U 6115/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6115/06
26.12.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Zoje Popović i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom suda Verom Marinković, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužilja AA, BB i VV, protiv rešenja tuženog Ministarstva za kapitalne investicije Republike Srbije – Jablanički upravni okrug, broj: 220-356-46/2006-04 od 29.9.2006. godine, u predmetu inspekcijskih mera, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 26.12.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužilja izjavljena na rešenje Sekretarijata za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine opštine Vranje, broj: 356-145/06-11 od 12.7.2006. godine, kojim je tužiljama naređeno da u roku od tri dana od dana prijema rešenja poruše započete građevinske radove na postojećem pomoćnom objektu – drvenoj šupi sa pokrivačem od stalonit tabli, na severnom delu kat. parcele br. aa KO GG, Ul. aaa, u dimenzijama 2,60h2,20 mera, gde se unutar objekta vrši ozidavanje dva zida od opeka blokova, u visini 1,60 m, bez prethodno pribavljenog idejnog projekta i potvrde o prijavi gradnje. Mera rušenja tužiljama je naložena pod pretnjom prinudnog rušenja.

U tužbi podnetoj ovom sudu tužilje osporavaju zakonitost rešenja tuženog organa. Ponavljajući navode žalbe, ističu da su u postojećem privremenom objektu - šupi vršile popravke i da isti radovi nisu narušavali gabarit objekta, pa predlažu da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je ostao pri razlozima iznetim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije.

Nakon ocene navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba neosnovana.

Iz obrazloženja osporenog rešenja i spisa predmeta ove upravne stvari proizlazi da je građevinski inspektor nakon izvršenog uviđajem na licu mesta 11.7.2006. godine, utvrdio da su tužilje otpočele sa izvođenjem radova na pomoćnom objektu – šupi, tako što su unutar pomoćnog objekta otpočele ozidavanje dva zida od blok opeke visine 1,60 m, u gabaritu 2,60h2,20 m i to na severnom delu kat. parcele br. aa KO GG, bez posedovanja idejnog projekta i potvrde o prijavi gradnje, pa je naložio tužiljama rušenje započetih građevinskih radova u skladu sa odredbom člana 141. stav 1. tačka 1. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 47/03).

Pravilno je, po oceni Vrhovnog suda Srbije, tuženi organ odbio žalbu tužilja nalazeći da je rešenje prvostepenog organa od 12.7.2006. godine, na zakonu zasnovano. Ovo iz razloga što je odredbom člana 141. stav 1. tačka 1. Zakona o planiranju i izgradnji, propisano da je građevinski inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora ovlašćen da naredi rušenje objekta ako se objekat gradi ili je njegovo građenje završeno bez odobrenja za izgradnju i prijave početka izgradnje objekta, odnosno izvođenja radova bez glavnog projekta. Kako je u provedenom postupku nesumnjivo utvrđeno da su tužilje započele građevinske radove na privremenom objektu - šupi bez idejnog projekta i prijave građenja, to je, po oceni ovog suda, pravilno tužiljama naloženo rušenje započetih građevinskih radova na predmetnom objektu, od strane nadležnog prvostepenog organa.

Sud je cenio i ostale navode tužbe, za koje je našao da su neosnovani s obzirom na napred iznetu pravnu regulativu neosnovani.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je, primenom odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" broj 46/96), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 26.12.2007. godine, U. 6115/06

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Vera Marinković, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK