U 561/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 561/07
24.01.2008. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Zoje Popović i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom suda Verom Marinković, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA iz Slovenije, koga zastupa AB, advokat, protiv rešenja Komande vojnog okruga Niš, Up-2 br. 178/2006 od 24.11.2006. godine, u predmetu oslobađanja obaveze služenja vojnog roka, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 24.1.2008. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena na zaključak Komande vojnog odseka Niš, Up-1 br. 3139-3 od 17.10.2006. godine, kojim je odbačen zahtev tužioca jer nije otklonio nedostatke zahteva u ostavljenom roku.

U tužbi podnetoj ovom sudu, tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa ističući da činjenica da tužilac nije platio taksu predviđenu zakonom ne može predstavljati osnov da prvostepeni organ saglasno odredbi člana 58. Zakona o opštem upravnom postupku, njegov zahtev odbaci, s obzirom da je Zakonom o administrativnim taksama propisan način naplate takse u slučaju da stranka ne plati taksu "mirnim putem". Sa iznetih razloga i bliže navedenih u tužbi predlaže da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je ostao pri razlozima iznetim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio da Vrhovni sud Srbije tužbu odbije, kao neosnovanu.

Nakon ocene navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba neosnovana.

Iz obrazloženja osporenog rešenja i spisa predmeta ove upravne stvari proizlazi da se tužilac prvostepenom organu obratio sa zahtevom kojim traži oslobađanje od obaveze služenja vojnog roka, jer živi u Sloveniji i ima slovenačko državljanstvo. Postupajući po podnetom zahtevu, prvostepeni organ je utvrdio da je zahtev tužioca stigao poštom, bez dokaza o plaćenoj saveznoj administrativnoj taksi i bez pravno valjanih dokaza za regulisanje statusa, pa je saglasno odredbi člana 58. stav 1. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", br. 33/97 i 31/01), tužiocu ostavio rok od 10 dana da otkloni nedostatke i dostavi: 1) izjavu overenu u ambasadi Srbije da ne želi da vojni rok služi u Vojsci Srbije, 2) dokaz da stalno živi u inostranstvu, i to: izvod iz matične knjige venčanih, ako je u braku, uverenje da je u radnom odnosu u inostranstvu, uverenje da je kreditno zadužen u inostranstvu, uverenje o školovanju ili završenoj školi u inostranstvu, uverenje iz matične knjige rođenih za decu i suprugu ako ih ima i druge dokaze, na osnovu kojih se može zaključiti mesto faktičkog življenja, tj. gde se nalazi centar tužiočevih životnih, ekonomskih, porodičnih i drugih aktivnosti. Kako tužilac u ostavljenom roku nije dostavio tražene dokaze, to je, po oceni tuženog organa, pravilno prvostepeni organ zaključkom od 17.10.2006. godine, odbacio zahtev tužioca saglasno odredbi člana 58. tačka 2. Zakona o opštem upravnom postupku.

Imajući u vidu napred utvrđeno činjenično stanje, po oceni Vrhovnog suda Srbije, pravilno je tuženi organ odbio žalbu tužioca izjavljenu na zaključak prvostepenog organa od 17.10.2006. godine. Ovo sa razloga, što je odredbom člana 58. stav 1. Zakona o opštem upravnom postupku, propisano da će podnesak koji sadrži neki formalni nedostatak koji sprečava postupanje po istom, organ koji primi podnesak, učiniti sve što treba da se nedostaci otklone i odrediće podnosiocu rok u kome je dužan da to učini, a stavom 2. istog člana Zakona, između ostalog, propisano je da ako podnosilac ne otkloni nedostatke u određenom roku, organ će zaključkom odbaciti takav podnesak.

Navodi tužbe u pogledu neplaćene takse, kao razloga odbačaja zahteva, nisu od uticaja, s obzirom da zahtev tužioca nije odbačen zbog neplaćene takse, već iz razloga ne postupanja po nalogu organa za dostavljanje traženih dokaza. Ostali navodi tužbe takođe nisu od uticaja na rešenje ove upravne stvari, pa nisu posebno obrazlagani.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je, primenom odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" broj 46/96), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 24.1.2008. godine, U. 561/07

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Vera Marinković, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK