U 2064/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 2064/05
15.12.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Vere Pešić i Obrada Andrića, članova veća, sa savetnikom suda Milkom Milutinović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv rešenja Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije br. 580-02-3336/2004-11 od 19.11.2004. godine, u u pravnoj stvari priznavanja svojstva ratnog vojnog invalida, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.12.2005. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije br. 580-02-3336/2004-11 od 19.11.2004. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem u postupku revizije poništeno je rešenje Opštinske uprave Rakovica broj 580-45/2004-III od 15.9.2004. godine i tužiocu priznato svojstvo ratnog vojnog invalida V grupe sa 70% vojnog invaliditeta po osnovu ranjavanja zadobijenog dana 7.8.1992. godine počev od 1.8.2004. godine i nadalje dok postoje propisani uslovi za korišćenje ovog prava i utvrđeno pravo na ličnu invalidninu u mesečnim iznosima 29% od osnova tj. od prosečne neto zarade u republici iz meseca koji prethodi isplati uvećane 80% i ortopedski dodatak III stepena u mesečnom iznosu od 14% od osnova. Prvostepenim rešenjem tužiocu je priznato svojstvo ratnog vojnog invalida IV grupe sa 80% vojnog invaliditeta sa pravom na ličnu invalidninu u mesečnom iznosu od 41% od osnova i pravom na ortopedski dodatak III stepena u mesečnom iznosu od 14% od osnova, počev od 1.3.2004. godine pa nadalje sve dok postoje zakonom predviđeni uslovi.

U podnetoj tužbi tužilac je naveo da se u obrazloženju nalaza i mišljenja drugostepene lekarske komisije, koji je u potpunosti prihvatio tuženi organ, ne vide razlozi za umanjenje procenta invaliditeta. Ističe da je nalaz drugostepene lekarske komisije identičan sa nalazom prvostepene lekarske komisije u pogledu procene vrste ozleda, pa je nejasno iz kojih razloga drugostepena lekarska komisija, a i tuženi organ utvrđuje manji procenat invaliditeta. Sa iznetog smatra da je osporenim rešenjem povređen zakon na njegovu štetu, pa je predložio da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu tuženi je u svemu ostao pri razlozima iznetim u osporenom rešenju, pa je predložio da sud tužbu odbije.

Nakon ocene navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravno-pravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba osnovana.

Iz spisa predmeta proizilazi da je rešenjem prvostepenog organa tužiocu priznato svojstvo ratnog vojnog invalida IV grupe sa 80% vojnog invaliditeta i da su mu utvrđena prava iz dispozitiva tog rešenja.

U postupku revizije drugostepeni organ je pribavio nalaz i mišljenje lekarske komisije za pregled lica obuhvaćenih Zakonom o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca broj 1395 od 2.11.2004. godine, koji je nalaz nečitak i nerazumljiv, pa je na osnovu tako datog nalaza i mišljenja doneo rešenje kojim je poništio prvostepeno rešenje i tužiocu priznao svojstvo ratnog vojnog invalida V grupe sa 70% vojnog invalidteta i priznao mu prava iz dispozitiva tog rešenja.

Odredbama člana 10. Pravilnika o radu lekarskih komisija u postupku priznavanja prava boraca vojnih invalida i porodica palih boraca ("Službeni list SRJ" br. 37/98) propisano je da lekarske komisije daju svoj nalaz i mišljenje na obrascima br. 1, 2 i 3 u tri primerka koji su odštampani uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni deo, da nalaz i mišljenje lekarskih komisija treba da bude potpun, jasan i dovoljno obrazložen i da sadrži sve činjenice i okolnosti koje su sa medicinskog stanovišta od značaja za donošenje pravilnog rešenja. Obrazloženje lekarske komisije će se smatrati potpunim ako je u njemu navedeno da je u pitanju lakši, srednji, izraženi, teži ili najteži oblik, odnosno stepen oštećenja i slično uz navođenje odgovarajuće odredbe Pravilnika o utvrđivanju procenta vojnog invaliditeta.

Kako iz napred iznetog proizilazi da nalaz i mišljenje lekarske komisije nije dat u skladu sa citiranom odredbom Pravilnika, to se, po oceni suda, ne može prihvatiti kao pravilan zaključak tuženog organa da je isti stručan i dat od nadležnog organa veštačenja, u smislu člana 83. stav 2. Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca ("Službeni list SRJ" br. 24/98), zbog čega se ni zakonitost osporenog rešenja ne može ispitati.

Stoga će u ponovnom postupku tuženi pribaviti nalaz i mišljenje nadležne lekarske komisije, koji će biti u svemu sačinjen u skladu sa odredbama člana 10. Pravilnika o radu lekarskih komisija u postupku priznavanja prava ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca, pa će na osnovu tako datog nalaza i mišljenja doneti rešenje zasnovano na zakonu.

Sa iznetog, nalazeći da je osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je tužbu uvažio i odlučio kao u dispozitivu presude, a na osnovu člana 38. stav 2. i člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br. 46/96).

Primedbe i pravno shvatanje suda izneti u ovoj presudi su obavezujući za tuženi organ na osnovu člana 61. Zakona o upravnim sporovima.

Pouka o pravnom leku: protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Srbije-veću od pet sudija u roku od 15 dana od dana prijema presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 15.12.2005. godine, U. 2064/05

Zapisničar, Predsednik veća – sudija,

Milka Milutinović, s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka