R1 493/2021 3.19.1.2

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 493/2021
09.09.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud u veću sastavljenom od sudija dr Dragiše B. Slijepčevića, predsednika veća, Jasmine Stamenković i dr Ilije Zindovića, članova veća, u parnici tužioca Agencija za veštačenje i konsalting AA PR iz ..., čiji je punomoćnik Boban Matić, advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije, Ministarstvo pravde, Visoki savet sudstva, Osnovni sud u Kragujevcu, koga zastupa Državno pravobranilaštvo, radi isplate, odlučujući o sukobu nadležnosti između Privrednog suda u Beogradu i Prvog osnovnog suda u Beogradu, na sednici veća održanoj 09.09.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovoj parnici stvarno je nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Prvi osnovni sud u Beogradu se rešenjem P 59037/20 od 18.12.2020. godine oglasio stvarno nenadležnim za postupanje u ovoj parnici i, po pravnosnažnosti rešenja, spise predmeta ustupio Privrednom sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

Privredni sud u Beogradu nije prihvatio stvarnu nadležnost, već je dopisom P 7660/21 od 16.08.2021. godine dostavio spise Vrhovnom kasacionom sudu radi odlučivanja o sukobu nadležnosti.

Rešavajući sukob stvarne nadležnosti na osnovu člana 22. stava 2. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 72/11...18/20), Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je za postupanje u ovom predmetu stvarno i mesno nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu.

Prema odredbi člana 25. stava 1. tačke 1) Zakona o uređenju sudova („Službeni glasnik RS“ br. 116/08) privredni sud u prvom stepenu sudi u sporovima između domaćih i stranih privrednih društava, preduzeća, zadruga i preduzetnika i njihovih asocijacija (privredni subjekti), u sporovima koji nastanu između privrednih subjekata i drugih pravnih lica u obavljanju delatnosti privrednih subjekata, kao i kad je u navedenim sporovima jedna od stranaka fizičko lice ako je sa strankom u odnosu materijalnog suparničarstva.

Zakonom o sudskim veštacima („Službeni glasnik RS“ br. 44/10) je propisano da se poslovima veštačenja u smislu tog zakona smatraju stručne aktivnosti čijim se obavljanjem uz korišćenje naučnih, tehničkih i drugih dostignuća pružaju sudu ili drugom organu koji vodi postupak potrebna stručna znanja koja se koriste prilikom utvrđivanja, ocene ili razjašnjavanja pravno relevantnih činjenica (član 2). Veštačenje obavljaju fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove predviđene ovim zakonom, državni organi u okviru kojih se može obaviti veštačenje, kao i naučne i stručne ustanove (član 3. stav 1). Veštaka imenuje i razrešava ministar nadležan za poslove pravosuđa, koji odlučuje i o upisu i brisanju pravnih lica u registar pravnih lica za obavljanje poslova veštačenja (član 4). Veštak ima pravo na naknadu troškova i pravo na nagradu za rad (član 5). Fizičko lice može obavljati veštačenje samo ako je upisano u registar veštaka (član 8.).

Prema članu 2. Zakona o privrednim društvima („Službeni glasnik RS“ br. 36/11) privredno društvo je pravno lice koje obavlja delatnost u cilju sticanja dobiti.

Tužilac je u svojstvu fizičkog lica (preduzetnika) obavio veštačenje po rešenju Osnovnog suda u Kragujevcu u predmetu P 5318/15. Tužbom u ovom predmetu potražuje nagradu za obavljeno veštačenje.

Polazeći od napred navedenih normi materijalnog prava, te činjeničnog osnova u ovom predmetu, proizlazi da nema mesta za zasnivanje nadležnosti privrednog suda.

Prema članu 25. stavu 1. tački 1) Zakona o uređenju sudova za zasnivanje nadležnosti privrednog suda u sporu između preduzetnika, kao privrednog subjekta, i pravnog lica neophodno je postojanje objektivnog uslova – da spor proizlazi iz obavljanja delatnosti privrednih subjekata. Tužilac je preduzetnik i u smislu navedenog zakona privredni subjekt, a tuženi je pravno lice. Međutim, njihov spor nije proizašao iz privredne delatnosti ovih subjekata, već iz delatnosti zbog koje je tužilac upisan u nadležni registar veštaka, a koja je bliže uređena Zakonom o sudskim veštacima. Stručne aktivnosti veštaka propisane članom 2. Zakona o sudskim veštacima ne mogu se smatrati privrednom delatnošću, već su usmerene na pružanje stručnih znanja za potrebe sudova i drugih državnih organa prilikom razjašnjenja spornih činjenica.

Shodno navedenom, za suđenje u ovom predmetu stvarno je nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu prema odredbama člana 22. stava 2. Zakona o uređenju sudova.

Primenom člana 22. stava 2. ZPP odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća sudija

dr Dragiša B. Slijepčević, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić