Rev 4283/2021 3.19.1.9

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 4283/2021
02.09.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branislava Bosiljkovića predsednika veća, Branke Dražić i Danijele Nikolić članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., Republika ..., čiji je punomoćnik Veroljub Đukić advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije – Ministarstvo odbrane, koju zastupa Državno pravobranilaštvo - Beograd, radi naknade štete, povodom revizije tužioca izjavljene protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž 1765/21 od 08.04.2021. godine, u sednici veća održanoj 02.09.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

VRAĆAJU SE spisi predmeta P 13244/18 Višem sudu u Beogradu, preko Apelacionog suda u Beogradu, radi dopune postupka.

O b r a z l o ž e nj e

Vrhovnom kasacionom sudu dostavljen je spis Višeg suda u Beogradu P 13244/18 radi odlučivanja o reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž 1765/21 od 08.04.2021. godine.

U postupku prethodnog ispitivanja spisa, Vrhovni kasacioni sud je našao da za sada nisu ispunjeni procesni uslovi za odlučivanje o reviziji tužioca.

Iz spisa proizilazi da je revizija tužioca dostavljena Vojnom pravobranilaštvu u Beogradu, iako je zastupnik tužene Republike Srbije Državno pravobranilaštvo.

Odredbama Zakona o pravobranilaštvu ( Službeni glasnik RS br. 55/2014) regulisano je da je Državno pravobranilaštvo zastupnik Republike Srbije u pravnim postupcima pred sudovima, arbitražama, organima uprave i drugim nadležnim organima kada Republika Srbija ima položaj stranke ili umešača o čijim pravima i obavezama se odlučuje u tom postupku. Članom 9. zakona regulisano je da su sudovi i drugi organi u stvarima u kojima je predviđeno zastupanje od strane Državnog pravobranilaštva dužni da sva pismena neposredno dostavljaju Državnom pravobranilaštvu i da dostavljanje izvršeno suprotno navedenom ne proizvodi pravno dejstvo.

U dopuni postupka prvostepeni sud će primerak revizije tužioca dostaviti zakonskom zastupniku tužene – Državnom pravobranilaštvu, a dokaz o uručenju združiti spisima predmeta. Po prijemu odgovora ili proteka roka za odgovor, prvostepeni sud će dostaviti reviziju i eventualni odgovor na reviziju sa spisima predmeta Vrhovnom kasacionom sudu, preko drugostepenog suda u roku od 15 dana radi odlučivanja o izjavljenoj reviziji.(Član 411. stav 3. ZPP).

Na osnovu člana 419. u vezi člana 382. stav 2. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Branislav Bosiljković,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić