Rev2 1695/2021 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev2 1695/2021
09.12.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Dragiše B. Slijepčevića, predsednika veća, Jasmine Stamenković, dr Ilije Zindovića, Tatjane Matković Stefanović i Tatjane Miljuš, članova veća, u pravnoj stvari tužioca AA iz sela ..., kog zastupa punomoćnik Stefan Đorđević, advokat iz ..., protiv tužene Republika Srbija, Ministarstvo pravde, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Beograd, koju zastupa Državno pravobranilaštvo Beograd, radi naknade štete, vrednost predmeta spora 993.932,33 dinara, odlučujući o reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž1 3371/20 od 16.12.2020. godine, u sednici veća održanoj dana 09.12.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE DOZVOLJAVA SE odlučivanje o posebnoj reviziji tužioca.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija tužioca, izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž1 3371/20 od 16.12.2020. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu P1 2879/19 od 26.08.2020. godine odbijen je tužbeni zahtev tužioca kojim je predložio da se obaveže tužena da mu na ime razlike od isplaćene do pripadajuće plate za period od avgusta 2016. do avgusta 2019. godine, isplati pojedinačno opredeljene iznose po mesecima i sa zakonskom zateznom kamatom kao u ovom stavu izreke. U stavu drugom odbijen je tužbeni zahtev tužioca da se obaveže tužena da u ime i za račun tužioca uplati pripadajuće doprinose za PIO Republičkom fondu za PIO, doprinose za slučaj nezaposlenosti Nacionalnoj službi za zapošljavanje i doprinose za zdravstveno osiguranje Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, za period od 23.08.2016. do 31.08.2019. godine. U stavu trećem obavezan je tužilac da tuženoj naknadi troškove parničnog postupka. U stavu četvrtom odbijen je zahtev tužioca za oslobođenje od plaćanja sudskih taksi u ovoj pravnoj stvari.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu Gž1 3371/20 od 16.12.2020. godine odbijena je žalba tužioca i potvrđena prvostepena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu P1 2879/19 od 26.08.2020. godine. Odbijen je zahtev tužioca za naknadu troškova drugostepenog postupka.

Protiv pravnosnažne drugostepene presude tužilac je blagovremeno izjavio reviziju, na osnovu odredbe člana 404. ZPP, zbog pogrešne primene materijalnog prava, radi razmatranja pitanja u opštem interesu.

Odredbom člana 404. Zakona o parničnom postupku propisano je da je revizija izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja ne bi mogla da se pobija revizijom, ako Vrhovni kasacioni sud oceni da je potrebno radi razmatranja pravnih pitanja od opšteg interesa ili pravnih pitanja u interesu ravnopravnosti građana, odnosno radi ujednačavanja sudske prakse ili novog tumačenja prava (posebna revizija). O dozvoljenosti i osnovanosti revizije, shodno stavu 2. iste odredbe, odlučuje Vrhovni kasacioni sud u veću od pet sudija.

Ceneći ispunjenost uslova za odlučivanje o reviziji tužioca kao izuzetno dozvoljenoj, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi predviđeni odredbom člana 404. stav 1. ZPP.

Prema razlozima drugostepene presude, a na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u prvostepenoj presudi, tužilac u utuženom periodu nije obavljao faktički rad, odnosno nije bio radno angažovan. U skladu sa navedenim, nižestepeni sudovi zaključuju da tužilac nema pravo na razliku između zarade koja se isplaćuje za rad u punom radnom vremenu i plate koja mu je u tom periodu isplaćena. Utvrđeno je da tužilac nije koristio dozvoljene pravne lekove protiv rešenja tuženog kojim mu je utvrđena plata u utuženom periodu, da je isto rešenje postalo konačno i pravnosnažno, pa nema nezakonitog i nepravilnog rada tužene.

Imajući u vidu razloge na kojima je zasnovana pobijana drugostepena presuda, pre svega da u posmatranom periodu tužilac nije obavljao faktički rad, sledi da ne postoji potreba za novim tumačenjem navedenog pravnog pitanja. Nema potrebe ni za razmatranjem pravnih pitanja u opštem interesu, ni u interesu ravnopravnosti građana, kao ni za ujednačavanjem sudske prakse.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud odlučio je kao u stavu prvom izreke, primenom odredbe člana 404. stav 2. ZPP.

Ispitujući dozvoljenost izjavljene revizije tužioca, u skladu sa odredbom člana 410. stav 2. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je revizija tužioca nedozvoljena.

Odredbom člana 403. stav 3. ZPP propisano je da revizija nije dozvoljena u imovinskopravnim sporovima, ako vrednost predmeta spora pobijenog dela ne prelazi dinarsku protivvrednost od 40.000 evra po srednjem kursu NBS na dan podnošenja tužbe.

Vrednost predmeta spora pobijenog dela iznosi 993.932,33 dinara, odnosno 8.437 evra. Imajući u vidu da vrednost predmeta spora pobijanog dela presude ne dostiže zahtevani revizijski cenzus, revizija tužioca je nedozvoljena.

U skladu sa iznetim, Vrhovni kasacioni sud odbacio je reviziju tužioca kao u stavu drugom izreke, primenom odredbe člana 413. ZPP.

Predsednik veća – sudija

dr Dragiša B. Slijepčević,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić