U 4892/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 4892/06
06.12.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Gordane Džakula i Vere Pešić, članova veća, sa savetnikom suda Vesnom Danilović, zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv tuženog Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, radi poništaja rešenja tuženog 01 br. 118-2761/2006 od 10.08.2006. godine, u pravnoj stvari radnog odnosa, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 06.12.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odlučeno je da AA, policijskom službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Boru, prestaje radni odnos sa 31.08.2006. godine, na osnovu čl. 168. st. 1. i 2. Zakona o policiji, a u vezi čl. 111. istog Zakona.

Tužilac tužbom osporava zakonitost rešenja tuženog organa, ističući da u njegovom donošenju nije pravilno primenjen Zakon o policiji i to odredbe čl. 168. i čl. 111. st. 2, kao i odredbe čl. 196. i 197. Zakona o opštem upravnom postupku. Takođe je naveo da je od strane tuženog učinjena i bitna povreda odredaba ZUP-a, jer tužiocu nije omogućeno pravo na odbranu, koje mu pripada u skladu sa Međunarodnom konvencijom br. 158, čije su odredbe inkorporirane i u čl. 24. Ustava Republike Srbije. Takođe je naveo da je tužilac savestan policijski službenik, otac četvoro maloletne dece, koji je savesno obavljao svoju dužnost, pri čemu mu tuženi organ nije pružio adekvatnu zaštitu od pretnji da će mu biti likvidirana porodica, a zbog čega je, budući da ga tuženi nije zaštitio, bio prinuđen da menja svoj iskaz, kako bi zaštitio sebe i porodicu u odnosu na počinioce krivičnog dela koje je sam otkrio u vršenju službene dužnosti. Predložio je da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu tuženi je u svemu ostao pri razlozima iz osporenog rešenja, pa je predložio da sud tužbu odbije.

Ispitujući zakonitost rešenja tuženog organa u smislu čl. 39. Zakona o upravnim sporovima ("Sl. list SRJ" br. 46/96), ocenom navoda istaknutih u tužbi, odgovoru na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da tužba nije osnovana.

Iz obrazloženja osporenog rešenja i spisa predmeta proizlazi da je pravilno odlučio tuženi organ kada je doneo rešenje da tužiocu prestaje radni odnos sa datumom 31.08.2006. godine, pravilno dajući razloge za svoju odluku. Naime, i po oceni Vrhovnog suda Srbije, u konkretnom slučaju je bilo mesta donošenju ovakve odluke, budući da je nesporno da je protiv tužioca OJT u Negotinu podiglo optužnicu Kt. Br. 64/06 od 20.03.2006. godine, zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza iz čl. 335. st. 3. u vezi st. 1. KZ RS, koje se goni po službenoj dužnosti.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je ocenio da podnetom tužbom tužilac nije doveo u sumnju pravilnost i zakonitost rešenja tuženog organa, zbog čega je, primenom odredbe čl. 41. st. 1. i 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu ove presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 06.12.2007. godine, U. 4892/06

Zapisničar Predsednik veća – sudija

Vesna Danilović, s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

SK