Rev 17379/2022 3.1.1.4.8

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
Rev 17379/2022
28.11.2023. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dobrile Strajina, predsednika veća, Dragane Mirosavljević i Nadežde Vidić, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Dragana Filipović, advokat iz ..., protiv tuženih BB, VV i GG, svi iz ..., koje zastupa punomoćnik Slobodan Petković, advokat iz ..., radi utvrđenja i isplate, odlučujući o reviziji tužilje izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Novom Sadu Gž 1377/22 od 22.06.2022. godine, u sednici održanoj 28.11.2023. godine, doneo je

R E Š E NJ E

UKIDA SE presuda Apelacionog suda u Novom Sadu Gž 1377/22 od 22.06.2022. godine u preinačujućem delu stava drugog izreke u odnosu na tužene VV i GG i u stavu četvrtom izreke u odnosu na troškove parničnog postupka i u ovom delu predmet vraća istom sudu na ponovno suđenje.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Staroj Pazovi, Sudska jedinica u Inđiji P 681/17 od 01.10.2021. godine, stavom prvim izreke, delimično je usvojen tužbeni zahtev tužilje, pa je utvrđeno da je tužilja po osnovu bračne tekovine suvlasnik u ½ dela na stvarima navedenim u ovom stavu, što je tuženi BB dužan priznati. Stavom drugim izreke, odbijen je kao neosnovan deo tužbenog zahteva tužilje kojim je tražila da se utvrdi da je tužilja po osnovu bračne tekovine suvlasnik u ½ dela na stvarima navedenim u ovom stavu, kao i za deo tužbenog zahteva kojim je tražila da se obaveže tuženi BB da tužilji preda pokretne stvari navedene u ovom stavu. Stavom trećim izreke, delimično je usvojen tužbeni zahtev tužilje, pa su obavezani tuženi VV i GG, kao vlasnici nekretnina da tužilji isplate iznos od 618.335,10 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od 21.08.2019. godine pa do isplate, na ime uvećane vrednosti nekretnine sticanjem u porodičnoj zajednici, dok je u preostalom delu tužbeni zahtev tužilje za iznos od 2.966,10 dinara, koji čini razliku između zahtevanog iznosa od 621.301,20 dinara i dosuđenog iznosa od 618.335,10 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 21.08.2019. godine pa do isplate, odbijen kao neosnovan. Stavom četvrtim izreke, obavezani su tuženi da tužilji solidarno plate troškove postupka u iznosu od 256.765,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti presude pa do isplate. Za razliku između dosuđene kamate na troškove postupka od dana izvršnosti presude pa do isplate i zahtevanu kamatu od dana donošenja prvostepene presude, zahtev tužilje za naknadu troškova je odbijen kao neosnovan.

Presudom Apelacionog suda u Novom Sadu Gž 1377/22 od 22.06.2022. godine, stavom prvim izreke, žalba tuženih je delimično usvojena, delimično odbijena i stavom drugim izreke, prvostepena presuda je preinačena u pobijanom usvajajućem delu iz stava trećeg izreke i odluke o troškovima, tako što je odbijen tužbeni zahtev da se obavežu tuženi VV i GG da tužilji isplate iznos od 618.335,10 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od 21.08.2019. godine do isplate i obavezana tužilja da tuženima VV i GG naknadi troškove prvostepenog postupka u iznosu od 222.900,00 dinara; obavezan tuženi BB da tužilji naknadi troškove prvostepenog postupka u iznosu od 164.800,00 dinara. Stavom trećim izreke, prvostepena presuda je potvrđena u preostalom delu u kome je tužbeni zahtev usvojen u odnosu na tuženog BB. Stavom četvrtim izreke, obavezana je tužilja da tuženima VV i GG naknadi troškove žalbenog postupka u iznosu od 38.800,00 dinara. Stavom petim izreke, odbijen je zahtev tuženog BB za naknadu troškova žalbenog postupka.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu tužilja je blagovremeno izjavila žalbu protiv preinačujućeg dela odluke u odnosu na tužene BB i VV i u pogledu odluke o troškovima postupka.

Ispitujući pravilnost pobijane odluke, na osnovu člana 408. i 403. stav 2. tačka 2. Zakona o parničnom postupku – ZPP („Službeni glasnik RS“, br. 72/11...18/20), Vrhovni sud je našao da je revizija osnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. ZPP, na koju Vrhovni sud pazi po službenoj dužnosti.

Prema utvrđenom činjeničnom stanju, tužilja i tuženi BB su zasnovali zajednicu života ...2005. godine koja je trajala do ...2017. godine, kada je brak razveden. Bivši supružnici su sa sinom živeli sve vreme u kući tuženih VV i GG, roditelja tuženog BB, s tim što su roditelji živeli u prizemlju kuće, dok su tužilja i tuženi BB koristili spratni deo kuće. Na tužene VV i GG vodio se i pomoćni objekat na parceli .. . Domaćinstvo tužilje i tuženog BB bilo je odvojeno od domaćinstva tuženih VV i GG. U momentu dolaska tužilje u kuću tuženih 2005. godine, sprat roditeljske kuće je bio opremljen i u celosti funkcionalan za stanovanje. Za vreme bračne zajednice sa tuženim BB, tužilja nije radila samo dve godine, a tuženi se sve vreme bavio ... poslom. Tužilja i njen bivši suprug su svoju zajedničku imovinu uložili u prilagođavanje spratnog dela kuće stambenim potrebama svoje porodice, kao i za renoviranje pomoćnog objekta u radionicu. Vrsta radova, utrošeni materijal i građevinska vrednost radova utvrđeni su iz nalaza i mišljenja sudskog veštaka, tako da ukupno ulaganje iznosi 1.605.670,20 dinara, a ulaganje u spratni deo stambenog objekta 1.236.670,00 dinara.

Kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja, prvostepeni sud je delimično usvojio tužbeni zahtev i obavezao tužene VV i GG kao vlasnike nekretnina, da tužilji isplate iznos od 618.335,10 dinara na ime uvećane vrednosti objekta, nalazeći da su radovi finansirani od strane tužilje i njenog supruga, ovde tuženog BB, da na objektima nisu vršena samo investiciona ulaganja, već i adaptacija i gradnja, što sve zajedno doprinosi uvećanju vrednosti predmetnih nepokretnosti. Radovi koji su izvođeni na kući imali su za cilj potpunu promenu rasporeda prostorija i formiranje stana za život supružnika i ovakvi radovi su uvećali vrednost objekta.

Drugostepeni sud je, suprotno prvostepenom sudu, izneo stav da tužilja nije u smislu člana 38. Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa dokazala bitne činjenice za zaključak da je došlo do povećanja vrednosti nepokretnosti VV i GG posebno pri činjenici da u toku korišćenja spratnog dela kuće, u toku trajanja braka tužilje i njenog supruga, nisu izvedeni radovi kojima bi se menjali gabariti objekta i volumen, niti je objekat povećan, a radovi na spratu, čiju je građevinsku vrednost prvostepeni sud tužilji dosudio, spadaju po vrsti u radove na investicionom održavanju objekta i ne uvećavaju vrednost stambene zgrade.

Po oceni Vrhovnog suda, osnovano se revizijom tužilje osporava pobijana presuda ukazivanjem da je drugostepeni sud preinačujući prvostepenu presudu bez otvaranja rasprave izmenio činjenično stanje i odbio tužbeni zahtev za isplatu iznosa od 618.335,10 dinara sa kamatom, čime je učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 1. u vezi člana 394. i 383. stav 3. ZPP, a to je bilo od uticaja na donošenje zakonite i pravilne presude. Naime, činjenično stanje nižestepenih odluka se razlikuju u pogledu bitne činjenice, da li su o radovi izvedeni na nepokretnostima tuženih VV i GG od strane tužilje i njenog bivšeg supruga BB, bili takvog karaktera da su uvećali vrednost predmetnih nepokretnosti. Činjenice koje se odnose na vrstu i vrednost izvedenih radova na porodičnoj stambenoj zgradi i na pomoćnom objektu – radionici, prvostepeni sud je utvrdio na osnovu nalaza i mišljenja veštaka (na licu mesta sagledanog stanja na okolnost konstruktivnog i funkcionalnog razrešenja objekta, vrste kvaliteta materijala), kao i iskaza tužilje koja se izjašnjavala na okolnost radova koji su izvedeni, a kom iskazu je prvostepeni sud poklonio veru, nalazeći da je iskaz potvrđen iskazima svedoka, pa je našao da su na objektima vršena ne samo investiciona ulaganja, već i adaptacija i gradnja, što je za posledicu imalo uvećanje vrednosti predmetnih nepokretnosti. Drugostepeni sud je zaključio da tužilja nije pružila dokaze na okolnost da su pobrojani troškovi u spratni deo kuće bili nužni, da su bili korisni i da su doveli do uvećanja vrednosti nepokretnosti tuženih. Međutim, drugostepeni sud nije mogao bez otvaranja rasprave da na drugačiji način vrši ocenu dokaza i menja činjenično stanje na osnovu koga je odlučeno o delu tužbenog zahteva preinačenjem odluke, pa je zbog učinjene bitne povrede odredaba parničnog postupka pobijana odluka morala biti ukinuta.

Naime, o tužbenom zahtevu kojim tužilja traži isplatu novčanih sredstava uloženih u nepokretnost u vlasništvu tuženih, odlučuje se primenom odredbi članova 38 – 40. Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa. Tim odredbama uređeno je pravo držaoca da od vlasnika kome vraća stvar zahteva naknadu troškova koje je imao oko stvari, pri čemu se pravi razlika između savesnog i nesavesnog držaoca s jedne strane i razlike između nužnih i korisnih i luksuznih troškova s druge strane. Nužni troškovi su oni koji su neophodni za očuvanje suštine stvari, tako da bi njih preduzeo i sam vlasnik da se stvar nalazila kod njega (troškovi tekućeg i investicionog održavanja, popravka stvari i slično). Korisni troškovi su oni kojima se uvećava vrednost stvari, a luksuzni troškovi su oni koji su učinjeni samo radi ulepšavanja i zadovoljavanja ličnih prohteva držaoca i njih vlasnik ne bi učinio da se stvar nalazila kod njega. Zaključak da li se radi o nužnim, korisnim ili luksuznim troškovima izvodi se nakon ocene dokaza na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja i uvećanje vrednosti predstavlja činjeničnu kategoriju, pa je drugostepeni sud bio u obavezi da otvori raspravu ukoliko je smatrao da činjenično stanje nije pravilno utvrđeno ili je bilo nepotpuno utvrđeno. Sa iznetih razloga, drugostepena presuda je u osporenom delu morala biti ukinuta.

U ponovnom postupku, drugostepeni sud će otkloniti ukazane nepravilnosti i doneti pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku.

Iz iznetih razloga, odlučeno je kao u izreci rešenja na osnovu člana 415. stav 1. Zakona o parničnom postupku.

Predsednik veća – sudija

Dobrila Strajina, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić