U 2259/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 2259/07
17.10.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Katarine Manojlović – Andrić i Nade Kljajević, članova veća, sa savetnikom Milanom Komlenovićem, zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv rešenja tuženog Ministarstva za kapitalne investicije Republike Srbije – Raški upravni okrug sa sedištem u Kraljevu broj 220-356-00084/06-04 od 22.02.2007. godine, u predmetu inspekcijskih mera, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17.10.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Ministarstva za kapitalne investicije Republike Srbije – Raški upravni okrug sa sedištem u Kraljevu broj 220-356-00084/06-04 od 22.02.2007. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena protiv Odeljenja za inspekcijske poslove Opštinske uprave Opštine Novi Pazar broj 04-356-257-06 od 22.11.2006. godine, kojim mu je naređeno da u roku do jednog dana poruši metalnu konstrukciju i teren vrati u prvobitno stanje dim. u osnovi 0,50, h 5,00m u Novom Pazaru, aaa, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

U tužbi tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, jer je isto bitno drugačije od onog koje je utvrđeno u upravnom postupku i navedeno u prvostepenom rešenju i pogrešne primene materijalnog prava na njegovu štetu. Navodi da je sporni objekat - nadstrešnicu za drva, izgradio od dve metalne cevi i salonit table 0,50 – 5,00m još 1970. godine. Osporava da taj, kako u prvostepenom rešenju stoji, bespravno izgrađeni objekat smeta i ugrožava BB, pa smatra da je neosnovano naloženo njegovo rušenje. Predlaže da sud tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je u svemu ostao kod razloga iznetih u obrazloženju osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Po oceni navoda tužbe, odgovora na tužbu i svih spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba je osnovana.

Iz spisa predmeta i obrazloženja osporenog rešenja se vidi da je osporenim rešenjem odbijena žalba tužioca izjavljena protiv prvostepenog rešenja kojim je tužiocu, na osnovu člana 141. stav 1. tač. 1. i 2. i člana 147. st. 1. i 3. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 47/03), naređeno da poruši metalnu konstrukciju – nadstrešnicu pokrivenu salonit pločama, u osnovi 0,50 h 5,00m2, izgrađenu suprotno članu 88. tog Zakona, bez odobrenja i prijave početka radova uz tužiočev stambeni objekat, a u visini prozora komšijskog stambenog objekta. U sprovedenom upravnom postupku, pri tome, nije utvrđeno kada je tužilac napravio nadstrešnicu i da li je u vreme njenog postavljanja bilo potrebno pribavljanje odobrenja za gradnju, odnosno prijava početaka radova, iako je tužilac prilikom uviđaja i u žalbi isticao da je nadstrešnicu napravio pre 36 godina.

Po nalaženju suda, ovaj spor se ne može raspraviti na osnovu činjenica utvrđenih u upravnom postupku, zbog toga što su one u bitnim tačkama nepotpuno utvrđene, a što je bilo od uticaja na rešenje stvari. Naime, vreme izgradnje predmetnog pomoćnog objekta je od značaja za primenu materijalnog prava na status izvedenih radova, od koga zavisi i mogućnost nalaganja određenih inspekcijskih mera.

U ponovnom postupku je neophodno da tuženi organ otkloni propuste na koje je sud ukazao ovom presudom i oceni sve navode žalbe u skladu sa članom 235. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku, a nakon toga donese novu na zakonu zasnovanu odluku.

Iz iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu člana 41. stav 2. u vezi člana 38. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br. 46/96), odlučio kao u dispozitivu ove presude, s tim što je tuženi organ vezan primedbama suda u pogledu postupka iznetim u ovoj presudi u smislu odredbe člana 61. istog Zakona.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 17.10.2007. godine, U. 2259/07

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Milan Komlenović, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

MS