U 2470/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 2470/06
29.11.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Nade Kljajević i Katarine Manojolović-Andrić, članova veća, sa savetnikom Milanom Komlenovićem, zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužilja AA i BB, protiv tužene Vlade Republike Srbije, sa zainteresovanim licima VV, GG, \"DD" i ĐĐ, radi poništaja rešenja 24 br. 119-1881/2006 od 13. aprila 2006. godine, u predmetu razrešenja dužnosti članova Upravnog odbora, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 29.11.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Vlade Republike Srbije, 24 broj 119-1881/2006. od 13.04.2006. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem o razrešenju i imenovanju predsednika i članova Upravnog odbora, Doma učenika srednjih škola u Nišu stavom I razrešavaju se dužnosti u Upravnom odboru tužilje AA i BB, kao članovi odbora i EE, kao predsednik, a stavom II za članove se imenuju GG i ĐĐ.

Tužilje tužbom osporavaju zakonitost navedenog rešenja ukazujući da su u Upravni odbor Doma imenovane rešenjem Vlade Republike Srbije od 26.01.2006. godine, na period od četiri godine, kako je to Statutom \"ŽŽ" regulisano, a dva meseca nakon toga osporenim rešenjem razrešene dužnosti kao članovi Upravnog odbora. Smatraju da je rešenjem kojim su razrešene dužnosti članova Upravnog odbora Doma dva meseca nakon imenovanja povređen zakon na njihovu štetu, a koja povreda se ogleda u činjenici da osporeno rešenje ima samo dispozitiv, ali ne i obrazloženje iz kojeg bi se moglo utvrditi na osnovu čega je doneto, odnosno da li je činjenično stanje pravilno i potpuno utvrđeno, te da li je na to činjenično stanje primenjen odgovarajući materijalni propis. Predlažu da Vrhovni sud Srbije uvaži tužbu i poništi osporeno rešenje.

Postupajući u smislu odredbe člana 31. Zakona o Upravnim sporovima Vrhovni sud Srbije je dostavio tuženom organu prepis tužbe sa zahtevom za dostavljanje odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari. Tuženi organ je dostavio odgovor na tužbu navodeći da su navodi tužbe neosnovani i predložio da sud tužbu kao takvu odbije, ali uz odgovor na tužbu nije dostavio tražene spise predmeta. Kako tuženi organ nije dostavio spise predmeta Vrhovni sud Srbije je na osnovu člana 31. stav 3. Zakona o Upravnim sporovima („Službeni list SRJ“ broj 46/96), o tužbi odlučio i bez spisa predmeta.

Ocenjujući zakonitost osporenog rešenja, navode tužbe te odgovora na tužbu Vrhovni sud Srbije je našao da ovo rešenje sadrži nedostatke zbog kojih se ne može ispitati. Naime, osporeno rešenje treba da ima oblik i sastavne delove propisane odredbom člana 196. Zakona o opštem upravnom postupku, međutim rešenje ne sadrži obrazloženje, pa se iz takvog rešenja ne vidi na osnovu kog utvrđenog činjeničnog stanja i primenom kojih pravnih propisa je rešeno kao u dispozitivu, zbog čega sud nije u mogućnosti da oceni niti njihovu zakonitost u materijalno-pravnom smislu. Kako osporeno rešenje nema obrazloženje sud je poništio rešenje imajući u vidu zahtev tužbe.

Iz napred navedenih razloga Vrhovni sud Srbije je na osnovu člana 31. stav 3. u vezi člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovim, odlučio kao u dispozitivu presude, s tim što je tuženi organ u ponovnom postupku dužan da otkloni učinjene povrede pravila postupka na koje mu je ukazano ovom presudom,

pri čemu je vezan primedbama i pravnim shvatanjem suda u smislu člana 61. istog Zakona.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 29.11.2007. godine, pod U.2470/06

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Milan Komlenović, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

RS