednost navedene količine mesa po cenama na dan isplate i naknadi troškove postupka, pa je za postupanje nadležan opštinski sud u smislu člana 12.stav 2. tačka b.) Zakona o sudovima.

Nema uslova za primenu člana 73. Zakona o stečaju, jer je ovim odredbama propisana zabrana izvršenja i namirenja od dana pokretanja stečajnog postupka odnosno postupka likvidacije, ali se ova zabrana odnosi na likvidacionog dužnika, dok je u konkretnom slučaju stečajni postupak pokrenut prema poveriocu, a nisu ispunjeni uslovi za atrakciju nadležnosti propisani članom 15.stav 2. pod b) Zakona o sudovima.

Iz iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je na osnovu člana 23.stav 2. Zakona o parničnom postupku odlučio kao u izreci.

Predsednik veća-sudija,

Vladimir Tamaš, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

dlj.