Rev 6803/2022 3.1.2.8.3

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 6803/2022
22.06.2022. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branislava Bosiljkovića, predsednika veća, Branke Dražić, Danijele Nikolić, Gordane Džakula i Katarine Manojlović Andrić, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Ljubiša Marković advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije - Ministarstvo pravde - Privredni apelacioni sud, koju zastupa Državno pravobranilaštvo - Odeljenje u Požarevcu, radi naknade štete, odlučujući o reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Višeg suda u Smederevu Gžrr 306/2021 od 29.06.2021. godine, u sednici veća održanoj dana 22.06.2022. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE DOZVOLJAVA SE odlučivanje o posebnoj reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Višeg suda u Smederevu Gžrr 306/2021 od 29.06.2021. godine.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija tužioca izjavljena protiv presude Višeg suda u Smederevu Gžrr 306/2021 od 29.06.2021. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Smederevu Prr 117/2019 od 21.12.2020. godine odbijen je tužbeni zahtev kojim je tužilac tražio da se obaveže tužena na naknadu materijalne štete usled povrede prava na suđenje u razumnom roku u iznosu od 37.500,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od presuđenja do isplate.

Presudom Višeg suda u Smederevu Gžrr 306/2021 od 29.06.2021. godine odbijena je kao neosnovana žalba tužioca i potvrđena presuda Osnovnog suda u Smederevu Prr 117/2019 od 21.12.2020. godine.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu tužilac je, na osnovu člana 404. ZPP, blagovremeno izjavio reviziju zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijalnog prava.

Bitna povreda odredaba parničnog postupka nije zakonski razlog za reviziju predviđenu članom 404. stav 1. ZPP (posebna revizija).

Tužilac podnetom tužbom traži naknadu materijalne štete u visini troškova postupka po prigovoru za ubrzanje postupka - za sastav prigovora i žalbe protiv prvostepenog rešenja o prigovoru, jer je sud koji je odlučivao o tim pravnim sredstvima odbio njegov zahtev za njihovu naknadu, kao i za sastav predloga podnetog zastupniku tužene radi zaključenja poravnanja o naknadi nematerijalne štete zbog utvrđene povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Prema odredbi člana 404. stav 1. ZPP, revizija je izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja se ne bi mogla pobijati revizijom, ako Vrhovni kasacioni sud oceni da je potrebno razmotriti pravna pitanja od opšteg interesa ili u ineresu ravnopravnosti građana, ujednačiti sudsku praksu ili dati novo tumačenje prava.

U ovom slučaju, po oceni revizijskog suda, nema pravnih pitanja od opšteg interesa ili u interesu ravnopravnosti građana. Pravo stranke na troškove ostvaruje se po pravilu u postupku u kojem su oni nastali i o njima odlučuje sud, odnosno drugi organ koji odlučuje o ostvarenju ili zaštiti spornog prava. Troškovi postupka ne mogu se ostvarivati u posebnoj parnici, ni kao naknada materijalne štete zbog nezakonitog ili nepravilnog rada suda, odnosno drugog organa koji je odlučio o zahtevu stranke za naknadu troškova, a kojom odlukom stranka nije zadovoljna. S`toga, nema mesta odlučivanju o posebnoj reviziji tužioca radi novog tumačenja prava, a ni radi ujednačavanja sudske prakse.

Troškovi za sastav predloga za poravnanje o naknadi neimovinske štete zbog utvrđene povrede prava na suđenje u razumnom roku, podnetog u skladu sa članom 24. Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, nadoknađuju se tužiocu na način predviđen poravnanjem. Ako ono nije zaključeno, ti troškovi čine deo troškova postupka za novčano obeštećenje pokrenutog na osnovu člana 26. navedenog zakona, u skladu sa članom 150. stav 1. i članom 153. ZPP.

Sledstveno izloženom, na osnovu člana 404. ZPP, odlučeno je kao u prvom stavu izreke.

Pobijanom drugostepenom presudom pravnosnažno je okončan postupak u sporu male vrednosti iz člana 468. stav 1. ZPP. Prema članu 479. stav 6. tog zakona, protiv odluke drugostepenog suda (u postupku u sporu male vrednosti) revizija nije dozvoljena.

Iz tog razloga, na osnovu člana 413. ZPP, odlučeno je kao u drugom stavu izreke.

Predsednik veća - sudija

Branislav Bosiljković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić