Rev 1331/2021 3.1.1.4; 3.1.4.17.1

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 1331/2021
12.10.2022. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dobrile Strajina, predsednika veća, Gordane Komnenić i Dragane Mirosavljević, članova veća, u parnici tužilje AA iz sela ..., Opština ..., čiji je punomoćnik Zoran Stojanović, advokat iz ..., protiv tuženih BB iz sela ..., Opština ... i VV iz ..., čiji je zajednički punomoćnik Mile Ristić, advokat iz ..., radi utvrđenja, odlučujući o reviziji tužilje izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž 5032/19 od 06.02.2020. godine, u sednici održanoj 12.10.2022. godine, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE, kao neosnovana, revizija tužilje izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž 5032/19 od 06.02.2020. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Bujanovcu P 365/19 od 04.09.2019. godine, stavom prvim izreke, utvrđeno je prema tuženom VV da je tužilja po osnovu usmene kupoprodaje vlasnik sa udelom od ½, jedne idelane polovine, na nepokretnostima koje se nalaze na k.p. .../..., označena kao objekat broj ..., površine u osnovu od 123m2, koji se sastoji od prizemlja i sprata, sa pripadajućim delom placa i dvorišta, sve upisano u LN ... za KO ..., što je tuženi dužan da prizna tužilji i dozvoli joj da ovo pravo svojine upiše u RGZ SKN u ... . Stavom drugim izreke, utvrđeno je prema tuženom BB da je tužilja, po osnovu sticanja u bračnoj zajednici, vlasnik sa udelom od ½, jedne idelane polovine, na nepokretnostima koje se nalaze na k.p. .../..., označena kao objekat broj ..., površine u osnovu od 123m2, koji se sastoji od prizemlja i sprata, sa pripadajućim delom placa i dvorišta, sve upisano u LN ... za KO ..., što je tuženi dužan da prizna tužilji i dozvoli joj da ovo pravo svojine upiše u RGZ SKN u ... . Stavom trećim izreke, obavezani su tuženi da tužilji na ime troškova postupka plate 283.530,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti do isplate.

Presudom Apelacionog suda u Nišu Gž 5032/19 od 06.02.2020. godine, prvostepena presuda je preinačena tako što je odbijen tužbeni zahtev kojim je traženo da se prema tuženom VV utvrdi da je tužilja po osnovu usmene kupoprodaje vlasnik sa udelom od ½, jedne idelane polovine, na nepokretnostima koje se nalaze na k.p. .../..., označena kao objekat broj ..., površine u osnovu od 123m2, koji se sastoji od prizemlja i sprata, sa pripadajućim delom placa i dvorišta, sve upisano u LN ... za KO ..., što je tuženi dužan da prizna tužilji i dozvoli joj da ovo pravo svojine upiše u RGZ SKN u ... (stav prvi izreke), kao i tužbeni zahtev kojim je traženo da se utvrdi prema tuženom BB da je tužilja, po osnovu sticanja u bračnoj zajednici, vlasnik sa udelom od ½, jedne idelane polovine, na nepokretnostima koje se nalaze na k.p. .../..., označena kao objekat broj ..., površine u osnovu od 123m2, koji se sastoji od prizemlja i sprata, sa pripadajućim delom placa i dvorišta, sve upisano u LN ... za KO ..., što je tuženi dužan da prizna tužilji i dozvoli joj da ovo pravo svojine upiše u RGZ SKN u ... (stav drugi izreke), te je tužilja obavezana da tuženima naknadi troškove parničnog postuka od 678.780,00 dinara (stav treći izreke).

Protiv pravnosnažne presude drugostepenog suda, tužilja je blagovremeno izjavila reviziju zbog pogrešne primene materijalnog prava.

Ispitujući pobijanu odluku primenom člana 408. ZPP u vezi člana 403. stav 2. tačka 2. ZPP („Sl. glasnik RS“ br. 72/11, 55/14 ... 18/20), Vrhovni kasacioni sud je ocenio da revizija tužilje nije osnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. ZPP na koju revizijski sud pazi po službenoj dužnosti.

Prema utvrđenom činjeničnom stanju, tužilja i tuženi BB su bili u braku od 27.01.1989. godine do 11.09.2018. godine, kada je brak razveden presudom Okružnog suda u ... u ... . Za vreme trajanja bračne zajednice kupili su kuću sa pripadajućim delom placa od tuženog VV po osnovu usmenog ugovora o kupoprodaji, za cenu od 52.000 evra. Predmetna kuća se nalazi u selu ..., na k.p. .../..., upisana je u LN ... za KO ..., kao objekat broj ..., u osnovi površine 123m2 i sastoji se od prizemlja i sprata, a kod RGZ SKN je upisana na ime tuženog VV. Otac tuženog BB je učestvovao u kupoprodaji kao najstariji član porodice, na taj način što se sa tuženim VV, dogovorio oko kupoprodajne cene, u prisustvu tuženog BB i njegovog brata i isplatio mu najpre 2.000 evra, a zatim 33.000 evra. Ostalu sumu novca do 52.000 evra platio je tuženi BB. Ključeve od sporne nepokrentosti, tuženi VV je predao ocu tuženog BB, sa kojim je pregovarao i zaključio usmeni ugovor. U kuću su se uselili otac tuženog BB i njegov brat sa porodicom, dok su tužilja i tuženi BB u tom trenutku bili u inostranstvu.

Po oceni Vrhovnog kasacioniog suda, polazeći od ovako utvrđenog činjeničnog stanja, pravilno je pobijanom odlukom primenjeno materijalno pravo, kada je preinačena prvostepena presuda i odbijen tužbeni zahtev tužilje za utvrđenje da je suvlasnik sa udelom od ½ predmetne nepokrenosti po osnovu usmenog ugovora o kupoprodaji u odnosu na tuženog VV kao i suvlasnik sa udelom od ½ predmetne nepokrenosti po osnovu sticanja u bračnoj zajednici u odnosu na tuženog BB.

Revizijom se nosnovano osporava pravilnost primene materijalnog prava.

Članom 4. Zakona o prometu nepokretnosti ("Službeni glasnik RS", br. 42/98) koji je važio u vreme zaključenja predmetnog usmenog ugovora o kupoprodaji, propisano je da se ugovor o prometu nepokretnosti zaključuje u pisanoj formi, a potpisi ugovarača overavaju se od strane suda (stav 1.); da ugovori koji nisu zaključeni na način iz stava 1. ovog člana, ne proizvode pravno dejstvo (stav 2); da sud može da prizna pravno dejstvo ugovora o prometu nepokretnosti iz stava 2. ovog člana, koji je zaključen u pisanom obliku, na kome potpisi ugovarača nisu overeni od strane suda, pod uslovom da je ugovor ispunjen u celini ili pretežnim delom, da nije povređeno pravo preče kupovine i da nije povređen prinudni propis (stav 3.).

Iz citirane odredbe proizlazi da konvalidacija (naknadno osnaženje) usmenog ugovora o prometu nepokrenosti nije moguća, već samo ugovora o prometu nepokretnosti koji je zaključen u pismenoj formi, a potpisi ugovarača nisu overeni od strane suda. Zbog toga, suprotno navodima revizije, činjenica da je u konkretnom slučaju zaključen usmeni ugovor o kuporodaji predmetne nepokretnosti u smislu člana 26 Zakona o obligacionim odnosima, cena isplaćena u celosti i nepokretnost predata kupcima u državinu, nije od uticaja na njegovu konvalidaciju, jer se radi o ugovoru o prometu nepokretnosti koji nije zaključen u pisanoj formi saglasno imperativnoj normi člana 4. stav 3. Zakona o prometu nepokretnosti. Iz tih razloga, neosnovani su i revizijski navodi u pogledu primene člana 73. Zakona o obligacionim odnosima, kojim je propisano da se ugovor za čije se zaključenje zahteva pismena forma smatra punovažnim iako nije zaključen u toj formi, ako su ugovorne strane izvršile, u celini ili u pretežnom delu, obaveze koje iz njega nastaju, osim ako iz cilja zbog koga je forma propisana očigledno ne proizlazi što drugo. Uslove za punovažanost i konvalidaciju ugovora o prometu nepokretnosti reguliše Zakon o prometu nepokretnosti, a ne Zakon o obligacionim odnosima.

Kako navedeni usmeni ugovor o kupoprodaji nepokretnosti nije moguće naknadno osnažiti saglasno članu 4. stav 3. Zakona o prometu nepokretnosti i tako zaključen ugovor ne proizvodi pravno dejstvo prema članu 4. stav 2. Zakona o prometu nepokretnosti, to u konkretnom nisu ispunjeni uslovi za sticanje susvojine tužilje na osnovu pravnog posla primenom člana 20. stav 1. u vezi člana 13 ZOSPO. Zbog toga je, pobijanom odlukom pravilno primenjeno materijalno pravo kada je zahtev tužilje za utvrđenje prava susvojine sa udelom od ½ na predmetnoj nepokretnosti po osnovu usmenog ugovora o kupoprodaji prema tuženom VV odbijen kao neosnosvan.

Imajući u vidu da usmeni ugovor o kupoprodaji predmetne nepokrentosti ne predstavlja osnov za punovažno sticanje prava susvojine u smislu člana 20 stav 1. u vezi člana 13 ZOSPO, pa time ni osnov za sticanje u smislu člana 171 i 177 Porodičnog zakona, to je pobijanom odlukom pravilno odbijen i zahtev tužilje za utvrđenje prava susvojine sa udelom od ½ na predmetnoj nepokretnosti prema tuženom BB, kao bivšem supružniku.

Iz izloženih razloga, na osnovu člana 414. ZPP, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Dobrila Strajina, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić