Rev2 3506/2023 3.19.1.25.1.4; 3.19.1.25.1.3

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev2 3506/2023
08.11.2023. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Ivane Rađenović, Vladislave Milićević, Branka Stanića i Jasmine Stamenković, članova veća, u parnici tužilja AA i BB, obe iz ..., čiji je zajednički punomoćnik Miloš Zelović, advokat iz ..., protiv tuženog Univerzitetski klinički centar Srbije, sa sedištem u Beogradu, koga zastupa Državno pravobranilaštvo Beograd, radi isplate, odlučujući o revizijama tužilja i tuženog izjavljenim protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž1 1537/23 od 07.04.2023. godine, u sednici održanoj 08.11.2023. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE PRIHVATA SE odlučivanje o revizijama tužilja i tuženog izjavljenim protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž1 1537/23 od 07.04.2023. godine, kao izuzetno dozvoljenim.

ODBACUJU SE, kao nedozvoljene, revizije tužilja i tuženog izjavljene protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž1 1537/23 od 07.04.2023. godine.

ODBIJA SE zahtev tuženog za naknadu troškova odgovora na reviziju.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu P1 1577/21 od 26.01.2023. godine, stavom prvim izreke, dozvoljava se objektivno preinačenje tužbe učinjeno od strane tužilja u podnesku od 01.09.2022. godine. Stavom drugim izreke, tuženi je obavezan da tužilji AA na ime razlike između minimalne zarade i isplaćene plate za standardni učinak i vreme provedeno na radu za period od marta 2018. godine zaključno sa decembrom 2018. godine isplati ukupno 8.425,01 dinara u pojedinačnim mesečnim iznosima i sa zakonskom zateznom kamatom bliže navedeno u ovom stavu izreke. Stavovima trećim i četvrtim izreke, odbijen je tužbeni zahtev u delu kojim je tužilja AA tražila da se tuženi obaveže da joj, za period od marta 2018. godine zaključno sa februarom 2021. godine, na ime neisplaćene naknade za ishranu u toku rada i za regres za korišćenje godišnjeg odmora isplati pojedinačne mesečne iznose sa zakonskom zateznom kamatom bliže navedeno u ovim stavovima izreke. Stavovima petim i šestim izreke, odbijen je tužbeni zahtev kojim je tužilja BB tražila da se tuženi obaveže da joj, za period od novembra 2020. godine zaključno sa februarom 2021. godine, na ime neisplaćene naknade za ishranu u toku rada i za regres za korišćenje godišnjeg odmora isplati pojedinačne mesečne iznose sa zakonskom zateznom kamatom bliže navedeno u ovim stavovima izreke. Stavom sedmim izreke, odlučeno je da svaka stranka snosi svoje troškove postupka. Stavom osmim izreke, odlučeno je da se tužilje oslobađaju plaćanja troškova sudskih taksi.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu Gž1 1537/23 od 07.04.2023. godine, stavom prvim izreke, odbijena je žalba tuženog i potvrđena prvostepena presuda u stavovima prvom i drugom izreke. Stavom drugim izreke, odbijena je žalba tužilja i potvrđena prvostepena presuda u stavovima trećem, četvrtom, petom, šestom i sedmom izreke. Stavom trećim izreke, odbijen je zahtev tužilja za naknadu troškova postupka po žalbi.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu, tužilje i tuženi su blagovremeno izjavili revizije, zbog pogrešne primene materijalnog prava, tužilje pobijajući je u delu kojim je odlučeno o troškovima postupka, a tuženi pobijajući je u usvajajućem delu, s tim što su predložili da se revizije smatraju izuzetno dozvoljenim, radi ujednačavanja sudske prakse (član 404. ZPP).

Tužilje su podnele odgovor na reviziju, predlažući da se revizija tuženog odbaci kao nedozvoljena.

Tuženi je podneo odgovor na reviziju tužilja, zahtevajući naknadu za troškove njenog sastava.

Vrhovni sud je našao da nisu ispunjeni uslovi da se dozvoli posebna revizija, jer u konkretnom slučaju ne postoji ni jedan od razloga navedenih u odredbi člana 404. stav 1. Zakona o parničnom postupku – ZPP („Službeni glasnik RS“, broj 72/11... 18/20) zbog kojih bi reviziju trebalo izuzetno dozvoliti. Naime, nema razloga koji ukazuju na potrebu razmatranja pravnih pitanja od opšteg interesa ili pravnih pitanja u interesu ravnopravnosti građana, u cilju ujednačavanja sudske prakse ili novog tumačenja prava, niti je tuženi o tome priložio odgovarajuće presude. Odluke nižestepenih sudova su u skladu sa ujednačenom sudskom praksom u tumačenju i primeni materijalnog prava u kojoj je raspravljeno pitanje prava zaposlenog na isplatu minimalne zarade tako da zarada koju zaposleni ostvaruje svojim radom ne može biti niža od minimalne zarade za standardni učinak i puno radno vreme, odnosno vreme koje se izjednačava sa punim radnim vremenom. Cilj isplate minimalne zarade je da se obezbedi zaštita zaposlenih radi zadovoljavanja njihovih egzistencijalnih i socijalnih potreba, kao i članova njihovih porodica, što je predviđeno i Konvencijom Međunarodne organizacije rada broj 131. o utvrđivanju minimalnih nadnica i Preporukom broj 136. o utvrđivanju minimalnih nadnica.

Po oceni Vrhovnog suda, nisu ispunjeni zakonski uslovi za odlučivanje o reviziji tužilja kao izuzetno dozvoljenoj, u smislu člana 404. stav 1. ZPP. Naime, revizijom tužilja se osporava drugostepeno rešenje kojim je potvrđeno rešenje o troškovima postupka sadržano u stavu sedmom izreke prvostepene presude i kojim je odlučeno o troškovima postupka po žalbi. Imajući u vidu navedeno, Vrhovni sud nije prihvatio predlog za odlučivanje o reviziji kao izuzetno dozvoljenoj, jer protiv rešenja kojim se odlučuje o zahtevu stranke za naknadu troškova postupka, ne može da se izjavi posebna revizija.

Shodno iznetom, Vrhovni sud nalazi da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni uslovi za odlučivanje o revizijama tužilja i tuženog, kao izuzetno dozvoljenim primenom člana 404. stav 1. ZPP, na osnovu čega je i odlučeno kao u stavu prvom izreke.

Ispitujući dozvoljenost revizija u smislu člana 410. stav 2. tačka 5. ZPP, Vrhovni sud je našao da revizije tužilja i tuženog nisu dozvoljene.

Odredbom člana 403. stav 3. ZPP, propisano je da revizija nije dozvoljena u imovinskopravnim sporovima ako vrednost predmeta spora pobijanog dela ne prelazi dinarsku protivvrednost od 40.000 evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe.

Tužba radi isplate podneta je 10.03.2021. godine, a vrednost pobijanog dela pravnosnažne presude je 8.425,01 dinara dinara.

Imajući u vidu da se radi o imovinskopravnom sporu u kome se tužbeni zahtev odnosi na novčano potraživanje, u kome pobijana vrednost predmeta spora ne prelazi dinarsku protivvrednost 40.000 evra prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe, to je Vrhovni kasacioni sud našao da revizija tuženog nije dozvoljena.

Prema članu 28. ZPP, ako je za utvrđivanje stvarne nadležnosti, prava na izjavljivanje revizije i u drugim slučajevima propisanim u ovom zakonu merodavna vrednost predmeta spora, kao vrednost predmeta spora uzima se samo vrednost glavnog zahteva. Kamate, ugovorna kazna i ostala sporedna traženja, kao i troškovi postupka ne uzimaju se u obzir ako ne čine glavni zahtev.

Imajući ovo u vidu, kao i da je u konkretnom slučaju revizija tužilja izjavljena protiv drugostepene odluke u delu odluke o troškovima postupka, kojom je odlučeno o sporednom traženju tužilja, koje ne čini njihovo glavno potraživanje, to revizija tužilja nije dozvoljena.

Na osnovu člana 413, u vezi člana 410. stav 2. tačka 5. ZPP, Vrhovni sud je odlučio kao u stavu drugom izreke.

Vrhovni sud je odbio zahtev tuženog za naknadu troškova za sastav odgovora na reviziju, s obzirom da nisu bili nužni za vođenje ove parnice, u smislu člana 154. stav 1. ZPP, zbog čega je u smislu odredbe člana 165. stav 1. ZPP odlučio kao u stavu trećem izreke.

Predsednik veća – sudija

Zvezdana Lutovac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić