U 515/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 515/05
31.05.2006. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Nade Kljajević i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom Milanom Komlenović, zapisničarem, odlučujući po tužbi tužioca \"AA", protiv tuženog Saveznog sekretarijata za rad, zdravstveno i socijalno staranje, radi poništaja rešenja tuženog broj 3/2-10-8238 od 24.9.2001. godine, sa zainteresovanim licem \"BB", u pravnoj stvari odobrenja za stavljanje lekova u promet, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 31.5.2006. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem tuženog organa odobreno je MD ''Nini'' iz Niša stavljanje u promet leka: VV 80, INN, kutija sa 50 dražeja od po 80mg, sa upustvom za upotrebu i vremenom važenja odobrenja navedenim u dispozitivu rešenja.

Protiv ovog rešenja tužilac je podneo tužbu Saveznom sudu u Beogradu, kojom je pokrenuo ovaj upravni spor, a u kojoj osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog povreda postupka, zbog toga što činjenično stanje nije potpuno i pravilno utvrđeno i zbog pogrešne primene materijalnog prava i to odredbe člana 31. stav 1. i 2. Zakona o proizvodnji i prometu lekova. Predlaže da se tužba uvaži i poništi osporeno rešenje tuženog organa.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je naveo da je osporeno rešenje doneo na osnovu zahteva zainteresovanog lica za registraciju leka, te da nema dokumentaciju o mišljenju Komisije za lekove, kao ni potrebnu dokumentaciju u smislu odredbi člana 29. i 31. stav 2. Zakona o proizvodnji i prometu lekova.

Zainteresovano lice nije podnelo odgovor na tužbu.

Sud Srbije i Crne Gore ustupio je predmet ovom sudu na dalju nadležnost u skladu sa članom 12. stav 2. Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora člana 129. Zakona o Sudu Srbije i Crne Gore ("Službeni list SCG" br. 26/03).

Nakon ispitivanja tužbe u smislu postojanja procesnih uslova za vođenje upravnog spora i meritorno rešavanje spora, ovaj sud je našao da je tužba nedozvoljena, jer je očigledno da se upravnim aktom, koji se tužbom osporava ne dira u pravo tužioca i u njegov na zakonu zasnovani interes zbog čega tužilac nema pravni interes za podnošenje tužbe.

Osporenim rešenjem tuženog organa je odobreno \"BB" stavljanje u promet leka VV 80. Ovim rešenjem nije odlučivano o bilo kakvom pravu ili obavezi tužioca - preduzeća koje je registrovano za proizvodnju i promet lekova, već je rešeno o pravu \"BB", takođe registrovanom preduzeću za proizvodnju i promet lekova. Zato je očigledno da se osporenim rešenjem ne dira u pravo tužioca i njegov na zakonu zasnovani interes, pa je zbog nedostatka aktivne legitimacije za vođenje ovog upravnog spora tužba odbačena na osnovu odredbe člana 28. stav 1. tačke 3. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br. 46/96). Sem toga, tužilac nije učestvovao u upravnom postupku u kome je doneto osporeno rešenje pa zato nema pravni interes za vođenje upravnog spora, jer za vođenje upravnog spora mogu biti ovlašćeni samo oni subjekti koji su učestvovali u upravnom postupku iz koga proističe osporeni upravni akt. Stoga, zbog nepostojanja aktivne legitimacije tužioca za vođenje upravnog spora, usled čega nema pravni interes za podnošenje tužbe, tužba je odbačena kao nedozvoljena i rešeno kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 31.5.2006. godine, U. 515/05

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Milan Komlenović, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

IJ