Rev2 2136/2022 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev2 2136/2022
07.07.2022. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Dragiše B. Slijepčevića, predsednika veća, Jasmine Stamenković, dr Ilije Zindovića, Branka Stanića i Tatjane Matković-Stefanović, članova veća, u pravnoj stvari tužioca AA iz ..., kog zastupa punomoćnik Vesna Miljković, advokat iz ..., protiv tužene Republika Srbija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, koju zastupa Državno pravobranilaštvo Beograd, radi isplate, vrednost predmeta spora 127.016,94 dinara, odlučujući o reviziji tužene izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž1 3440/21 od 08.09.2021. godine, u sednici veća održanoj dana 07.07.2022. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE DOZVOLJAVA SE odlučivanje o posebnoj reviziji tužene.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija tužene, izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž1 3440/21 od 08.09.2021. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu P1 2590/2018 od 06.04.2021. godine odbijen je prigovor tužene da rešavanje spora u ovoj pravnoj stvari ne spada u sudsku nadležnost. U stavu drugom dozvoljeno je preinačenje tužbe kao u podnesku punomoćnika tužioca od 05.01.2021. godine. U stavu trećem delimično je usvojen tužbeni zahtev tužioca, pa je obavezana tužena da isplati tužiocu na ime neisplaćenih dodataka na platu po osnovu pripravnosti, za period od 01.08.2015. godine zaključno sa 14.08.2018. godine, ukupan iznos od 127.016,94 dinara, u opredeljenim iznosima kao u ovom stavu izreke, sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom. U stavu četvrtom odbijen je tužbeni zahtev tužioca za isplatu zakonske zatezne kamate na dosuđene iznose iz stava trećeg ove presude u preostalom delu. U stavu petom obavezana je tužena da tužiocu naknadi troškove parničnog postupka.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu Gž1 3440/21 od 08.09.2021. godine odbijena je žalba tužene i potvrđena prvostepena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu. Odbijen je zahtev tužene za naknadu troškova postupka po žalbi.

Protiv pravnosnažne drugostepene presude tužena je blagovremeno izjavila reviziju, po osnovu odredbe člana 404. ZPP, zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. ZPP i pogrešne primene materijalnog prava, radi tumačenja spornog pravnog pitanja i ujednačavanja sudske prakse.

Tužilac je podneo odgovor na reviziju.

Odredbom člana 404. Zakona o parničnom postupku propisano je da je revizija izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja ne bi mogla da se pobija revizijom, ako Vrhovni kasacioni sud oceni da je potrebno radi razmatranja pravnih pitanja od opšteg interesa ili pravnih pitanja u interesu ravnopravnosti građana, odnosno radi ujednačavanja sudske prakse ili novog tumačenja prava (posebna revizija). O dozvoljenosti i osnovanosti revizije, shodno stavu 2. iste odredbe, odlučuje Vrhovni kasacioni sud u veću od pet sudija.

Ceneći ispunjenost uslova za odlučivanje o reviziji tužene kao izuzetno dozvoljenoj, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi koje zahteva odredba člana 404. stav 1. ZPP da bi se dozvolilo odlučivanje o posebnoj reviziji tužene.

Prema razlozima drugostepene presude, tužiocu je dosuđena naknada u vidu dodatka na zaradu po osnovu pripravnosti, u skladu sa odredbama člana 147a stav 1. tačka 5. i tačka 4. Zakona o policiji („Sl. glasnik RS“, br.101/2005-64/2015), kao i primenom odredbe člana 12. stav 1. tačka 5. podtačka 4. Posebnog kolektivnog ugovora za policijske službenike („Sl. glasnik RS“, br.22/2015). Tužiocu je dosuđen dodatak na platu povodom pripravnosti na osnovu utvrđene činjenice da se u utuženom periodu nalazio u stanju pasivnog dežurstva, odnosno pripravnosti i da mu tužena u tom periodu nije isplaćivala naknadu po tom osnovu.

Imajući u vidu da je o pomenutom pravu tužioca odlučeno primenom materijalnog prava na način koji je u skladu sa pravnim shvatanjem Vrhovnog kasacionog suda o navedenom pravnom pitanju, sledi da nema potrebe za ujednačavanjem sudske prakse, niti za novim tumačenjem prava. Ne postoji ni potreba za razmatranjem pravnih pitanja od opšteg interesa ili u interesu ravnopravnosti građana. Posebna revizija ne može da se izjavi zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka već isključivo zbog pogrešne primene materijalnog prava i to u korelaciji sa razlozima navdenim u odredbi čl. 404 st. 1 ZPP.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud odlučio je kao u stavu prvom izreke, primenom odredbe člana 404. stav 2. ZPP.

Ispitujući dozvoljenost izjavljene revizije tužene, u skladu sa odredbom člana 410. stav 2. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je revizija tužene nedozvoljena.

Odredbom člana 403. stav 3. ZPP propisano je da revizija nije dozvoljena u imovinskopravnim sporovima ako vrednost predmeta spora pobijenog dela ne prelazi dinarsku protivvrednost od 40.000 evra po srednjem kursu NBS na dan podnošenja tužbe.

Vrednost predmeta spora pobijenog dela presude u konkretnom slučaju iznosi 127.016,94 dinara. Imajući u vidu da u ovom sporu iz radnog odnosa, koji se ne odnosi na zasnivanje, postojanje i prestanak radnog odnosa u smislu odredbe člana 441. ZPP, već na potraživanje u novcu, vrednost predmeta spora pobijenog dela presude ne prelazi zahtevani revizijski cenzus, to revizija tužene nije dozvoljena.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud odlučio je kao u stavu drugom izreke, primenom odredbe člana 413. ZPP.

Predsednik veća – sudija

dr Dragiša B. Slijepčević,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić