U 6083/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6083/06
28.02.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dragana Skoka i Dušanke Marjanović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije Ružom Urošević, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, čiji je punomoćnik AB, advokat, protiv zaključka Poverenika za informacije od javnog značaja Republike Srbije, broj 07-00-01419/2006-03 od 23.10.2006. godine, u predmetu informacija od javnog značaja, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 28.02.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Pobijanim zaključkom, odbačena je žalba tužioca izjavljena zbog nedobijanja traženih informacija po zahtevu podnetom dana 11. 09. 2006. godine, zastupniku Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao nedopuštena.

Tužilac je u tužbi osporio zakonitost pobijanog zaključka ističući da se zasniva na pogrešnom utvrđenom činjeničnom stanju i na pogrešnoj primeni materijalnog prava. Smatra da zastupnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava iz člana 4. Uredbe o osnivanju službe za ljudska i manjinska prava označava svojstvo državnog službenika na položaju kao fizičko lice, a ne državni organ, i da zastupnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava iz Uredbe o zastupniku Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava označava državni organ, a ne fizičko lice – državnog službenika na položaju. Prema tome, protiv akta organa javne vlasti – zastupnika Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava može se izjaviti žalba Povereniku za informacije od javnog značaja Republike Srbije na osnovu odredbe člana 22. stav 1. i člana 23. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uz primenu odredaba zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak kod drugostepenog organa po žalbi. Predlaže da sud tužbu uvaži i poništi osporeni zaključak.

Tuženi organ, u odgovoru na tužbu, ostaje pri razlozima iz obrazloženja pobijanog zaključka sa predlogom da Vrhovni sud Srbije tužbu tužioca odbije kao neosnovanu.

Po razmotrenju tužbe, odgovora na tužbu i svih spisa ovoga spora, Vrhovni sud Srbije je našao da tužba tužioca nije osnovana.

Pravilno je postupio tuženi organ kada je pobijanim zaključkom odbacio kao nedopuštenu žalbu tužioca izjavljenu zbog nedobijanja traženih informacija prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja («Službeni glasnik RS» br. 120/04), a koje su informacije tražene od zastupnika Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava po zahtevu podnetom dana 11.09.2006. godine.

Odredbom člana 22. stav 1. citiranog Zakona, predviđene su pravne situacije u kojima je postupak po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja dvostepen i da se žalba može uložiti Povereniku u roku od 15 dana, a odredbom člana 22. stav 2. citiranog Zakona je izričito predviđeno da se protiv rešenja Narodne skupštine, Predsednika Republike, Vlade Republike Srbije, Vrhovnog suda Srbije, Ustavnog suda i Republičkog javnog tužioca ne može izjaviti žalba, već se protiv tih rešenja, u smislu stava 3. istog člana može pokrenuti upravni spor u skladu sa zakonom, o čemu sud po službenoj dužnosti obaveštava poverenika.

Uredbom o osnivanju Službe za ljudska i manjinska prava («Službeni glasnik RS» br. 49/06), odredbom člana 1. je predviđeno da Služba za ljudska i manjinska prava jeste Služba Vlade. Službom rukovodi direktor Službe, u smislu člana 3. stav 1. Uredbe, a odredbom člana 4. iste Uredbe je predviđeno da direktor Službe ima zamenika, koji je po položaju zastupnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u kom svojstvu ima ovlašćenja koja su propisana Uredbom o zastupniku Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Imajući u vidu da je zastupnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava zamenik direktora Službe za ljudska i manjinska prava koja predstavlja Službu Vlade Republike Srbije, pravilno je postupio tuženi organ kada je našao da upravni postupak po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u odnosu na zastupnika Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava ne predstavlja dvostepeni upravni postupak, te da se ne može koristiti žalba u upravnom postupku kao pravno sredstvo za slučaj njegovog nepostupanja po podnetom zahtevu, već neposredno tužba u upravnom sporu Vrhovnom sudu Srbije, u smislu člana 22. stav 2. i 3. citiranog Zakona.

Navodi tužoca izneti u tužbi da su Uredbom o zastupniku Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava utvrđene obaveze zastupnika, ne menjaju izneti zaključak suda da je on po svom položaju zamenik direktora Službe Vlade Republike Srbije.

Nalazeći da donošenjem pobijanog zaključka nije povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je tužbu tužioca odbio kao neosnovanu, odlučujući kao u dispozitivu presude u smislu člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 28.02.2007. godine, U. 6083/06

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Ruža Urošević, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić