U 4522/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4522/07
16.01.2008. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Nade Kljajević, predsednika veća, Zoje Popović i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom suda Vukicom Latinović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Republike Srbije, br. 07-00-01011/2006-03 od 23.4.2007. godine, u predmetu davanja informacije, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 16.1.2008. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije 01 br. 6152/06 od 13.6.2006. godine, kojim je odbijen zahtev tužioca od 09.6.2006. godine, za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kojim je tražio odgovor na inicijativu da se u postupku registracije, dokumenti i registracione tablice izrađuju ćiriličnim pismom.

Tužilac u tužbi navodi da se u više navrata obraćao MUP-u i Vladi Republike Srbije ukazujući na povredu člana 8. Ustava iz 1990. godine, jer se saobraćajne i vozačke dozvole, kao i registarske tablice ispisuju latiničnim pismom, umesto ćiriličnim. Njegov ponovljeni zahtev od 09.6.2006 godine, MUP RS je odbio bez pravog obrazloženja, a žalbu izjavljenu protiv tog rešenja tuženi organ je odbio, ne upuštajući se u navode žalbe. Predlaže Vrhovnom sudu Srbije da tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je ostao u svemu pri razlozima iznetim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio je da sud tužbu odbije, kao neosnovanu.

Po oceni navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba je neosnovana.

Prema obrazloženju osporenog rešenja pravilna je odluka prvostepenog organa da zahtev tužioca treba odbiti, ali ne na osnovu člana 13. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, već na osnovu člana 2. stav 1. navedenog Zakona.

Vrhovni sud Srbije nalazi da je tuženi organ na pravilno utvrđeno činjenično stanje pravilno primenio materijalno pravo i da je za svoju odluku dao razloge koje kao potpune i na zakonu zasnovane u svemu prihvata i ovaj sud.

Ovo stoga, što prema odredbi člana 2. stav 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Službeni glasnik RS", br. 120/04), informacija od javnog značaja, u smislu ovog zakona, jeste informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu, a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna.

Kako informacija koju je tužilac tražio u zahtevu od 09.6.2006. godine, nije sadržana u nekom dokumentu koji je nastao u radu ili u vezi sa radom MUP-a, koji sadrži traženu informaciju, to se po oceni Vrhovnog suda Srbije, u konkretnom slučaju, ne radi se o informaciji od javnog značaja, u smislu navedene odredbe člana 2. stav 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Iz napred iznetih razloga, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je odlučio kao u dispozitivu ove presude na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96).

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 16.1.2008. godine, U. 4522/07

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Vukica Latinović, s.r. Nada Kljajević, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK