U 1045/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1045/07
05.02.2008. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Mirjane Ivić i Nevene Milojčić, članova veća, sa savetnikom Vesnom Mraković, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi AA, izjavljenoj protiv rešenja Vojne pošte BB Up-2 broj 17-2 od 28.12.2006. godine, u predmetu raspoređivanja na drugo radno mesto, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 5.2.2008. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je tužiočeva žalba, izjavljena na rešenje Vojne pošte BB br. 295-127 od 28.10.2006. godine, kojim je tužilac raspoređen u Vojnu poštu VV sa 31.10.2006. godine na radno mesto mehaničara za ATC, grupa radnog mesta i broj bodova 06/695.

U tužbi, kojom osporava zakonitost rešenja tuženog organa, tužilac ističe da nisu pravilno protumačeni navodi njegove žalbe, u kojima je istakao da je rešenje prvostepenog organa nepotpuno, da ne sadrži koeficijent i vrednost koeficijenta i iznos plate, kako je to predviđeno odredbom člana 152. stav 1. tačka 7. Zakona o Vojsci Jugoslavije. Navodi da je predmet žalbe izostanak iznosa njegove plate, odnosno koeficijent i vrednost koeficijenta, a što je u suprotnosti sa citiranom odredbom Zakona o Vojsci Jugoslavije i Uredbom o platama i drugim novčanim primanjima profesionalnih vojnika i civilnih lica u Vojsci SCG.

Tuženi organ, u odgovoru na tužbu, ostaje pri razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja i predlaže da sud tužbu odbije, kao neosnovanu.

Rešavajući ovaj upravni spor na osnovu činjenica koje su utvrđene u upravnom postupku u smislu odredbe člana 38. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96) i ispitujući zakonitost osporenog rešenja u skladu sa članom 39. stav 1. istog Zakona, Vrhovni sud Srbije je, ocenom navoda tužbe, odgovora na istu i spisa predmeta ove upravne stvari, našao da je tužba neosnovana.

Prema spisima predmeta i razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja, tuženi organ je svojim rešenjem pravilno odbio žalbu tužioca, izjavljenu na rešenje prvostepenog organa, za koju odluku je dao dovoljne i jasne razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud. Ovo stoga, što je, i po nalaženju Vrhovnog suda Srbije, prvostepeni organ tužiocu odredio elemente plate, osim dela koji se odnosi na radni staž, u skladu sa važećom mirnodopskom formacijom i radnim mestom na koje je on raspoređen. Kako nominalni iznos plate zavisi, pored elemenata plate propisanih formacijom i određenim rešenjem nadležnog starešine, i od vrednosti koeficijenta za obračun, čiji iznos ne spada u nadležnost vojnih upravnih organa već Vlade i Ministarstva odbrane, neosnovani su navodi tužbe, isticani i u žalbi, da je prvostepeni organ bio dužan da odredi i vrednost koeficijenta za obračun plate u smislu odredbe člana 18. Uredbe o platama i drugim novčanim primanjima profesionalnih vojnika i civilnih lica u Vojsci Srbije.

Sud je cenio i ostale navode tužbe, koje je tužilac istakao i u žalbi na prvostepeno rešenje, pa je, sa napred iznetih razloga, našao da oni ne mogu da budu od uticaja na drugačiju ocenu zakonitosti osporenog rešenja.

Na osnovu iznetog, Vrhovni sud Srbije je našao da je osporeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano i, na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 5.2.2008. godine, U.br. 1045/07

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Vesna Mraković, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić