Rev 10408/2022 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 10408/2022
01.12.2022. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Dragiše B. Slijepčevića, predsednika veća, Jasmine Stamenković, dr Ilije Zindovića, Branka Stanića i Tatjane Miljuš, članova veća, u pravnoj stvari tužilje AA iz ..., koju zastupa punomoćnik Miodrag Ignjatović, advokat iz ..., protiv tužene BB iz ..., koju zastupa punomoćnik Bojan Rajković, advokat iz ..., sa umešačem na strani tužene VV iz ..., radi činidbe po tužbi i konstituisanja prava službenosti po protivtužbi, odlučujući o reviziji tužilje izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž 441/2022 od 13.04.2022. godine, u sednici veća održanoj dana 01.12.2022. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE DOZVOLJAVA SE odlučivanje o posebnoj reviziji tužilje.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija tužilje, izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž 441/2022 od 13.04.2022. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Pirotu P 998/18 od 14.09.2021. godine, ispravljenoj rešenjem istog suda P 998/18 od 15.11.2021. godine, u stavu prvom izreke odbijen je tužbeni zahtev tužilje da se obaveže tužena da ukloni kanalizacionu cev postavljenu na parceli tužilje, kojom je porodična stambena zgrada tužene povezana na uličnu kanalizaciju u ulici ... i parcelu tužilje dovede u prvobitno stanje, kao i da tužilji naknadi troškove parničnog postupka sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti presude do konačne isplate. U stavu drugom odbijen je protivtužbeni zahtev tužene – protivtužilje da se utvrdi postojanje stvarne službenosti provođenja kanalizacionog voda u korist stambenog objekta na kp br. .../... KO ...kao povlasno dobro čiji je vlasnik tužena – protivtužilja, na teret kp br. .../... KO ..., čiji je vlasnik tužilja – protivtužena, kao poslužnog dobra, u merama i granicama počev od kanalizacione šahte pa do priključka na javnu kanalizacionu mrežu u ulici ..., na način opisan u ovom stavu izreke, te da se obaveže tužilja da tuženoj ovo pravo prizna i trpi upis opisane službenosti u javne knjige. U stavu trećem usvojen je protivtužbeni zahtev tužene – protivtužilje pa je ustanovljena stvarna službenost provođenja kanalizacionog voda u korist stambenog objekta na kp .../... KO ..., kao povlasnog dobra, čiji je vlasnik tužena – protivtužilja na teret kp br. .../... KO ..., čiji je vlasnik tužilja – protivtužena, kao poslužnog dobra, u merama i na način kao u ovom stavu izreke, pa je obavezana tužilja da tuženoj ovo pravo prizna i trpi upis opisane službenosti u javne knjige. U stavu četvrtom obavezana je tužilja da tuženoj naknadi troškove parničnog postpuka sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti presude pa do konačne isplate.

Presudom Apelacionog suda u Nišu Gž 441/2022 od 13.04.2022. godine odbijena je žalba tužilje i potvrđena prvostepena presuda Osnovnog suda u Pirotu, ispravljena rešenjem istog suda, u stavu prvom, trećem i četvrtom izreke.

Protiv pravnosnažne drugostepene presude tužilja je blagovremeno izjavila reviziju, po osnovu odredbe člana 404. ZPP, zbog pogrešne primene materijalnog prava, radi razmatranja pravnog pitanja u interesu ravnopravnosti građana i ujednačavanja sudske prakse.

Odredbom člana 404. Zakona o parničnom postupku propisano je da je revizija izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja ne bi mogla da se pobija revizijom, ako Vrhovni kasacioni sud oceni da je potrebno radi razmatranja pravnih pitanja od opšteg interesa ili pravnih pitanja u interesu ravnopravnosti građana, odnosno radi ujednačavanja sudske prakse ili novog tumačenja prava (posebna revizija). O dozvoljenosti i osnovanosti revizije, shodno stavu 2. iste odredbe, odlučuje Vrhovni kasacioni sud u veću od pet sudija.

Ceneći ispunjenost uslova za odlučivanje o reviziji tužilje kao izuzetno dozvoljenoj, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da nisu ispunjeni zakonski uslovi iz odredbe člana 404. stav 1. ZPP, da bi se dozvolilo odlučivanje o posebnoj reviziji tužilje.

Prema razlozima drugostepene presude, u konkretnom slučaju ustanovljena je stvarna službenost u korist tužene odlukom državnog organa u smislu odredbe člana 51. Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa. Utvrđeno je da tužena može da koristi svoje povlasno dobro bez postavljenih kanalizacionih cevi preko parcele tužilje, ali bi to podrazumevalno nesrazmerno velike troškove i znatne poteškoće pa ustanovljavanje službenosti na parceli tužilje kao poslužnom dobru predstavlja celishodno rešenje ovog faktičkopravnog pitanja.

Revizijskim navodima tužilje osporava se utvrđeno činjenično stanje, što ne predstavlja zakonski razlog za izjavljivanje posebne revizije. Tužilja ne ukazuje na pravno relevantne razloge za odlučivanje o izjavljenoj reviziji kao izuzetno dozvoljenoj. Načelo restrikcije od kog se polazi prilikom ustanovljavanja stvarne službenosti tumači se u svakom konkretnom slučaju, polazeći od svih utvrđenih činjenica. Pobijanom drugostepenom presudom je na temelju utvrđene činjenice da bi korišćenje poslužnog dobra bez ustanovljavanja stvarne službenosti na poslužnom dobru bilo skopčano sa velikim troškovima i znatnim teškoćama, utvrđeno da je neophodno konstituisati stvarnu službenost na parceli tužilje i to na način koji je najekonomičniji i kojim se najmanje opterećuje poslužno dobro u smislu odredbe člana 150. stav 1. Zakona o osnovama svojinsko-pravnih odnosa. Stoga ne postoji potreba za razmatranjem pravnog pitanja u interesu ravnopravnosti građana, niti za ujednačavanjem sudske prakse o ovom pravnom pitanju.

Nisu ispunjeni ni drugi zakonski uslovi za odlučivanje o reviziji tužilje kao izuzetno dozvoljenoj.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud odlučio je kao u stavu prvom izreke, u smislu člana 404. stav 2. ZPP.

Ispitujući dozvoljenost izjavljene revizije tužilje u smislu odredbe člana 410. stav 2. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je revizija tužilje nedozvoljena.

Shodno odredbi člana 403. stav 3. ZPP, revizija nije dozvoljena u imovinskopravnim sporovima ako vrednost pobijenog dela ne prelazi dinarsku protivvrednost od 40.000 evra po srednjem kursu NBS na dan podnošenja tužbe. Vrednost pobijenog dela presude i po tužbi i po protivtužbi iznosi 10.000,00 dinara. Sledi da protiv navedene drugostepene presude nije dozvoljena revizija jer ne postoji revizijski cenzus za odlučivanje.

U skladu sa iznetim, Vrhovni kasacioni sud odbacio je reviziju tužilje kao nedozvoljenu, kao u stavu drugom izreke, primenom odredbe člana 413. ZPP.

Predsednik veća-sudija

dr Dragiša B. Slijepčević,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić