U 3426/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 3426/05
21.09.2006. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću za upravne sporove sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dragana Skoka i Dušanke Marjanović, članova veća, sa savetnikom suda Milankom Alkalaj, kao zapisničarem, odlučujući po tužbi tužioca \"AA", protiv tužene Narodne banke Srbije, Beograd, Kralja Petra broj 12, radi poništaja zaključka tužene br. PI-1, od 25.02.2005. godine, u predmetu povraćaja carinskih i drugih uvoznih dažbina, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 21.09.2006. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA zaključak Narodne banke Srbije, - Sektora za devizne poslove i odnose sa inostranstvom, br. PI-1 od 25.02.2005. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim zaključkom tuženog organa odbačen je zahtev tužioca za ostvarivanje prava na povraćaj carinskih i drugih uvoznih dažbina i na druge mere za podsticaj izvoza, broj 1, od 08.07.2004. godine, kao neblagovremeno podnet.

Protiv navedenog zaključka tužilac je blagovremeno podneo tužbu, kojom je pokrenuo ovaj upravni spor, u kojoj osporava zakonitost osporenog zaključka, zbog pogrešne primene Odluke o povraćaju carinskih i drugih uvoznih dažbina i o drugim merama za podsticaj izvoza, sa predlogom da Vrhovni sud Srbije poništi osporeni zaključak i predmet vrati Narodnoj banci Srbije na ponovni postupak i odlučivanje.

U odgovoru na tužbu tužena je u svemu ostala pri navodima iz obrazloženja svog zaključka i predložila je da se tužba odbije, kao neosnovana.

Ispitavši zakonitost osporenog zaključka, nakon ocene navoda tužbe, odgovora na tužbu, obrazloženja osporenog zaključka i spisa predmeta, ovaj Sud je našao da je tužba osnovana, jer u osporenom zaključku nije pravilno primenjeno materijalno pravo, zbog čega je činjenično stanje ostalo nepotpuno utvrđeno.

U sporovedenom upravnom postupku utvrđeno je da je tužilac podneo, dana 08. 07. 2004. godine zahtev Narodnoj banci Srbije za ostvarivanje prava na povraćaj carinskih i drugih uvoznih dažbina i na druge mere za podsticaj izvoza, po osnovu izvoza robe koji je izvršen u toku 2002. i 2003. godine, za koji je stekao pravo na povraćaj u periodu od 16. 04. 2002. do 24. 06. 2003. godine (vreme naplate izvezene robe domaće proizvodnje).

Odlukom o povraćaju carinskih i drugih uvoznih dažbina i o drugim merama za podsticaj izvoza («Službeni list SRJ», br. 81/93...12/99 i «Službeni glasnik RS», br. 48/2003, u daljem tekstu: Odluka iz 1994. godine), koja je stupila na snagu 01. 01. 1994. godine, u odredbama tačaka 1. i 11, propisano je da preduzeća i druga pravna lica (u daljem tekstu: preduzeće) kad naplate izvezenu robu domaće proizvodnje, odnosno kad naplate usluge, ostvaruju pravo na povraćaj carine i drugih uvoznih dažbina, kao i na druge mere podsticaja izvoza, utvrđene članom 61. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju (u daljem tekstu: pravo na povraćaj) na način i pod uslovima propisanim ovom Odlukom i da zahtev za ostvarivanje prava iz ove odluke preduzeće podnosi filijali Narodne banke Jugoslavije, nadležnoj prema sedištu preduzeća koje je izvezlo robu, odnosno pružilo usluge, prema obrascu i sa dokumentacijom koju propiše Narodna banka Jugoslavije. Znači, ova Odluka nije vezala podnošenje zahteva od strane preduzeća za ostvarivanja prava iz odluke za bilo kakav rok.

Odlukom o povraćaju carinskih i drugih uvoznih dažbina i o drugim merama za podsticaj izvoza («Službeni glasnik RS», br. 34/04, 78/04 i 54/05, u daljem tekstu Odluka iz 2004. godine), koja je stupila na snagu 14. 04. 2004. godine, u tačkama 1. i 7. propisano je da preduzeća, druga pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: preduzeće) kad naplate izvezenu robu domaće proizvodnje, odnosno kad naplate usluge, ostvaruju pravo na povraćaj carine i drugih uvoznih dažbina, kao i na druge mere podsticaja izvoza utvrđene članom 61. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju (u daljem tekstu: pravo na povraćaj) na način i pod uslovima propisanim ovom Odlukom i da zahtev za ostvarivanje prava iz ove odluke preduzeće podnosi Narodnoj banci Srbije, prema obrascu i sa dokumentacijom koju propiše Narodna banka Srbije, u roku od 180 dana od dana sticanja prava na povraćaj. U odredbi tačke 11. ove Odluke predviđeno je da danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka iz 1994. godine, a ova Odluka ne predviđa svoje retroaktivno dejstvo.

Pri ovakvoj pravnoj regulativi, Vrhovni sud Srbije smatra da su, za ostvarenje prava na povraćaj carinskih i drugih uvoznih dažbina i na druge mere za podsticaj izvoza, koja su nastala po Odluci iz 1994. godine, blagovremeni zahtevi preduzeća koji su podneti u predviđenom roku od 180 dana od dana stupanja na snagu Odluke iz 2004. godine. Ovo zbog toga što Odluka iz 1994. godine vremenski ne ograničava podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na povraćaj, zatim što Odluka iz 2004. godine ograničava to pravo na rok od 180 dana od dana stupanja na snagu te Odluke i što ta odluka ne predviđa svoje retroaktivno važenje za ostvarivanje prava iz odluke. Stupanjem na snagu Odluke iz 2004. godine prestaje da važi Odluka iz 1994. godine, pa se pravo na podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na povraćaj, koje je nastalo u vreme važenja stare odluke, proteže i na vremenski rok određen novom odlukom.

Tužlac je podneo zahtev za povraćaj carinskih i drugih uvoznih dažbina i za ostvarivanje drugim mera za podsticaj izvoza dana 08. 07. 2004. godine, pa je taj njegov zahtev blagovremeno podnet jer je podnesen u roku određenom Odlukom iz 2004. godine. Da bi se zakonito odlučilo o zahtevu tužioca potrebno je da se uz poštovanje pravila postupka utvrde relevantne činjenice i pravilno primeni materijalno pravo, što će tuženi organ učiniti u ponovnom postupku.

Zbog iznetog je, na osnovu odredbe člana 41. stav 1. i 2. u vezi člana 38. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, uvažena tužba i poništen je osporeni zaključak, s tim što je tuženi organ u ponovnom postupku vezan pravnim shvatanjem suda i primedbama suda u pogledu postupka, na osnovu odredbe člana 61. Zakona o upravnim sporovima.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 21. 09. 2006. godine, U. broj 3426/05

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Milanka Alkalaj, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić