U 3679/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 3679/07
23.11.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Nade Kljajević i Katarine Manojlović – Andrić, članova veća, sa savetnikom Vukicom Latinović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv rešenja Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, Odeljenja za upravne poslove u oblasti materijalnih davanja u socijalnoj zaštiti, br. 553-03-1877/2006-10 od 06.12.2006. godine, u predmetu dodatka za tuđu negu i pomoć, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 23.11.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Centra za socijalni rad Kragujevac br. 553.02-67/05 od 03.03.2006. godine, kojim je odbijen zahtev tužioca za priznavanje prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Tužilac je Okružnom sudu u Kragujevcu, podneo tužbu u kojoj je osporio zakonitost rešenja tuženog organa zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Navodi da zbog bolesti nije u stanju da zadovoljava osnovne životne potrebe, koju činjenicu tuženi organ nije utvrdio. Predlaže da sud tužbu uvaži i poništi osporeno rešenja.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je ostao u svemu pri razlozima iznetim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio je da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Po oceni navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije, kojem je spise dostavio Okružni sud u Kragujevcu, po pravosnažnosti rešenja U. 23/07 od 01.03.2007. godine, kojim se oglasio stvarno nenadležnim, našao je:

Tužba je neosnovana.

Prema obrazloženju osporenog rešenja prvostepeni organ je pravilno postupio kada je odbio zahtev tužioca za priznavanje prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica jer ne ispunjava uslove iz člana 23. Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Odredbom člana 23. Zakona socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana ("Službeni glasnik RS", br. 36/91...115/05) propisano je da pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ima lice kome je zbog prirode i težine stanja, povrede ili bolesti neophodna pomoć i nega za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba, pod uslovom da ovo pravo ne može da ostvari po drugom pravnom osnovu.

Iz spisa predmeta vidi se da je prvostepeni oran veštačenja na osnovu pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju dao nalaz, ocenu i mišljenje br. 2426 od 02.12.2005. godine da kod tužioca ne postoji potreba za tuđom pomoći i negom, koji je potvrđen od strane drugostepenog organa veštačenja nalazom br. 548 od 30.10.2006. godine / DT, sa obrazloženjem da nisu ispunjeni medicinski uslovi jer je samostalno pokretan u kućnim uslovima, nije slepo lice i ne postoje druga oboljenja zbog kojih bi se smatrao potpuno bespomoćnim licem.

Vrhovni sud Srbije nalazi da je tuženi organ na pravilno utvrđeno činjenično stanje pravilno primenio materijalno pravo, i da je za svoju odluku dao razloge koje kao dovoljne i na zakonu zasnovane u svemu prihvata i ovaj sud.

Iz napred iznetih razloga, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je odlučio kao u dispozitivu ove presude na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br. 46/96).

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 23.11.2007. godine, U. 3679/07

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Vukica Latinović, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

RS