R1 402/2023 3.19.1.2

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
R1 402/2023
06.09.2023. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Gordane Komnenić, predsednika veća, dr Ilije Zindovića i Mirjane Andrijašević, članova veća, u parnici tužilaca AA iz ... i BB iz ..., koje zastupa Miloš Ristić, advokat iz ..., protiv tuženih VV iz ... i „Veselinović“ d.o.o Novi Sad u stečaju, koga zastupa stečajni upravnik GG iz ..., čiji je punomoćnik Andrej Tovarišić, advokat iz ... i „Velimir gradnja“ d.o.o. Veternik, radi isplate, odlučujući o sukobu nadležnosti između Privrednog suda u Novom Sadu i Osnovnog suda u Novom Sadu, u sednici održanoj 06.09.2023. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za suđenje u ovoj pravnoj stvari, u ovoj fazi postupka, stvarno je NADLEŽAN Osnovni sud u Novom Sadu.

O b r a z l o ž e nj e

Tužioci AA i BB podneli su 25.04.2017. godine tužbu Osnovnom sudu u Novom Sadu radi isplate pojedinačno označenih iznosa na ime troškova koji su tužioci kao advokati odnosno punomoćnici tuženih imali u sudskim postupcima.

Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu P2 998/17 od 22.11.2021. godine kojom je obavezao tužene na plaćanje određenih novčanih iznosa. Odlučujući o žalbi Apelacioni sud u Novom Sadu je rešenjem Gž 792/22 usvojio žalbu tuženih VV i „Velimir gradnja“ i ukinuo presudu u delu kojom su ti tuženi obavezani na plaćanje novčanog iznosa, dok je vezano za žalbu tuženog „Veselinović“ d.o.o. Novi Sad spise predmeta vratio prvostepenom sudu radi donošenja rešenja o prekidu postupka.

Stečaj nad drugotuženim „Veselinović“ d.o.o. Novi Sad je otvoren pred Privrednim sudom u Novom Sadu dana 26.04.2022. godine u predmetu St 95/21. Nakon otvaranja stečajnog postupka, stečajnom dužniku je određen stečajni upravnik GG iz ..., kome je dostavljena i prvostepena presuda i rešenje Apelacionog suda. Nakon toga prvostepeni sud je doneo rešenje o prekidu postupka dana 21.01.2023. godine (P 7510/22), u odnosu na „Veselinović“ d.o.o. Novi Sad a nakon toga je 27.02.2023. godine doneo rešenje kojim se određuje nastavak postupka u ovoj pravnoj stvari odnosno tuženog „Veselinović“ d.o.o. Novi Sad u stečaju. Zatim je sud doneo odluku kojom se oglasio stvarno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari i predmet ustupio Privrednom sudu u Novom Sadu.

Privredni sud u Novom Sadu nije prihvatio stvarnu nadležnost i predmet je dostavio Vrhovnom sudu radi reševanja sukoba stvarne nadležnosti.

Rešavajući nastali sukob stvarne nadležnosti na osnovu člana 32. stav 2. Zakona o uređenju sudova („Službeni glasnik RS“, br. 10/23) i člana 22. stav 2. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 72/11...), Vrhovni sud je našao da je za postupanje u ovom predmetu u ovoj fazi postupka stvarno nadležan Osnovni sud u Novom Sadu.

Po oceni Vrhovnog suda, Osnovni sud u Novom Sadu nije imao osnova da se nakon donošenja rešenja o nastavku postupka u odnosu na „Veselinović“ d.o.o. Novi Sad, oglasi stvarno nenadležnim i spise predmeta dostavi Privrednom sudu u Novom Sadu. Ovo iz razloga što je presudom prvostepenog suda P 2998/17 od 22.11.2021. godine odlučeno i o tužbenom zahtevu tužilaca i u odnosu na tuženog „Veselinović“ d.o.o. Novi Sad. O toj žalbi drugostepeni – Apelacioni sud nije odlučivao već je spise predmeta vratio prvostepenom sudu radi donošenja rešenja o prekidu postupka.

Imajući u vidu da je u odnosu na tuženog „Veselinović“ d.o.o. Novi Sad doneta prvostepena presuda P 2998/17 od 22.11.2021. godine, kojom je odlučeno o tužbenom zahtevu tužilaca prema tom tuženom koji se sada nalazi u stečaju, to je bilo neophodno da prvostepeni sud nakon donošenja rešenja o nastavku postupka u odnosu na tuženog „Veselinović“ d.o.o. Novi Sad, spise predmeta dostavi Apelacionom sudu radi odlučivanja o žalbi na presudu P 2998/17 od 22.11.2021. godine. Ovo iz razloga što je naznačenog tuženog koji se sada nalazi u stečaju zastupao prvotuženi VV a isti je kao zastupnik tog tuženog izjavio žalbu na prvostepenu presudu o kojoj nije odlučeno.

Na osnovu iznetog, primenom člana 22. stav 2. ZPP odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Gordana Komnenić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić