U 1717/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1717/06
20.04.2006. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Borivoja Bunjevačkog i Zoje Popović, članova veća, sa savetnikom Ljiljanom Petrović, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu, protiv rešenja Ministarstva pravde, Uprave za izvršavanje zavodskih sankcija iz Beograda, broj 702-00-276/2006-18 od 28. 03. 2006. godine, u predmetu promene mesta izdržavanja kazne, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 20. 04. 2006. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Ministarstva pravde, Uprave za izvršavanje zavodskih sankcija iz Beograda, broj 702-00-276/2006-18 od 28. 03. 2006. godine, u odnosu na AA na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem, iz Okružnog zatvora u Beogradu u Kazneno popravni zavod u Požarevcu – Zabeli naknadno se raspoređuju lica bliže označena u dispozitivu osporenog rešenja, između ostalih i tužilac AA.

Tužilac u tužbi pobija zakonitost osporenog rešenja tuženog organa ističući da po dolasku u Okružni zatvor Beograd nije napravio nijedan disciplinski prekršaj niti je ikada na četvorogodišnjoj kazni disciplinski kažnjen. Navodi da je jedini razlog za njegov premeštaj nepravnosnažna kazna od 15 meseci koja stoji. Iz ovih razloga ne postoji niti jedan razlog koji je naveden, a koji povezuje bilo kako bilo koje osuđeno lice čije se ime nalazi na datom rešenju. Predlaže da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu, tuženi organ u celosti je ostao pri razlozima iz obrazloženja svog rešenja, sa predlogom da Vrhovni sud tužbu tužioca odbije, kao neosnovanu.

Po razmatranju tužbe, odgovora na tužbu i svih spisa ovoga spora, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba osnovana.

Osnovano se tužbom tužioca ukazuje na nezakonitost rešenja tuženog organa.

Iz obrazloženja osporenog rešenja se vidi da je ovo rešenje doneto na osnovu odredbe člana 40. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija ("Službeni glasnik RS" broj 85/05), a stavom 2. ovog člana je predviđeno da se u kazneno popravni zavod zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem naknadno raspoređuje osuđeni za kojeg se prilikom ispitivanja ličnosti utvrdi da bi bitno ugrozio bezbednost ostalih osuđenika, ili koji za vreme izdržavanja kazne bitno narušava kućni red, kao i osuđeni za koga se utvrdi da su preduzete mere postupanja prema njemu ostale bezuspešne.

Dispozitivom osporenog rešenja je odlučeno o naknadnom raspoređivanju šest lica, između ostalih i tužioca, a po oceni Vrhovnog suda Srbije, razlozi iz obrazloženja osporenog rešenja nisu dati u skladu sa odredbom člana 199. stav 2. ZUP-a. Tuženi u obrazloženju osporenog rešenja nije utvrdio odlučne činjenice za primenu navedene materijalno pravne odredbe, već je samo naveo da je upravnik Okružnog zatvora u Beogradu predložio naknadno raspoređivanje lica iz dispozitiva osporenog rešenja u kazneno popravni zavod zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem, na osnovu obrazloženog mišljenja stručnih službi, navodeći da oni bitno ugrožavaju bezbednost ostalih osuđenika. Tuženi organ je postupio na izloženi način imajući u vidu kriminološki status osuđenih, pa je utvrđeno da ne postoje uslovi za izdržavanje kazne zatvora u Okružnom zatvoru u Beogradu i da se iz bezbednosnih razloga i potrebnog programa postupanja sva ova lica raspoređuju u kazneno popravni zavod zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem.

Međutim, po oceni Vrhovnog suda Srbije, razlozi iz obrazloženja osporenog rešenja su dati sumarno i uopšteno u odnosu na svih šest lica, pa se protivno odredbi čl. 199. st. 2. ZUP-a ne mogu proveriti posebni razlozi, u odnosu na svako od tih lica, kojima se tuženi organ rukovodio za donošenje osporenog rešenja kao u dispozitivu.

Imajući u vidu navedene razloge, Vrhovni sud Srbije je podnetu tužbu uvažio i poništio osporeno rešenje, odlučujući kao u dispozitivu presude u smislu člana 38. stav 2. u vezi člana 42. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, a u novom postupku tuženi organ je vezan primedbama suda i pravnim shvatanjem iz ove presude u smislu člana 61. istog Zakona.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 20.4.2006. godine, U. 1717/06

Zapisničar, Predsednik veća – sudija,

Ljiljana Petrović,s.r. mr Jadranka Injac,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK