R1 390/2021 3.19.1.24.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 390/2021
08.07.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Dragiše B. Slijepčevića, predsednika veća, Jasmine Stamenković i dr Ilije Zindovića, članova veća, u pravnoj stvari tužilje AA iz ..., koju zastupa punomoćnik Vladimir Dobrić, advokat iz ..., protiv tuženih „Marfin Bank“ AD Beograd, kog zastupa punomoćnik Ana Lazarević, advokat iz ... i BB iz ..., kog zastupa punomoćnik Ervin Prelić, advokat iz ..., radi utvrđenja ništavosti, vrednost predmeta spora 300.000,00 dinara, odlučujući o sukobu nadležnosti između Apelacionog suda u Beogradu i Višeg suda u Beogradu, u sednici veća održanoj dana 08.07.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Viši sud u Beogradu stvarno je nadležan za postupanje u ovoj pravnoj stvari.

O b r a z l o ž e nj e

Apelacioni sud u Beogradu oglasio se stvarno nenadležnim svojim rešenjem Gž 7322/19 od 21.01.2021. godine, za odlučivanje o žalbama tužilje i tuženog, izjavljenim protiv presude Prvog osnovnog suda u Beogradu P 1461/12 od 26.06.2018. godine. Spisi predmeta ustupljeni su Višem sudu u Beogradu.

Viši sud u Beogradu izazvao je sukob nadležnosti, nalazeći da nije stvarno nadležan za odlučivanje o žalbama parničnih stranaka, izjavljenim protiv prvostepene presude Prvog osnovnog suda u Beogradu. Viši sud smatra da se predmetni spor, u kom se traži utvrđenje ništavosti pojedinih odredbi ugovora o kreditu i brisanje založnog prava upisa nepokretnosti, ne može rešiti primenom pravila o sporovima male vrednosti.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti u skladu sa odredbom člana 22. stav 1. Zakona o parničnom postupku, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je u konkretnoj pravnoj stvari stvarno nadležan za odlučivanje Viši sud u Beogradu.

Odredbom člana 23. stav 2. tačka 3. Zakona o uređenju sudova propisano je da viši sud u drugom stepenu odlučuje o žalbama na odluke osnovnih sudova i to na presude u sporovima male vrednosti. Apelacioni sud u skladu sa odredbom člana 24. stav 1. tačka 3. istog zakona odlučuje o žalbama na presude osnovnih sudova u građansko-upravnim sporovima, ako za odlučivanje o žalbi nije nadležan viši sud.

Sporovima male vrednosti u skladu sa odredbom člana 468. stav 1. ZPP smatraju se sporovi u kojima se tužbeni zahtev odnosi na potraživanje u novcu koje ne prelazi dinarsku protivvrednost 3.000 evra po srednjem kursu NBS na dan podnošenja tužbe. Ne smatraju se sporovima male vrednosti, shodno odredbi člana 469. istog zakona, sporovi o nepokretnostima, sporovi iz radnih odnosa i sporovi zbog smetanja državine.

Sporovima o nepokretnostima, u skladu sa odredbom člana 31. stav 1. ZPP, smatraju se sporovi kod kojih se tužbenim zahtevom traži utvrđenje prava svojine ili drugih stvarnih prava na nepokretnostima, utvrđenje ništavosti, poništaj ili raskid ugovora koji imaju za predmet nepokretnost.

U predmetnom sporu tužbenim zahtevom traži se utvrđenje ništavosti odredaba ugovora o kreditu i brisanje založnog prava upisanog na nepokretnosti – stanu tužilje, po osnovu tog ugovora. Spor sa tako postavljenim tužbenim zahtevom ne predstavlja spor o nepokretnosti. Postavljenim zahtevom ne traži se utvrđenje založnog prava kao stvarnog prava na nepokretnosti, niti utvrđenje ništavosti ugovora koji ima za predmet nepokretnost. Ugovor o kreditu nema za predmet nepokretnost. Upis založnog prava na nepokretnosti tužilje kao primaoca kredita, kao sredstvo obezbeđenja potraživanja po tom ugovoru, ne znači da taj ugovor ima za predmet nepokretnost.

Kako se ne radi o sporu o nepokretnosti, to se stvarna nadležnost za postupanje ustanovljava prema vrednosti predmeta spora u smislu odredbe člana 28. stav 1. Zakona o parničnom postupku.

Vrednost predmeta spora u konkretnom slučaju iznosi 300.000,00 dinara, odnosno 2.862,57 evra, na dan podnošenja tužbe, pa isti predstavlja spor male vrednosti.

Kako je za odlučivanje o žalbi protiv presude donete u sporu male vrednosti stvarno nadležan viši sud, to je za odlučivanje o žalbama parničnih stranaka, izjavljenim protiv prvostepene presude Prvog osnovnog suda u Beogradu, donete u sporu male vrednosti, nadležan Viši sud u Beogradu.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci, primenom odredbe člana 22. stav 1. ZPP.

Predsednik veća - sudija

dr Dragiša B. Slijepčević,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić