Rev 4076/2018 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 4076/2018
27.06.2018. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Jasminke Stanojević, predsednika veća, Spomenke Zarić, Biserke Živanović, Božidara Vujičića i Branislava Bosiljkovića, članova veća, u parnici tužioca Republike Srbije-Ministarstvo odbrane-Vojnograđevinski centar „...“ koju zastupa Vojno pravobranilaštvo, Beograd, protiv tuženog AA iz ..., čiji je staratelj BB iz ..., a punomoćnik Slobodan Marković, advokat iz ..., radi duga, odlučujući o reviziji tužioca, izjavljenoj protiv presude Višeg suda u Jagodini Gž br. 1219/17 od 21.02.2018. godine, na sednici održanoj 27.06.2019. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE PRIHVATA SE odlučivanje o reviziji tužioca, izjavljenoj protiv presude Višeg suda u Jagodini Gž br. 1219/17 od 21.02.2018. godine, kao izuzetno dozvoljenoj reviziji.

ODBACUJE SE, kao nedozvoljena, revizija tužioca, izjavljena protiv presude Višeg suda u Jagodini Gž br. 1219/17 od 21.02.2018. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Trećeg osnovnog suda u Beogradu P 1737/15 od 26.01.2016. godine, stavljeno je van snage rešenje o izdavanju platnog naloga i odbijen je tužbeni zahtev tužioca kojim je traženo da se tuženi obaveže da tužiocu isplati iznos od 57.849,01 dinara, sa pripadajućom kamatom, kao neosnovan i obavezan je tužilac na naknadu troškova postupka tuženom.

Presudom Višeg suda u Jagodini Gž br. 1219/17 od 21.02.2018. godine, odbijena je kao neosnovana žalba tužioca i potvrđena prvostepena presuda.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu, tužilac je izjavio reviziju zbog pogrešne primene materijalnog prava, s tim što je predložio da se revizija smatra izuzetno dozvoljenom, primenom člana 404. ZPP.

Primenom člana 404. stav 1. ZPP („Službeni glasnik RS“ br.72/11 i 55/14), posebna revizija se može izjaviti zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja se ne bi mogla pobijati revizijom, ako je po oceni Vrhovnog kasacionog suda, potrebno razmotriti pravna pitanja od opšteg interesa ili u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, kao i ako je potrebno novo tumačenje prava. Prema stavu 2. istog člana, ispunjenost uslova za izuzetnu dozvoljenost revizije Vrhovni kasacioni sud ceni u veću od pet sudija.

Ceneći ispunjenost uslova za izuzetnu dozvoljenost revizije, Vrhovni kasacioni sud je našao da nisu ispunjeni zakonski uslovi za odlučivanje o posebnoj reviziji tužioca, kao izuzetno dozvoljenoj reviziji, na osnovu odredbe člana 404. stav 1. ZPP, s obzirom na to da ne postoji potreba za razmatranjem pravnih pitanja od opšteg interesa ili pravnih pitanja u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, kao i potrebe novog tumačenja prava, jer se u konkretnom slučaju radi o parnici radi duga, u kojima odluka o osnovanosti tužbenog zahteva i primena materijalnog prava zavise od utvrđenog činjeničnog stanja. U konkretnom slučaju, o tužbenom zahtevu tužioca odlučeno je pravilnom primenom materijalnog prava, a sve s obzirom na to da predmet potraživanja nije dug po osnovu pružene komunalne usluge grejanja, već zahtev za isplatu srazmernog dela naknade za priključenje objekata (među kojima je i stan tuženog) na toplovodnu mrežu po osnovu Protokola o regulisanju međusobnih odnosa između Ministartva odbrane i JKP „Beogradske elektrane“ od 10.12.2008. godine, a koja isplata naknade je izvorno bila obaveza tužioca, a ne tuženog, koji naknadu za isporučenu toplotnu energiju plaća posredstvom uplatnica JKP „Infostan-tehnologije“ .

Ispitujući dozvoljenost revizije primenom čl. 410. stav 2. tačka 5. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, broj 72/11 ... 55/14), Vrhovni kasacioni sud je našao da revizija nije dozvoljena.

Odredbom člana 468. stav 1. ZPP, propisano je da se sporovima male vrednosti smatraju sporovi u kojima se tužbeni zahtev odnosi na potraživanje u novcu koji ne prelazi dinarsku protivvrednost 3.000 evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe, dok prema članu 479. stav 6. ZPP, protiv odluke drugostepenog suda kojom je odlučeno u sporu male vrednosti revizija nije dozvoljena.

Predmet tužbenog zahteva je naknada štete, vrednost pobijanog dela pravnosnažne presude je 400,00 Eura u dinarskoj protivvrednsti.

Imajući u vidu da se u konkretnom slučaju radi o sporu u kome je pobijana vrednost predmeta spora iznos koji ne prelazi dinarsku protivvrednost 3.000 evra, što znači da se radi o sporu male vrednosti, u kome revizija nije dozvoljena, to je i revizija tužioca nedozvoljena, primenom člana 479. stav 6. ZPP.

Na osnovu člana 413. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci.

Predsednik veća - sudija

Jasminka Stanojević,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić