Rev 18957/2022 3.1.2.8.2

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
Rev 18957/2022
04.10.2023. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Jelice Bojanić Kerkez, predsednika veća, Vesne Stanković i Radoslave Mađarov, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Kristina Todorović, advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije, Ministarstvo pravde, čiji je zastupnik Državno pravobranilaštvo iz Beograda, radi naknade štete, odlučujući o reviziji tužene izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž 525/22 od 20.04.2022. godine, u sednici veća održanoj 04.10.2023. godine, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE, kao neosnovana, revizija tužene izjavljena protiv trećeg stava izreke presude Apelacionog suda u Beogradu Gž 525/22 od 20.04.2022. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu P 22625/18 od 19.05.2021. godine, stavom prvim izreke, delimično je usvojen tužbeni zahtev tužioca i tužena obavezana da mu na ime naknade nematerijalne štete zbog neosnovanog lišenja slobode isplati iznos od 1.088.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od presuđenja do isplate. Stavom drugim izreke, delimično je odbijen tužbeni zahtev tužioca za isplatu naknade nematerijalne štete zbog neosnovanog lišenja slobode preko dosuđenog iznosa, za iznos od još 3.412.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od presuđenja do isplate. Stavom trećim izreke, odbijen je tužbeni zahtev tužioca kojim je tražio da mu tužena na ime naknade materijalne štete isplati iznos od 210.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom, kako je navedeno u ovom stavu izreke. Stavom četvrtim izreke, odbijen je tužbeni zahtev tužioca kojim je tražio da mu tužena na iznose i za period neisplaćenih zarada iz stava trećeg izreke uplati pripadajuće doprinose prema propisima o obračunu i uplati doprinosa koji važe na dan obračuna i uplate doprinosa. Stavom petim izreke, tužena je obavezana da tužiocu na ime troškova parničnog postupka isplati iznos od 176.335,00 dinara.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu Gž 525/22 od 20.04.2022. godine, stavom prvim izreke, prvostepena presuda je potvrđena u stavu prvom izreke, u delu stava drugog izreke kojim je odbijen tužbeni zahtev tužioca kojim je tražio da mu tužena na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede ugleda i časti zbog neosnovanog lišenja slobode isplati iznos od još 3.000.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od 19.05.2021. godine do isplate, kao i u stavu petom izreke i u tom delu odbijene žalbe tužioca i tužene. Stavom drugim izreke, prvostepena presuda je preinačena u preostalom delu stava drugog izreke i tužena obavezana da tužiocu na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede ugleda i časti zbog neosnovanog lišenja slobode isplati iznos od još 412.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od 19.05.2021. godine do isplate. Stavom trećim izreke, prvostepena presuda preinačena je u stavu trećem izreke tako što je tužena obavezana da tužiocu na ime naknade materijalne štete isplati iznos od 210.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom na mesečne iznose od po 30.000,00 dinara, kako je bliže određeno u ovom stavu izreke. Stavom četvrtim izreke, obavezana je tužena da tužiocu na ime troškova drugostepenog postupka isplati iznos od 33.000,00 dinara.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu, tužena je blagovremeno izjavila reviziju, pobijajući je u delu odluke o tužbenom zahtevu za naknadu materijalne štete, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava.

Ispitujući pobijanu presudu u smislu člana 408. u vezi sa članom 403. ZPP („Službeni glasnik RS“, broj 72/11...10/23), Vrhovni sud je ocenio da je revizija tužene neosnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. ZPP, na koju revizijski sud pazi po službenoj dužnosti. Drugostepeni sud je odlučio o žalbi tako što je prihvatio činjenično stanje utvrđeno prvostepenom presudom i za donetu odluku izneo pravne razloge u odnosu na koje revizija nije osnovana.

Prema utvrđenom činjeničnom stanju, protiv tužioca je vođen krivični postupak pokrenut zahtevom za sprovođenje istrage OJT u Beogradu Kti 1372/09 od 04.09.2009. godine, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo međunarodni terorizam iz člana 391. stav 1. KZ RS. Rešenjem Okružnog suda u Beogradu Ki 880/09 od 04.09.2009. godine, tužiocu je određen pritvor, u skladu sa članom 142. stav 2. tačka 2. ZKP, jer su postojale okolnosti koje su ukazivale da boravkom na slobodi može uticati na svedoke. Tužilac je lišen slobode 04.09.2009. godine, od kada mu je i računat pritvor. Pritvor je ukinut rešenjem Višeg suda u Beogradu K 1633/10 od 17.02.2010. godine. Tužilac je u pritvoru proveo ukupno 136 dana. Rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu K 5424/11 od 26.01.2016. godine, obustavljen je krivični postupak protiv tužioca zbog izvršenja krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti iz člana 278. stav 1. KZ RS u saizvršilaštvu u vezi sa članom 33. KZ RS, zbog odustanka zamenika javnog tužioca od optužbe. Tužilac je po zanimanju diplomirani ... . Pre nego što je lišen slobode radio je u ... na poslovima ..., za koje poslove je svakog meseca zaključivao autorski ugovor sa naknadom u iznosu od 30.000,00 dinara. Uslovi u pritvoru su bili teški, naročito u pogledu smeštaja i higijene. Nije mogao da spava i stalno je bio napet, Bio je smešten u spavaoni u kojoj je bilo dozvoljeno pušenje sa još pet pritvorenika, zbog čega je imao problem sa respiratornim organima. Pre određivanja pritvora tužilac je svoj posao obavljao na visokom nivou, zbog čega je bilo u planu da napreduje. Imao je odličan odnos sa kolegama i pretpostavljenima. Nakon izlaska iz pritvora, nakon mesec dana, počeo je ponovo da radi u .., ali kako njegov rad nije bio istog kvaliteta zbog teškog emotivnog stanja, a odnos sa kolegama više nije bio isti, dao je otkaz nakon četiri godine. Nakon izlaska iz pritvora promenili su se odnosi tužioca sa rodbinom, komšilukom i prijateljima, jer su se distancirali od njega.

Polazeći od ovako utvrđenog činjeničnog stanja, prvostepeni sud je zaključio da su tužiocu, kao licu koje je lišeno slobode, a protiv koga je pravnosnažno obustavljen krivični postupak zbog odustanka tužioca od optužbe, u smislu člana 584. stav 1. tačka 1. ZKP, povređeni ugled i čast, zbog čega je tužena odgovorna za štetu koju je tužilac pretrpeo usled neosnovanog lišenja slobode, te mu u smislu odredbe člana 200. stav 2. Zakona o obligacionim odnosima, pripada iznos od 1.088.000,00 dinara, dok je preko dosuđenog iznosa, a do traženog iznosa, odnosno za iznos od još 3.412.000,00 dinara, tužbeni zahtev odbio kao neosnovan. Odlučujući o zahtevu tužioca za naknadu materijalne štete u vidu izgubljene dobiti i isplatu pripadajućih doprinosa na neisplaćene zarade, prvostepeni sud je zaključio da je isti neosnovan, iz razloga što tužilac tokom trajanja pritvora sa svojim poslodavcem nije imao zaključen autorski ugovor, a ne može se utvrditi da postoji uzročno-posledična veza između određivanja pritvora tužiocu i njegovih navoda da je nastupila materijalna šteta.

Postupajući po žalbama parničnih stranaka, drugostepeni sud je odlučujući o visini tužbenog zahteva za naknadu nematerijalne štete, delimično preinačio prvostepenu presudu i tužiocu dosudio iznos od još 412.000,00 dinara, dok je preko dosuđenog, a do traženog iznosa za još 3.000.000,00 dinara, odbio žalbu tužioca i potvrdio prvostepenu presudu. Odlučujući o osnovanosti tužbenog zahteva za naknadu materijalne štete u vidu izgubljene dobiti, drugostepeni sud je preinačio prvostepenu presudu i usvojio tužbeni zahtev, sa pozivom na odredbe člana 154,155. i 189. Zakona o obligacionim odnosima, sa obrazloženjem da je tužilac pre boravka u pritvoru sa poslodavcem ... zaključivao autorske ugovore za ..., da je taj poslovni odnos je prestao tužiočevim pritvaranjem, te je njegovo lišenje slobode u direktnoj vezi sa gubitkom prihoda koji bi se po redovnom toku stvari mogao očekivati i ubuduće, u smislu člana 189. stav 3. Zakona o obligacionim odnosima. Na dosuđeni iznos naknade zarade tužiocu je dosuđena zakonska zatezna kamata u skladu sa članom 186. i 277 ZOO.

Članom 154. Zakona o obligacionim odnosima („Službeni list SFRJ“, broj 29/78...“Službeni glasnik RS“, broj 18/20), propisano je da ko drugome prouzrokuje štetu, dužan je naknaditi je, ukoliko ne dokaže da je šteta nastala bez njegove krivice. Šteta je umanjenje nečije imovine (obična šteta) i sprečavanje njenog povećanja (izmakla korist), kao i nanošenje drugome fizičkog ili psihičkog bola ili straha (nematerijalna šteta) (član 155).

Odredbom člana 189. ZOO, propisano je da oštećenik ima pravo kako na naknadu obične štete, tako i na naknadu izmakle koristi (stav 1). Visina naknade štete određuje se prema cenama u vreme donošenja sudske odluke, izuzev slučaja kada zakon naređuje što drugo (stav 2). Pri oceni visine izmakle koristi uzima se u obzir dobitak koji se mogao osnovano očekivati prema redovnom toku stvari ili prema posebnim okolnostima, a čije je ostvarenje sprečeno štetnikovom radnjom ili propuštanjem (stav 3).

Kod utvrđenog da je tužilac, pre lišenja slobode, u kontinuitetu sa ... - ... zaključivao autorske ugovore, kojim je svoja autorska dela davao na korišćenje i ustupao autorska imovinska prava na stvorenim delima za odgovarajuću autorsku naknadu, to nedvosmisleno proizlazi da tužilac nije bio u stalnom radnom odnosu kod ovog ..., već je bio angažovan po osnovu autorskih ugovora. Kako je bilo u izgledu njegovo napredovanje i dalji angažman, te da je nakon izlaska iz pritvora nastavio saradnju sa ..., to je pravilno drugostepeni sud primenio odredbe člana 154, 155. i 189. ZOO, kada je zaključio da bi na strani tužioca i u periodu kada je bio lišen slobode nastupio dobitak koji se mogao osnovano očekivati prema redovnom toku stvari, a čije je ostvarenje sprečeno radnjom tužene, odnosno neosnovanim lišenjem slobode tužioca. Zbog navedenog, tužena je u obavezi da tužiocu naknadi štetu u vidu izmakle dobiti u visini autorskih naknada koje bi tužilac po redovnom toku stvari ostvario potpisivanjem autorskih ugovora sa ... da nije bio lišen slobode, kako je to pravilno zaključio i drugostepeni sud, u skladu sa članom 189. stav 3. ZOO. Sledom navedenog, neosnovani su navodi revizije tužene da je neosnovan tužbeni zahtev tužioca za naknadu materijalne štete iz razloga što tužilac u trenutku i za vreme lišenja slobode nije bio zaposlen niti radno angažovan u ... po bilo kom osnovu. Bez uticaja na drugačiju odluku su revizijski navodi da tužilac nije dokazao da bi bio angažovan od strane ... i u periodu u kojem je bio lišen slobode, kod postojanja autorskih ugovora zaključenih u kontinuitetu za period pre lišenja slobode i radnog angažmana nakon izlaska iz pritvora. Osim toga, tužena u prilog svojih tvrdnji u toku postupka nije pružila niti predložila dokaze na ove okolnosti.

Prilikom donošenja odluke, ovaj sud je cenio ostale revizijske navode, ali je zaključio da isti nisu od uticaja na drugačiju odluku, jer je drugostepena presuda doneta pravilnom primenom materijalnog prava.

Iz navedenih razloga, Vrhovni sud je, primenom člana 414. stav 1. ZPP, odlučio kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Jelica Bojanić Kerkez s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić