Rev2 1120/2022 3.19.1.25.3

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev2 1120/2022
15.06.2022. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Dragane Marinković i Ivane Rađenović, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Miloš Vučićević, advokat iz ..., protiv tužene Osnovne škole „Petar Leković“ sa sedištem u Požegi, koju zastupa Opštinski pravobranilac u Požegi, radi isplate razlike zarade, odlučujući o reviziji tužene, izjavljenoj protiv rešenja Apelacionog suda u Kragujevcu Gž1 745/21 od 14.12.2021. godine, u sednici održanoj 15.06.2022. godine, doneo je

R E Š E NJ E

UKIDA SE rešenje Apelacionog suda u Kragujevcu Gž1 745/21 od 14.12.2021. godine i predmet vraća drugostepenom sudu na ponovno odlučivanje o žalbi tužene.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Požegi P1 14/19 od 22.12.2020. godine, stavom prvim izreke, usvojen je tužbeni zahtev tužilje i obavezana tužena da joj na ime razlike u zaradi, za period od 01.02.2015. godine do 28.02.2018. godine, isplati pojedinačne mesečne iznose sa zakonskom zateznom kamatom od dospelosti svakog iznosa do isplate, bliže označene tim stavom izreke. Stavom drugim izreke, obavezana je tužena da tužilji na ime troškova postupka plati iznos od 123.894,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od dana izvršnosti presude, do isplate.

Rešenjem Apelacionog suda u Kragujevcu Gž1 745/21 od 14.12.2021. godine, odbačena je kao nedozvoljena žalba BB, izjavljena za tuženu Osnovnu školu „Petar Leković“ iz Požege, protiv presude Osnovnog suda u Požegi P1 14/19 od 22.12.2020. godine.

Protiv pravnosnažnog rešenja donetog u drugom stepenu, tužena je blagovremeno izjavila reviziju, zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijalnog prava.

Tužilja je podnela odgovor na reviziju.

Odlučujući o izjavljenoj reviziji, na osnovu člana 408. i člana 420. stav 3. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je našao da je revizija tužene osnovana.

Iz spisa proizlazi da je po tužbi tužilje, radi isplate uvećane plate, u postupku pred prvostepenom sudom, nakon izjašnjenja Državnog pravobranilaštva Odeljenja u Užicu da nije zakonski zastupnik tužene škole i da zastupa samo one ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, tuženu školu je po ovlašćenju (punomoćju) direktora tužene škole BB br. ... od 18.03.2019. godine, zastupao Opštinski pravobranilac i zamenik Opštinskog pravobranioca u Požegi, kome je i dostavljena prvostepena presuda.

U postupku po žalbi koju je izjavio direktor tužene škole, u skladu sa dopisom Apelacionog suda od 17.03.2021. godine, Državno pravobranilaštvo- Odeljenje u Užicu, dostavilo je sudu akt kojim ponovo ukazuju da to pravobranilaštvo nije zastupnik tužene po zakonu, jer Republika Srbija nije osnivač tužene ustanove, te da se ne može izjašnjavati u pogledu saglasnosti sa preduzetim radnjama lica koja su zastupala tuženu u navedenom predmetu, obzirom da je za to nadležno pravobranilaštvo lokalne samouprave i u tom pravcu dostavljeni su dokazi.

Drugostepeni sud je ocenjujući dozvoljenost izjavljene žalbe, našao da je žalba koju je podneo za tuženu BB, izjavljena od strane neovlašćenog lica, obzirom da je tužena škola, čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta Repblike Srbije, javna ustanova koju po zakonu zastupa Državno pravobranilaštvo u smislu člana 11. Zakona o pravobranilaštvu, zbog čega je istu odbacio kao nedozvoljenu, primenom člana 389. stav 1. ZPP.

Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, osnovano se navodima revizije ukazuje da je u postupku pred drugostepenim sudom, učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 1, u vezi sa članovima 389. stav 1. i 378. stav 3. ZPP.

Odredbom člana 11. stava 2. Zakona o pravobranilaštvu („Službeni glasnik RS“ br.55/2014), regulisana je nadležnost Državnog pravobranilaštva u pogledu zastupanja na osnovu zakona pred sudovima, arbitražama, organima uprave i drugim nadležnim organima, pod određenim uslovima koji moraju biti kumulativno ispunjeni. Naime, Državno pravobranilaštvo zastupa na osnovu zakona, javne ustanove čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta Republike Srbije, u pravnim postupcima u kojima učestvuje kao stranka ili umešač o čijim imovinskim pravima i obavezama se odlučuje u tom postupku, što je drugostepeni sud imao u vidu ceneći dozvoljenost izjavljene žalbe. Međutim, drugostepeni sud je propustio da ceni da li je osnivač tužene ustanove Republika Srbija, što je jedan od relevantnih kumulativnih uslova koje zahteva navedena materijalnopravna norma, a na koju okolnost je ukazivano u prvostepenom i drugostepenom postupku i u tom pravcu su dostavljeni dokazi.

Ukoliko je osnivač tužene ustanove lokalna samouprava, drugostepeni sud je propustio da ceni dozvoljenost revizije sa stanovišta pravilne primene odredaba člana 52. Zakona o pravobranilaštvu, kojom je regulisana nadležnost pravobranilaštva autonomne pokrajine i pravobranilaštva jedinice lokalne samouprave. Osim toga, drugostepeni sud nije imao u vidu i odredabe člana 126. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja („Službeni glasnik RS“ br.88/2017...129/2021) kojom je propisana nadležnost i odgovornost direktora ustanove, između ostalog i obavljanje poslova u skladu sa zakonom i statutom ustanove (stav 4.) i s tim vezi, na koji način je predviđeno zastupanje i predstavljanje tužene osnovnim opštim aktom ustanove (statutom osnovne škole).

Iz navedenih razloga, drugostepeno rešenje je moralo biti ukinuto i predmet vraćen drugostepenom sudu na ponovno odlučivanje o izjavljenoj žalbi.

U ponovnom postupku drugostepeni sud će, imajući izloženo u vidu, ponovo ceniti dozvoljenost izjavljene žalbe, uz pravilnu primenu odredaba parničnog postupka i materijalnog prava, i doneti zakonitu i pravilnu odluku.

Na osnovu iznetog, primenom člana 415. stav 1. u vezi člana 420. stav 3. i 6. ZPP, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Zvezdana Lutovac,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić