U 1799/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1799/07
23.08.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Jelene Ivanović i Nade Kljajević, članova veća, sa savetnikom suda Verom Marinković, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, koga zastupaju advokati AB i AV, protiv rešenja Ministarstva za kapitalne investicije Republike Srbije – Nišavski upravni okrug broj 220-35-00354/2006-04 od 17.1.2007. godine, u predmetu inspekcijskih mera, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 23.8.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Gradske uprave za inspekcijske poslove, građevinska inspekcija, grada Niša, broj 356/1-380/06-10 od 17.11.2006. godine. Navedenim rešenjem naloženo je tužiocu da u roku od 10 dana od dana prijema rešenja poruši o svom trošku izvedene radove na izgrađenom stambenom objektu, bliže označenom u dispozitivu rešenja, na kat. parceli broj aa KO KK, koji je izgradio bez odobrenja za izgradnju i prijave početka izgradnje objekta.

U tužbi podnetoj ovom sudu tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primene materijalnog prava i povrede pravila postupka. Ponavljajući navode žalbe ističe da je objekat sazidan pre 40 godina i da prvostepeni i tuženi organ retroaktivno primenjuju zakon. Sa iznetih razloga predlaže da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

Tuženi organ je u odgovoru na tužbu ostao pri razlozima iznetim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Po oceni navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba neosnovana.

Iz obrazloženja osporenog rešenja i spisa predmeta proizlazi da je u postupku inspekcijskog nadzora, pokrenutom po službenoj dužnosti, nad objektom gde je stambeni objekat izgrađen, građevinski inspektor u inspekcijskom pregledu na licu mesta dana 01.11.2006. godine, utvrdio i zapisnički konstatovao, da je tužilac izgradio stambeni objekat bliže opisan u dispozitivu ožalbenog rešenja, na kat.par. br. aa KO KK, bez odobrenja za izgradnju i prijave početka izvođenja radova. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, a saglasno odredbi člana 141. stav 1. tačka 1. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", broj 47/03), prvostepeni organ je ožalbenim rešenjem naložio rušenje objekta.

Pravilno je, po oceni Vrhovnog suda Srbije, odlučio tuženi organ kada je u postupku u kome nije bilo povreda pravila postupka odbio žalbu tužioca, nalazeći da je rešenje prvostepenog organa od 17.11.2006. godine doneto na osnovu potpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pravilnom primenom materijalnog prava.

Ovo sa razloga što je u provedenom postupku tuženi organ nesumnjivo utvrdio da je tužilac bez odobrenja za izgradnju i prijave početka izgradnje objekta, odnosno izvođenja radova, odnosno glavnog projekta, što je suprotno odredbama člana 88. i 97. Zakona o planiranju izgradnje, izgradio navedeni stambeni objekat, pa kako je odredbom člana 141. stav 1. tačka 1. Zakona o planiranju i izgradnji propisano da je građevinski inspektor ovlašćen da rešenjem naloži rušenje ako se gradi bez odobrenja za gradnju i prijave početka izgradnje objekta, to je pravilno tuženi organ odbio žalbu tužioca, kao neosnovanu, dajući za svoju odluku dovoljne, jasne i potpune razloge koje prihvata i ovaj sud.

Sud je cenio i navode tužbe kojima tužilac ukazuje da je objekat izgrađen 1968. godine i da isti treba da se legalizuje, pa je našao da je isti neosnovan, budući da je sam tužilac prilikom saslušanja dana 02.11.2006. godine, izjavio da poseduje stambeni i pomoćni objekat na navedenoj katastarskoj parceli, ali da za isti ne poseduje odobrenje za izgradnju, a rok za podnošenje zahteva za izdavanje odobrenja za izgradnju objekta čije je građenje, odnosno rekonstrukcija završena bez građevinske dozvole, prema članu 160. st.1. napred navedenog Zakona protekao je dana 22.11.2003. godine.

Sa napred iznetog, Vrhovni sud Srbije je, primenom odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96), odlučio kao u dispozitivu ove presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 23.8.2007. godine, U. 1799/07

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Vera Marinković, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK