Rev2 2876/2021 3.5.15.4.8

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev2 2876/2021
30.11.2022. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Dragane Marinković i Ivane Rađenović, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., koga zastupa punomoćnik Ivan Bajazit, advokat iz ..., protiv tuženog IGM „Opeka“ DOO Smederevska Palanka, koga zastupa punomoćnik Milanka Jugović, advokat iz ..., radi poništaja rešenja o otkazu ugovora o radu, odlučujući o reviziji tuženog izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž1 2576/21 od 09.07.2021. godine, u sednici održanoj 30.11.2022. godine, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovana revizija tuženog izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž1 2576/21 od 09.07.2021. godine, u delu kojim je poništeno kao nezakonito rešenje tuženog ... broj .... od 02.03.2006. godine o otkazu ugovora o radu tužiocu.

UKIDAJU SE presuda Apelacionog suda u Beogradu Gž1 2576/21 od 09.07.2021. godine i presuda Osnovnog suda u Velikoj Plani, Sudska jedinica Smederevska Palanka P1 144/2020 od 24.02.2021. godine, u delu kojim je tuženi obavezan da tužioca vrati na rad i odluci o troškovima postupka i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje u tom delu.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Velikoj Plani, Sudska jedinica Smederevska Palanka P1 144/2020 od 24.02.2021. godine, stavom prvim izreke usvojen je tužbeni zahtev tužioca i poništeno je rešenje tuženog ... broj ... od 02.03.2006. godine kojim je tužiocu otkazan ugovor o radu – rešenje broj ... od 06.08.1986. godine, kao nezakonito i tuženi je obavezan da tužioca vrati na rad. Stavom drugim izreke tuženi je obavezan da tužiocu naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 357.500,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od dana izvršnosti do isplate.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu Gž1 2576/21 od 09.07.2021. godine, stavom prvim izreke, odbijene su kao neosnovane žalbe tužioca i tuženog i potvrđena prvostepena presuda. Stavom drugim izreke, odbijeni su zahtevi tužioca i tužene za naknadu troškova postupka po žalbi.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu tuženi je blagovremeno izjavio reviziju zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijalnog prava.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao pobijanu presudu na osnovu člana 408. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ broj 72/11...18/20) koji se primenjuje na osnovu člana 506. stav 2. tog zakona i utvrdio da je revizija tuženog delimično osnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. ZPP na koju revizijski sud pazi po službenoj dužnosti.

Prema utvrđenom činjeničnom stanju tužiocu je najpre rešenjem tuženog u julu mesecu 2003. godine otkazan ugovor o radu kao tehnološkom višku, koje je pravnosnažnom presudom Opštinskog suda u Smederevskoj Palanci P1 2220/2003 od 31.01.2005. godine poništeno, kao nezakonito i tužilac je vraćen na rad kod tuženog 27.02.2006. godine. Nakon vraćanja na rad na poslove ..., posle pet dana doneto je predmetno rešenje ... ... od 02.03.2006. godine kojim je tužiocu otkazan ugovor o radu usled tehnoloških unapređenja i nove organizacije rada i poslovanja. U obrazloženju rešenja se navodi da je ocenjujući postignuti stepen organizacije rada i poslovanja direktor preduzeća utvrdio, imajući u vidu okolnost da je na radnom mestu ... jedan zaposleni višak, da se sa radnikom manje može bez umanjenja efikasnosti posla, učinka i kvaliteta rada obavljati postojeći posao, te da nema mogućnosti da se zaposleni koji je višak premesti na druge poslove, niti postoji potreba prekvalifikacije i dokvalifikacije za neke druge poslove. Navedeno je i da se prilikom donošenja rešenja imalo u vidu mišljenje neposrednog rukovodioca o kvalitetu obavljenog posla svih zaposlenih na tom radnom mestu. Osporeno rešenje doneto je na osnovu Odluke o utvrđivanju viška zaposlenih usled tehnoloških, ekonomskih i organizacionih promena u cilju unapređenja ekonomije poslovanja koja je doneta 29.08.2005. godine. Navedenom Odlukom direktor tuženog je shodno svojim ovlašćenjima iz člana 79. Statuta utvrdio postupak utvrđivanja viška zaposlenih u slučaju kada broj zaposlenih koji se proglašavaju viškom ne prelazi broj koji uslovljava donošenja programa rešenja viška zaposlenih. U članu 4. Odluke navedeno je da se kvalitet obavljenog posla utvrđuje kao osnovni kriterijum za utvrđivanje koji od zaposlenih na datom radnom mestu gde postoji više izvršilaca predstavlja višak zaposlenih, da ocenu kvaliteta posla daje neposredni rukovodilac zaposlenog i da ocenu kvaliteta obavljenog posla neposredni rukovodilac daje direktoru u usmenoj formi. Tuženi nije izvršio ocenu kvaliteta rada tužioca na radnom mestu na koje je bio raspoređen nakon vraćanja na rad, niti je vršio pojedinačno ocenjivanje zaposlenih, niti je tužiocu isplatio otpremninu određenu tačkom 3. osporenog rešenja. Naime, tuženi je u postupku tvrdio da je otpremnina isplaćena tužiocu po ranijem rešenju o otkazu ugovora o radu, da je tužilac nije vratio nakon poništaja rešenja, pa je ista uračunata u otpremninu po osporenom rešenju.

Polazeći od ovako utvrđenog činjeničnog stanja nižestepeni sudovi su usvojili tužbeni zahtev i poništili osporeno rešenje, nalazeći da tuženi nije primenio kriterijume za utvrđivanje koji od zaposlenih na radnom mestu ... na koje je tužilac bio raspoređen predstavlja višak zaposlenih jer nije izvršena ocena kvaliteta rada zaposlenih, niti je tužiocu isplaćena otpremnina, što ga čini nezakonitim, pa je tuženi obavezan da tužioca vrati na rad.

Revizijom se neosnovano ukazuje da je pobijana odluka zasnovana na pogrešnoj primeni materijalnog prava u pogledu odluke o poništaju rešenja tuženog kojim je tužiocu otkazan ugovor o radu.

Zakon o radu ne sadrži kriterijume kojih je poslodavac dužan da se pridržava pri određivanju na koje će se zaposlene odnositi prestanak potrebe za radom, već propisuje postupak koji se u tom slučaju primenjuje i određuje prava koja je poslodavac dužan da obezbedi zaposlenima za čijim je radom prestala potreba. U situaciji kada poslodavac nije u obavezi da donese program rešavanja viška zaposlenih, on ne može samostalno odlučiti ko će od zaposlenih predstavljati višak, već mora obrazložiti zašto u situaciji tehnoloških, ekonomskih i organizacionih promena na određenom radnom mestu sa više izvršilaca otpušta određenog radnika. Razlozi zbog kojih baš određeni zaposleni predstavlja višak jesu nužni za zakonitost rešenja o otkazu po ovom osnovu. Ukoliko ocenu kvaliteta obavljenog posla, kao osnovni kriterijum daje neposredni rukovodilac, ona mora biti obrazložena i konkretizovana da bi se moglo zaključiti da je takva ocena opravdana. Pored toga bitno je da zaposleni bude obavešten da će njegov rad biti ocenjivan, da bude upoznat sa datom ocenom i da mu se ostavi pravo da takvoj odluci prigovori, a podrazumeva se da se mogu ocenjivati samo zaposleni koji su u periodu određenom za ocenjivanje efektivno radili. Suprotno navodima revizije pravilno su nižestepeni sudovi zaključili da u konkretnom slučaju tuženi nije primenio kriterijume predviđene u članu 4. svoje Odluke od 29.08.2005. godine i izvršio ocenu kvaliteta rada zaposlenih na radnom mestu ... na koje je tužilac raspoređen nakon vraćanja na rad. Naime, tuženi je nakon pet dana, pošto je tužioca vratio na rad doneo osporeno rešenje kojim je tužiocu otkazao ugovor o radu kao tehološkom višku, pri čemu se u obrazloženju rešenja samo uopšteno navodi da se imalo u vidu mišljenje neposrednog rukovodioca o kvalitetu obavljenog posla svih zaposlenih na tom radnom mestu.

Osporeno rešenje je nezakonito i zbog toga što tužiocu nije isplaćena otpremnina. Isplata otpremnine kao uslov prestanka radnog odnosa zbog prestanka potrebe za radom zaposlenih predstavlja obavezu poslodavca u slučaju kada je zaposleni proglašen „tehnološkim viškom“. S obzirom na to da isplata otpremnine predstavlja jedan od zakonom utvrđenih oblika pravne zaštite zaposlenih u slučaju prestanka radnog odnosa zbog uvođenja tehnoloških, ekonomskih i organizacionih promena, koje se zaposleni u smislu člana 60. stav 4. Ustava Republike Srbije ne može odreći, to potraživanje tužioca na ime otpremnine i potraživanje tuženog prema tužiocu na ime isplaćene otpremnine po ranijem rešenju o otkazu ugovora o radu nisu podobni za prebijanje, pa se neosnovano revizijom tuženog ukazuje na pogrešnu primenu materijalnog prava.

Revizijom se osnovano ukazuje da je pobijana odluka zasnovana na pogrešnoj primeni materijalnog prava u pogledu odluke o vraćanju tužioca na rad zbog čega je činjenično stanje ostalo nepotpuno utvrđeno. Prema članu 191. stav 1. Zakona o radu („Službeni glasnik RS“ broj 61/2005) koji je bio na snazi u vreme donošenja osporenog rešenja o otkazu ugovora o radu, ako sud donese pravnosnažnu odluku kojom je utvređeno da je zaposlenom nezakonito prestao radni odnos sud će odlučiti da se zaposleni vrati na rad, ako zaposleni to zahteva. Po članu 175. navedenog zakona radni odnos prestaje, pored ostalog, kada zaposleni navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ako se poslodavac i zaposleni drukčije ne sporazumeju. U kontekstu navedenih materijano pravnih odredaba, do produženja radnog odnosa i po ispunjenju navedenih uslova može doći na osnovu sporazuma poslodavca i zaposlenog. Odluka o produženju radnog veka zasniva se na zakonu i diskrecionoj oceni poslodavca, pa je činjenično stanje ostalo nepotpuno utvrđeno u pogledu postojanja uslova za vraćanje tužioca na rad, s obzirom na životnu dob tužioca i staž osiguranja, što je tuženi ukazivao u postupku i ponavlja u reviziji. Zato je u tom delu Vrhovni kasacioni sud ukinuo nižestepene presude i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, kao i odluku o troškovima postupka koja zavisi od konačnog uspeha stranaka u sporu.

Na osnovu članova 414. stav 1. i 416. stav 2. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Zvezdana Lutovac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić