U 6139/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6139/06
04.04.2007. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubodraga Pljakića, predsednika veća, Dragana Skoka i Dušanke Marjanović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije Ružom Urošević, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca Opštine Valjevo, čiji je zakonski zastupnik Javni pravobranilac opštine Valjevo, protiv rešenja Ministarstva za kapitalne investicije Republike Srbije Beograd, Kolubarski upravni okrug iz Valjeva broj 220 br. 353-00007/2006-04 od 10.10.2006. godine, u predmetu legalizacije bespravne gradnje, uz učešće zainteresovanih lica AA i BB, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 04.04.2007. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Pobijanim rešenjem, po žalbi zainteresovanih lica u ovom upravnom sporu AA i BB, poništeno je rešenje Opštinske uprave Valjevo, Odeljenja za urbanizam i imovinsko pravne poslove broj 353-1439/03-07/1 od 10.04.2006. godine, u tački jedan i dva dispozitiva tog rešenja i spisi vraćeni prvostepenom organu na ponovni postupak, a u ovim delovima prvostepenog rešenja odbijene su prijave zainteresovanih lica za legalizaciju privremenih poslovnih objekata – promenu statusa objekata iz privremenog u stalne poslovne objekte na KP br. aa NO vv KO GG.

Tužilac je preko zakonskog zastupnika osporio zakonitost rešenja tuženog organa ističući da se zasniva na pogrešnom i nepotpunom utvrđenom činjeničnom stanju i na pogrešnoj primeni materijalnog prava, pa je predložio da sud tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

U prethodnom ispitivanju podnete tužbe, ocenom navoda iz tužbe i uvidom u osporeno rešenje, Vrhovni sud Srbije je našao da tužbu treba odbaciti.

Odredbom člana 12. Zakona o upravnim sporovima je predviđeno da tužilac u upravnom sporu može biti fizičko lice, pravno lice ili druga stranka ako smatra da joj je upravnim aktom povređeno neko pravo ili na zakonu zasnovani interes. Odredbom člana 2. stav 4. istog Zakona je predviđeno da upravni spor može pokrenuti i javni pravobranilac, odnosno državni ili javni tužilac kad je upravnim aktom povređen zakon na štetu države, jedinice lokalne samouprave i organa ili drugog pravnog lica koje on po zakonu zastupa.

Kako se i vidi iz osporenog rešenja, tim rešenjem je po žalbi zainteresovanih lica u ovom upravnom sporu poništeno rešenje prvostepenog organa kojim su odbijene kao neosnovane prijave zainteresovanih lica za legalizaciju privremenih poslovnih objekata – promenu statusa objekata iz privremenog u stalne poslovne objekte na označenoj katastarskoj parceli, pa imajući u vidu da se u konkretnom slučaju radi o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u smislu člana 160. i 161. Zakona o planiranju o izgradnji («Službeni glasnik RS» 47/03 i 34/06), Vrhovni sud Srbije nalazi da opština nema legitimaciju da podnosi tužbu u upravnom sporu radi poništaja drugostepenog rešenja donetog u postupku legalizacije bespravno izgrađenog objekta, u smisu citirane odredbe člana 12. Zakona o upravnim sporovima.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je tužbu tužioca odbacio u smislu člana 28. stav 1. tačka 3. Zakona o upravnim sporovima.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 04. 04. 2007. godine, U. 6139/06

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Ruža Urošević, s.r. Ljubodrag Pljakić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić