U 4772/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4772/05
02.11.2005. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Mirjane Ivić i Nevene Milojčić, članova veća, sa savetnikom Vesnom Karanović, kao zapisničarem, odlučujući u sporu po tužbi tužioca M, protiv rešenja Ministarstva odbrane državne zajednice Srbija i Crna Gora, Uprava za odbranu Republike Srbije, broj ... od ... godine, u pravnoj stvari prestanka radnog odnosa, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 02.11.2005. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Vrhovni sud Srbije u Beogradu oglašava se stvarno nenadležnim za suđenje u ovoj pravnoj stvari i predmet ustupa na nadležnost Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je podneo tužbu ovom sudu protiv rešenja Ministarstva odbrane državne zajednice Srbija i Crna Gora, Uprava za odbranu Republike Srbije broj ... od ... godine. Ovim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor tužioca M., podnet protiv rešenja istog organa int. broj ... od ... godine, kojim tužiocu, kao radniku, u Ministarstvu odbrane - Upravi za odbranu Republike Srbije zbog prestanka potrebe za njegovim radom prestaje radni odnos dana ... godine, te mu se utvrđuje otkazni rok u trajanju od ... do ... godine, kao i pravo na jednokratnu novčanu naknadu u iznosu bliže označenom tim rešenjem.

U postupku prethodnog ispitivanja tužbe, Vrhovni sud Srbije je našao da je za postupanje u ovoj pravnoj stvari stvarno i mesno nadležan Četvrti opštinski sud u Beogradu, te da je u osporenom rešenju data pogrešna pouka o pravnom sredstvu.

Odredbe Zakona o osnovama sistema državne uprave i o Saveznom izvršnom veću i saveznim organima uprave ("Službeni list SFRJ" br. 23/78...53/93) koje se odnose na položaj i prava radnika u saveznim organima uprave nisu prestale da važe na osnovu člana 14. Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list SRJ" br. 1/92 i 61/95), a ni prema članu 20. Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Službeni list SCG" br. 1/03), već se primenjuju i na zaposlene u ministarstvima i drugim organima državne zajednice Srbija i Crna Gora. Prema odredbi člana 398. Zakona o osnovama sistema državne uprave i o Saveznom izvršnom veću i saveznim organima uprave prava, odgovornosti i obaveze iz radnog odnosa koje nisu uređene ovim Zakonom radnici saveznih orana, odnosno sada organa državne zajednice, ostvaruju shodno republičkom zakonu o radnim odnosima koji se primenjuje na teritoriji na kojoj se nalazi sedište organa u kome radnici rade.

Zakonom o radnim odnosima u državnim organima ("Službeni glasnik RS" br. 48/91...39/02), u članu 71. je propisano da se zaposleni u državnom organu odnosno postavljena lica, radi ostvarivanja prava pismeno obraćaju funkcioneru koji rukovodi u organu, te ako funkcioner u utvrđenom roku ne odluči o podnetom prigovoru i ako zaposleni, odnosno postavljeno lice nije zadovoljno odlukom funkcionera povodom podnetog prigovora zaposleni odnosno postavljeno lice može se obratiti nadležnom sudu u roku od 15 dana.

Kako je odredbom člana 12. stav 1. tačka 3. pod a) Zakona o sudovima ("Službeni glasnik RS" br. 46/91...71/92), koja se primenjuje na osnovu člana 84. stav 2. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS" br. 63/01...29/04), propisano da je opštinski sud nadležan da odlučuje u prvom stepenu u oblasti rada u sporovima o zasnivanju i prestanku radnog odnosa, to je za rešavanje ove pravne stvari stvarno nadležan opštinski sud. Izuzetno, za profesionalne pripadnike Vojske Srbije i Crne Gore, kao institucije državne zajednice Srbija i Crna Gora, u ovim sporovima nadležan je Sud Srbije i Crne Gore, budući da se, saglasno odredbama čl. 151.-158. Zakona o Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ" br. 43/94...37/02 i "Službeni list SCG" br. 7/05), o zasnivanju i prestanku radnog odnosa te drugim odnosima u službi tih lica odlučuje u upravnom postupku, a prema članu 37. stav 1. tačka 1. Zakona o Sudu Srbije i Crne Gore ("Službeni list SCG" br. 26/03) Sud Srbije i Crne Gore odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata institucija Srbije i Crne Gore.

Mesna nadležnost Četvrtog opštinskog suda u Beogradu proizilazi iz odredbe člana 18. stav 1. tačka 17. Zakona o sudovima koja se primenjuje na osnovu člana 84. stav 1. Zakona o uređenju sudova te odredbi čl. 39. i 59. Zakona o parničnom postupku ("Službeni glasnik RS" br. 125/04) kojima je između ostalog propisano da je za sporove iz radnih odnosa nadležan sud koji je opšte mesno nadležan za tuženog.

Sa iznetog, Vrhovni sud Srbije je na osnovu odredbe člana 59. Zakona o upravnim sporovima, a shodnom primenom članova 15, 17, 39. i 59. Zakona o parničnom postupku doneo odluku kojom se oglasio stvarno nenadležnim za suđenje u ovoj pravnoj stvari i predmet ustupio na nadležnost Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 02. 11. 2005. godine, U. 4772/05

Predsednik veća-sudija

Snežana Živković, s.r.

Zapisničar

Vesna Karanović, s.r.

Za tačnost otpravka