Rev 2869/2020 posebna revizija; dozvoljenost revizije 3.19.1.25.4; 3.19.1.25.1.3

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 2869/2020
23.09.2020. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Vesne Popović, predsednika veća, Zorane Delibašić, Gordane Komnenić, Božidara Vujičića i Biserke Živanović, članova veća, u pravnoj stvari tužilaca AA iz ... i BB iz ..., čiji je zajednički punomoćnik Božo Vukčević, advokat iz ..., protiv tuženih VV iz ..., čiji je privremeni zastupnik ovlašćen za prijem pismena Dragoljub Palević, advokat iz .., GG iz ..., čiji je punomoćnik Dragan Subašić, advokat iz ... i DD iz ..., čiji je punomoćnik Radenko Tomašević, advokat iz ..., radi utvrđenja apsolutne ništavosti ugovora, odlučujući o reviziji tužene DD, izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž 5714/18 od 07.02.2019. godine, u sednici održanoj 23.09.2020. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE PRIHVATA SE odlučivanje o reviziji tužene DD iz ..., izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž 5714/18 od 07.02.2019. godine, kao izuzetno dozvoljenoj.

ODBACUJE SE, kao nedozvoljena, revizija tužene DD iz ... izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž 5714/18 od 07.02.2019. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Mladenovcu, Sudska jedinica u Sopotu P 85/15 od 24.12.2015. godine, stavom prvim izreke delimično je usvojen tužbeni zahtev tužilaca, pa je utvrđeno da je apsolutno ništav Ugovor o doživotnom izdržavanju zaključen između tužene DD i pok. ĐĐ, bivšeg iz ... R.br. .../... od 22.08.2001. godine, zaključen pred Opštinskim sudom u Sopotu, u delu ½ kojim je pok. ĐĐ kao naknadu za dato izdržavanje dao udeo od ½ na novčanim sredstvima stare devizne štednje i druge devizne štednje koja se vodila kod „Beobanke“ po partiji br. ..., kod „Beogradske banke“ d.d. „Slavija banke“ po partiji ...-...-... i kod „Jugobanke“ po partiji br. ...-...-...- ..., ukupno ... evra, kao i na pokretnim stvarima i to: komplet posuđa marke „...“ i dve šivaće mašine marke „...“, dok je odbijen zahtev u odnosu na pokretne stvari bliže navedene u ovom stavu izreke. Stavom drugim izreke utvrđeno je da zaostavštinu pok. EE, biv. iz ... čini udeo od ½ deviznih sredstava stare i druge štednje, koja se vodila kod „Beobanke“ po partiji br. ..., kod „Beogradske banke“ d.d. „Slavija banke“ po partiji ...-...-... i kod „Jugobanke“ po partiji br. ...-...-...-..., ukupno ... evra, kao i ½ pokretnih stvari bliže navedenih u ovom stavu izreke. Stavom trećim izreke delimično je usvojen zahtev pa je obavezana tužena DD da tužiocima isplati polovinu novčanih sredstava od ... evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan isplate. Stavom četvrtim izreke odbijen je tužbeni zahtev kojim su tužioci tražili da se tužena DD može osloboditi obaveze da tužiocima preda u državinu polovinu pokretnih stvari bliže navedenih u ovom stavu izreke ako im isplati 1.200.000,00 dinara. Stavom petim izreke obavezane su tužene VV i DD da tužiocima naknade troškove postupka od 138.550,00 dinara.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu Gž 5714/18 od 07.02.2019. godine, žalbe tužilaca i tužene DD su odbijene, a prvostepena presuda potvrđena.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu tužena DD je izjavila reviziju, zbog pogrešne primene materijalnog prava, s tim što je predložila da se revizija smatra izuzetno dozvoljenom, primenom člana 404. ZPP, radi ujednačavanja sudske prakse.

Odlučujući o reviziji tužilje, Vrhovni kasacioni sud je imao u vidu da je tužba u ovoj pravnoj stvari podneta 11.01.2015. godine. Rešenjem Apelacionog suda u Beogradu Gž 8002/13 od 22.01.2015. godine ukinuta je prvostepena odluka kojom je odlučeno o tužbenom zahtevu i predmet ustupljen Osnovnom sudu u Mladenovcu, Sudska jedinica u Sopotu na ponovno suđenje. Pobijana drugostepena presuda doneta je 07.02.2019. godine, odnosno posle stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ br.55/14), pa se u konkretnom slučaju primenjuju odredbe Zakona o parničnom postupku koji je objavljen u „Službenom glasniku RS“ br.72/11 i 55/14.

Na osnovu člana 404. stav 1. ZPP, posebna revizija se može izjaviti zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja se ne bi mogla pobijati revizijom, ako je po oceni Vrhovnog kasacionog suda, potrebno razmotriti pravna pitanja od opšteg interesa ili u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, kao i kada je potrebno novo tumačenje prava. Prema stavu 2. istog člana, ispunjenost uslova za izuzetnu dozvoljenost revizije Vrhovni kasacioni sud ceni u veću od pet sudija.

Pravnosnažnom presudom odlučeno je zahtevu tužilaca za utvrđenje ništavosti ugovora o doživotnom izdržavanja. O pravnoj prirodi i osnovanosti tužbenog zahteva, sudovi su odlučili uz primenu materijalnog prava koje ne odstupa od primene prava u pravnosnažno okončanim postupcima sa tužbenim zahtevima kao u ovoj pravnoj stvari. Imajući ovo u vidu, kao i da tužena u reviziji ne ukazuje na drugačije odluke drugostepenih sudova ili Vrhovnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, a da odluka o osnovanosti zahteva sa ovakvim tužbenim zahtevom zavisi od činjeničnog stanja utvrđenog u postupku i na kome je zasnovana sudska odluka, proizilazi da u konkretnom slučaju ne postoji potreba za razmatranjem pravnih pitanja od opšteg interesa ili u interesu ravnopravnosti građana, kao ni potreba ujednačavanja sudske prakse ili novog tumačenje prava, što znači da nisu ispunjeni uslovi iz člana 404. stav 1. ZPP, na osnovu čega je i odlučeno je kao u stavu prvom izreke.

Ispitujući dozvoljenost revizije, u smislu člana 410. stav 2. tačka 5. Zakona o parničnom postupku, Vrhovni kasacioni sud je našao da revizija nije dozvoljena.

Naime, odredbom člana 403. stav 2. ZPP, propisano je da revizija nije dozvoljena u imovinsko-pravnim sporovima ako vrednost predmeta spora pobijanog dela ne prelazi dinarsku protivrednost 40.000 evra po srednjem kursu NBS na dan podnošenja tužbe.

U konkretnoj pravnoj stvari se radi o imovinsko-pravnom sporu u kome se tužbeni zahtev odnosi na nenovčano i novčano potraživanje, pri čemu je vrednost predmeta spora pobijanog dela 26.446,83 evra u dinarskoj protivvrednosti, što predstavlja iznos koji ne prelazi dinarsku protivvrednost 40.000 evra po srednjem kursu NBS na dan podnošenja tužbe, to je Vrhovni kasacioni sud našao da je revizija nedozvoljena, primenom člana 403. stav 2. ZPP.

Na osnovu člana 413. u vezi člana 410. stav 2. tačka 5. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u stavu drugom izreke.

Predsednik veća-sudija

Vesna Popović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić