Rev 22132/2022 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
Rev 22132/2022
12.07.2023. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Gordane Komnenić, predsednika veća, dr Ilije Zindovića, Zorana Hadžića, Dobrile Strajine i Nadežde Vidić, članova veća, u pravnoj stvari tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Ivan Ćalović, advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije, Ministarstvo pravde – Privredni sud u Beogradu, koju zastupa Državno pravobranilaštvo, Odeljenje u Kraljevu, radi naknade imovinske štete, odlučujući o reviziji tužene izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Kragujevcu Gžrr 404/22 od 04.10.2022. godine, u sednici održanoj 12.07.2023. godine, doneo je

R E Š E NJ E

DOZVOLJAVA SE odlučivanje o posebnoj reviziji tužene izjavljene protiv presude Apelacionog suda u Kragujevcu Gžrr 404/22 od 04.10.2022. godine.

UKIDAJU SE presuda Apelacionog suda u Kragujevcu Gžrr 404/22 od 04.10.2022. godine i presuda Osnovnog suda u Čačku Prr1 113/21 od 18.04.2022. godine u stavu prvom i trećem izreke i predmet VRAĆA prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Čačku Prr1 113/21 od 18.04.2022. godine, stavom prvim izreke, obavezana je tužena da tužilji isplati 1.035.885,47 dinara na ime naknade imovinske štete, nastale nesprovođenjem i namirenjem potraživanja u korist tužilje utvrđenog pod rednim brojem ..., u predmetu Privrednog suda u Beogradu St 4558/10, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 07.07.2019. godine pa do konačne isplate, sve na teret budžetskih sredstava opredeljenih za rad Privrednog suda u Beogradu, osim sredstava za zaposlene i tekuće održavanje objekta i opreme. Stavom drugim izreke, odbačena je tužba u delu kojim je traženo da se obaveže tužena da tužilji pored iznosa od dosuđenog u stavu prvom izreke isplati zakonsku zateznu kamatu na dosuđeni iznos počev od 12.03.2013. godine pa do 06.07.2013. godine, kao nedozvoljen. Stavom trećim izreke, obavezana je tužena da tužilji na ime troškova parničnog postupka isplati 105.300,00 dinara, sve na teret budžetskih sredstava opredeljenih za rad Privrednog suda u Beogradu, osim sredstava za zaposlene i tekuće održavanje objekta i opreme.

Presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Gžrr 404/22 od 04.10.2022. godine, stavom prvim izreke, odbijena je kao neosnovana žalba tužene i potvrđena presuda Osnovnog suda u Čačku Prr1 113/21 od 18.04.2022. godine u stavu prvom i trećem izreke. Stavom drugim izreke, odbijen je zahtev tužene za naknadu troškova žalbenog postupka.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu, tužena je izjavila reviziju zbog pogrešne primene materijalnog prava sa pozivom na odredbu člana 404. ZPP.

Vrhovni sud je ocenio da su ispunjeni uslovi iz člana 404. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 72/11... 18/20) za odlučivanje o reviziji kao izuzetno dozvoljenoj, radi ujednačavanja sudske prakse, budući da je Vrhovni kasacioni sud u više odluka izrazio stav povodom zahteva za naknadu materijalne štete povodom potraživanja koje je priznato u stečajnom postupku, a ne radi se o naplati troškova za ishranu u toku rada, regresa za korišćenje godišnjeg odmora i neisplaćenih zarada, koji stav se razlikuje od izraženog u pobijanoj presudi.

Zbog toga je na osnovu člana 404. ZPP odlučeno kao u stavu prvom izreke.

Odlučujući o osnovanosti revizije u smislu člana 408. ZPP, Vrhovni sud je ocenio da je revizija osnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. Zakona o parničnom postupku na koju Vrhovni sud pazi po službenoj dužnosti.

Prema utvrđenom činjeničnom stanju, tužilja je bivši radnik i akcionar „Slap group – fabrika u Čačku“ a.d. Beograd, čiji je pravni prethodnik osnovan kao društveno preduzeće, koje je u registru Trgovinskog suda bilo upisano sa isključivim društvenim kapitalom sve do donošenja rešenja Trgovinskog suda u Čačku Fi 403/03 od 16.06.2003. godine kojim je u registar upisana promena osnivača, tako što su upisani društveni kapital i akcijski kapital. Nad navedenim preduzećem, rešenjem Privrednog suda u Beogradu St 4558/2010 od 27.10.2010. godine otvoren je stečajni postupak. U trenutku otvaranja stečajnog postupka Agencija za privatizaciju Republike Srbije je imala 69,99% učešća u akcijskom kapitalu. Tužilja je u stečajnom postupku prijavila svoja potraživanja blagovremeno, a po osnovu neisplaćene dividende i neisplaćene raspoređene dobiti za 2000, 2001, 2002. i 2003. godinu pod brojem ... koja su joj priznata zaključkom o listi utvrđenih i osporenih potraživanja u ukupnom iznosu od 1.035.885,47 dinara, u trećem isplatnom redu, a na osnovu pravnosnažnih i izvršnih presuda. Rešenjem Privrednog suda u Beogradu R4 St 345/18 od 16.04.2018. godine, usvojen je prigovor za ubrzanje postupka predlagača, ovde tužilje, pa je utvrđeno da je u postupku koji se vodi pred Privrednim sudom u Beogradu u predmetu St 4558/10 povređeno pravo predlagača na suđenje u razumnom roku i naloženo je postupajućem sudiji da u roku od 4 meseca preduzme sve mere kako bi se stečajni postupak okončao u najkraćem roku. Međutim, stečajni postupak, koji traje duže od 10 godina, nije okončan. Dužina trajanja ukazuje da postupak neće biti okončan u okviru razumnog roka, a tužilja nije naplatila svoje potraživanje.

Pri ovako utvrđenom činjeničnom stanju, nižestepeni sudovi su zaključili da je tužbeni zahtev osnovan. Ovo iz razloga što je rešenjem Privrednog suda u Kraljevu R4 St 345/18 od 16.04.2018. godine utvrđeno da je tužilji u stečajnom postupku u predmetu St 4558/10 povređeno pravo na suđenje u razumnom roku i da tužilja i dalje nije naplatila svoje potraživanje koje joj je priznato u stečajnom postupku. Kapital koji je Agencija za privatizaciju prenela akcijskom fondu je 70% društvenog kapitala, a u vreme pokretanja stečajnog postupka nad navedenim preduzećem 27.10.2010. godine, Agencija za privatizaciju je imala 69,99% učešća u akcijskom kapitalu. Na ovakav način tužilji je povređeno pravo na imovinu. Kako je tužena Republika Srbija vlasnik većinskog društvenog kapitala imajući u vidu i odredbu Protokola 1 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i stav Evropskog suda za ljudska prava od 29.01.2013. godine izražen u predmetu Marinković protiv Srbije, zaključeno je da je tužena država Srbije odgovorna za dugove preduzeća pod državnom upravom, čak i kada je preduzeće radilo kao privatno lice kada je izvršna sudska odluka postala pravnosnažna i ako je privatizacija kasnije poništena.

Po oceni Vrhovnog suda, nižestepeni sudovi su pogrešno primenili materijalno pravo, usled čega je došlo i do nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, što je ishodovalo neophodnost ukidanja nižestepenih odluka.

Naime, pravo na mirno uživanje imovine propisano je odredbom člana 58. Ustava Republike Srbije i članom 1. Protokola 1 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda tako što je garantovano svakom fizičkom i pravnom licu neometano uživanje svoje imovine i propisano je da niko ne može biti lišen svoje imovine osim u javnom interesu i pod uslovima predviđenim zakonom i opštim načelima međunarodnog prava.

Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku („Službeni glasnik RS“, broj 40/2015), u odredbi člana 31. propisuje da stranka može da podnese tužbu protiv Republike Srbije za naknadu imovinske štete izazvane povredom prava na suđenje u razumnom roku u roku od jedne godine od dana kada je stekla pravo na pravično zadovoljenje. Odgovornost Republike Srbije za imovinsku štetu izazvanu povredom prava na suđenje u razumnom roku je objektivno (stav 3).

Na osnovu odredbe člana 172. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima, pravno lice odgovara za štetu koje njegov organ prouzrokuje trećem licu u vršenju ili u vezi sa vršenjem svojih funkcija.

Prema Zaključku Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda usvojenom u sednici održanoj 27.09.2019. godine, Republika Srbija odgovara za materijalnu štetu nastalu zbog potpunog ili delimičnog neizvršenja pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka odnosno u stečaju utvrđenih potraživanja zaposlenih iz radnog odnosa, koja su bez njihove krivice ostale neizvršena i u postupku stečaja vođenim nad stečajnim dužnikom sa većinskim društvenim ili državnim kapitalom, uz uslov da je prethodno utvrđena povreda prava na suđenje u razumnom roku.

Međutim, u pogledu izvršnih poverilaca koji ne spadaju u gore navedenu kategoriju, već se radi o fizičkim i pravnim licima koja imaju „komercijalna“ potraživanja, nužno je utvrđenje uzročno-posledične veze između povrede prava na suđenje u razumnom roku i nenaplaćenog potraživanja, kao i da je isključivi razlog nemogućnosti naplate potraživanja neadekvatno postupanje suda. Dakle, tužilja je bila dužna, vezano za komercionalno potraživanje (prihod po osnovu dividendi) da dokaže da je dužnik u trenutku pokretanja postupka stečaja imao dovoljno novčanih sredstava u svojoj imovini i da je tužilja poštujući redosled isplate, mogla da se naplati da je sud efikasno postupao i preduzimao delotvorne radnje u cilju naplate njenog komercionalnog potraživanja, propisane odgovarajućim zakonom koji je primenjivan u postupku naplate.

Iz sadržine spisa proizilazi da tužilja potražuje i određeni iznos sa kamatom po osnovu rada, a deo potraživanja (sa kamatom) čini komercionalno potraživanje (po osnovu dobiti na ime vlasništva na akcijama).

U ponovnom postupku prvostepeni sud će imati u vidu napred iznete navode i po istima će postupiti. Najpre će utvrditi koji deo od traženog iznosa pripada kategoriji koja potiče iz prava iz radnog odnosa (kolika je glavnica a kolika kamata na taj deo - jer se iz izveštaja Privrednog suda u Beogradu St 4558/10 od 12.03.2013. godine to ne vidi), a za koji iznos nije potrebno dokazivati uzročno-posledičnu vezu u pogledu osnovanosti potraživanja, zatim koji deo iznosa sa kamatom se odnosi na komercijalno potraživanje (prihod od dividende) i za taj deo potraživanja utvrdiće da li je u momentu otvaranja stečajnog postupka i nakon toga, stečajni dužnik imao dovoljno sredstava – imovine iz kojih je tužilja mogla naplatiti svoje potraživanje, i nakon pravilne ocene svih izvedenih dokaza doneće zakonitu odluku.

Imajući u vidu napred izneto, na osnovu člana 416. stav 2. ZPP odlučeno je kao u stavu drugom izreke.

Predsednik veća – sudija

Gordana Komnenić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić