Rev2 2420/2021 3.19.1.25.3; 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev2 2420/2021
06.10.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Dragane Marinković, Gordane Komnenić, Tatjane Miljuš i Tatjane Matković Stefanović, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., koju zastupa punomoćnik Miodrag Nikačević, advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije - Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koju zastupa Državno pravobranilaštvo Beograd, odlučujući o reviziji tužilje izjavljenoj protiv rešenja Apelacionog suda u Beogradu Gž1 838/21 od 04.03.2021. godine, u sednici održanoj 06.10.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE PRIHVATA SE odlučivanje o reviziji tužilje izjavljenoj protiv rešenja Apelacionog suda u Beogradu Gž1 838/21 od 04.03.2021. godine, kao izuzetno dozvoljenoj.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizije tužilje izjavljena protiv rešenja Apelacionog suda u Beogradu Gž1 838/21 od 04.03.2021. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Apelacionog suda u Beogradu Gž1 838/21 od 04.03.2021. godine, stavom prvim izreke odbijen je predlog tužilje za ponavljanje postupka pravnosnažno okončanog rešenjem Apelacionog suda u Beogradu Gž1 3363/18 od 12.04.2019. godine kao neosnovan. Stavom drugim izreke odbijen je zahtev tužilje za naknadu troškova po predlogu za ponavljanje postupka, kao neosnovan.

Protiv navedenog rešenja drugostepenog suda tužilja je blagovremeno izjavila reviziju zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijalnog prava sa predlogom da se o reviziji odlučuje kao o izuzetno dozvoljenoj na osnovu člana 404. Zakona o parničnom postupku.

Prema odredbi člana 404. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ broj 72/11 ... 55/14), revizija je izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja ne bi mogla da se pobija revizijom ako je po oceni Vrhovnog kasacionog suda potrebno da se razmotre pravna pitanja od opšteg interesa ili pravna pitanja u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, kao i ako je potrebno novo tumačenje prava (posebna revizija). O dozvoljenosti i osnovanosti posebne revizije odlučuje Vrhovni kasacioni sud u veću od pet sudija.

Vrhovni kasacioni sud nije prihvatio predlog za odlučivanje o reviziji tužilje kao izuzetno dozvoljenoj, jer u konkretnom slučaju nema potrebe da se razmotre pravna pitanja od opšteg interesa, ni pravna pitanja u interesu ravnopravnosti građana, niti ima potrebe za ujednačavanjem sudske prakse i novim tumačenjem prava. O predlogu tužilje za ponavljanje postupka, pobijanim rešenjem odlučeno je u skladu sa sudskom praksom i pravnim shvatanjima izraženim kroz sudske odluke, pri čemu je sporno pravno pitanje vezano za konkretnu činjeničnu podlogu pa nema mesta odlučivanju o reviziji kao izuzetno dozvoljenoj. Pored toga, revizijom se ukazuje na bitne povrede postupka zbog kojih se posebna revizija ne može izjaviti. Zato je odlučeno kao u stavu prvom izreke.

Ispitujući dozvoljenost revizije primenom člana 410. stav 2. tačka 5. u vezi člana 420. stav 6. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da revizija nije dozvoljena.

Prema članu 420. stav 1. ZPP stranke mogu da izjave reviziju i protiv rešenja drugostepenog suda kojim je postupak pravnosnažno okončan, a prema stavu 5. istog člana revizija je uvek dozvoljena protiv rešenja drugostepenog suda kojim se odbacuje predlog za ponavljanje postupka i rešenja drugostepenog suda kojim se potvrđuje rešenje prvostepenog suda o odbacivanju predloga za ponavljanje postupka.

U konkretnom slučaju tužilja pobija rešenje drugostepenog suda o odbijanju predloga za ponavljanje postupka. Zato revizija u smislu citiranog člana 420. stav 1. i 5. ZPP, nije dozvoljena jer se ne radi o rešenju kojim je postupak pravnosnažno završen, niti o rešenju kojim je odbačen predlog za ponavljanje postupka. Ovde se radi o reviziji kao vanrednom pravnom leku koja je izjavljena povodom odlučivanja o drugom vanrednom pravnom leku, pa je dozvoljenost te revizije propisana posebnom zakonskom odredbom (član 420. stav 5. ZPP) po kojoj revizija tužilje u konkretnom slučaju nije dozvoljena.

Na osnovu člana 413. u vezi člana 420. stav 6. ZPP odlučeno je kao u stavu drugom izreke.

Predsednik veća – sudija

Zvezdana Lutovac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić