R1 445/2023 3.19.1.2

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
R1 445/2023
10.01.2024. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Gordane Komnenić, predsednika veća, dr Ilije Zindovića i Marije Terzić, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik advokat Biljana Vukosavljević iz ..., protiv tužene „Naša AIK banka“ a.d. Beograd, radi utvrđenja i sticanja bez osnova, rešavajući sukob nadležnosti između Trećeg osnovnog suda u Beogradu i Osnovnog suda u Čačku, u sednici održanoj 10.01.2024. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovoj parnici, mesno je nadležan Treći osnovni sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je Osnovnom sudu u Čačku 11.08.2021. godine podneo tužbu protiv tužene, radi utvrđenja i sticanja bez osnova. Uz tužbu je, između ostalog, priložio ugovor o kreditu koji su tužilac i pravni prethodnik tužene zaključili 08.08.2005. godine i u kome je u članu 13. ugovoreno da će sve sporove po ugovoru, ugovorne strane nastojati da reše sporazumno, a ukoliko u tome ne uspeju, spor će rešavati nadležni sud u Beogradu.

Tužena je po prijemu tužbe, u podnesku od 17.03.2022. godine istakla prigovor mesne nenadležnosti Osnovnog suda u Čačku, navodeći da su ugovorne strane zaključile sporazum o mesnoj nadležnosti suda u Beogradu.

Osnovni sud u Čačku se rešenjem P 5616/21 od 04.04.2022. godine oglasio mesno nenadležnim za postupanje u ovom predmetu i spise predmeta po pravnosnažnosti ustupio Trećem osnovnom sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom sudu. U obrazloženju rešenja sud se pozvao na odredbu člana 40. stav 2. ZPP i člana 65. stav 1-3. ZPP, ukazujući na odredbu člana 13. predmetnog ugovora, kao i na to da je prema izveštaju APR sedište tužene u Beogradu.

Treći osnovni sud u Beogradu nije prihvatio mesnu nadležnost te je spise predmeta uz propratni akt P 7193/22 od 20.07.2023. godine, dostavio Vrhovnom sudu radi rešavanja nastalog sukoba mesne nadležnosti sa obrazloženjem da klauzula o ugovorenoj nadležnosti nije dovoljno određena te da kao takva ne može proizvoditi pravno dejstvo. Pored toga, na teritoriji Osnovnog suda u Čačku se nalazi i ogranak tužene, a mesnu nadležnost Osnovnog suda u Čačku tužilac je zasnovao podnošenjem tužbe.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti na osnovu člana 32. stav 2. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS", broj 10/23) i člana 22. stav 1. Zakona o parničnom postupku ( „ Službeni glasnik RS, br. 72/11,...18/20), Vrhovni sud je našao da je za suđenje u ovom sporu mesno nadležan Treći osnovni sud u Beogradu.

Odredbom člana 40. stav 2. ZPP, propisano je da je za suđenje u sporovima protiv pravnih lica, opšte mesno nadležan sud na čijem se području nalazi njihovo sedište, prema izveštaju Agencije za privredne registre. Odredbom člana 54. ZPP propisano je da je za suđenje u sporovima protiv pravnih lica koje ima ogranak izvan svog sedišta, ako spor proizlazi iz pravnog odnosa tog ogranka, pored suda opšte mesne nadležnosti, nadležan sud na čijem se području nalazi taj ogranak. Odredbom člana 65. stav 1. ZPP propisano je da ako zakonom nije propisana isključiva mesna nadležnost nekog suda, stranke mogu da se sporazumeju da im u prvom stepenu sudi sud koji nije mesno nadležan, pod uslovom da je taj sud stvarno nadležan. Stavom 2. istog člana propisano je da ako je zakonom propisano da su za suđenje mesno nadležna dva ili više domaćih sudova, stranke mogu da se sporazumeju da im u prvom stepenu sudi jedan od tih sudova ili neki drugi stvarno nadležni sud. Stavom 3. istog člana propisano je da sporazum iz stava 1. i 2. ovog člana proizvodi pravno dejstvo samo ako je sastavljen u pisanom obliku i ako se odnosi na određeni spor ili više sporova koji svi proističu iz određenog pravnog odnosa. Stavom 4. istog člana propisano je da ispravu o sporazumu tužilac mora da priloži uz tužbu, a tuženi uz prigovor nenadležnosti.

U konkretnom slučaju predmet spora je utvrđenje ništavosti odredbe ugovora o kreditu i vraćanje stečenog po tom osnovu, za kakav spor nije propisana isključiva nadležnost određenog suda.

Tužena se poziva na ugovorenu nadležnost iz člana 13. predmetnog ugovora, koja klauzula predviđa da će za slučaj spora taj spor rešavati nadležni sud u Beogradu. Nadležnost osnovnih sudova za teritoriju Beograda podeljena je između Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, a kako se sedište tužene nalazi na teritoriji Opštine Novi Beograd, za suđenje u ovoj parnici mesno je nadležan Treći osnovni sud u Beogradu, saglasno članu 3. stav 1. tačka 6. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštaba ( „ Službeni glasnik RS, br. 101/2013).

Iz navedenih razloga, primenom člana 22. stav 2. ZPP, Vrhovni sud je odlučio kao u izreci rešenja.

Predsednik veća – sudija

Gordana Komnenić s.r.

Za tačnost otpravka

Zamenik upravitelja pisarnice

Milanka Ranković